04-24-2009, 10:48 | #1 |
SÖYLEYİŞ VAR SÖYLEYİŞ VAR...
Ebu Düllâme Abbasi hükümdarlarına çok güzel bir kaside yazınca, Halife : - Çağırın şairi gelsin, der, ihsanda bulunalım… Şairi çıkarırlar huzura. Halife sorar: -Kasiden çok güzel olmuş, caize olarak ne istersin? Şair şöyle bir etrafındaki kalabalığa süzer ve der ki: -Sultanım, köleniz bir av köpeği ister. Herkes şaşkındır. Sen sultanın huzuruna çık, dile benden ne dilersen desin, bir av köpeği iste! Olacak iş değil mi bu? Halife: - Verdik gitti, der şaşırarak, istediğin av köpeği olsun. Şair kapıya yönelmiştir ki, bir ara dönüp sorar: - Fakat efendim. Ava ne ile gideceğim? - Haklısın, der Halife, bir de at versinler. Bir iki adım atan şair tekrar döner ve, boynunu büker: - Şey efendim, ata nasıl bineceğim?.. Güler Halife: - Doğru, güzel bir eyer takımı da versinler. - Efendim, ata kim bakacak? - Bir de seyis versinler… Bir iki adım daha atar bizimki: - Sultanım, diyecektim ki, bu seyisi nerede yatırayım? - Bir de köşk versinler. Şair tekrar döner geriye: - Bu kadar insanı bu köşkte ne ile geçindireyim? - 1000 altın da harçlık versinler… Ebu Düllame bir kez daha geriye dönecektir ki, halife ondan önce davranır: - Bak şair efendi, masraf idaresine bir kethüda, hesap tutmaya da bir katip istersen av köpeğini geri alırım ha....
|
|
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|