AK Gençliğin Buluşma Noktası
Darbeler ve Darbe Girişimleri Darbeler ve darbe girişimleri hakkında bütün haber ve duyuruları bu bölümde paylaşalım.



Cevapla
Stil
Seçenekler
 
Alt 05-09-2009, 07:39   #1
Kullanıcı Adı
Ertuğrul ÖZGÜL
Standart Marc Pierini'den Ergenekon yorumu: Yasadışı hareket eden şebeke ortadan kaldırılmalı

AB Komisyonu'nun Türkiye Temsilcisi Marc Pierini ilginç açıklamalarda bulundu. Pierini, Ergenekon davası için, "Eğer yasadışı hareket eden şebekeler varsa bunlar ortadan kaldırılmalı; düzeltilmeli." dedi. Zaman'a konuşan Temsilci, Genelkurmay'ın Cihan Haber Ajansı muhabirine uyguladığı dağda akreditasyon olayı için ise "Vakalardan haberimiz var. Tüm medya eşit muamele görmeli." yorumunda bulundu.



Pierini, Türkiye'nin büyük bir modernizasyon yaşadığını belirterek reformların sürmesini istedi. Türk demokrasisinin geliştiğine dikkat çeken Marc Pierini, "Ancak daha alınacak epey mesafe var." ifadesini kullandı. Türkiye'nin yönünü Batı'dan başka taraflara çevireceği yönündeki yorumlara itibar etmeyen Temsilci, "AB, Türkiye'nin devlet projesi, bunda bir değişiklik olacağı yönünde hiçbir korkum yok." diye konuştu. Türkiye'nin aktif dış politikayla ba-rış sağlamaya çalışmasını memnuniyetle karşılayan Pierini, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ancak bunlar reformların yerini tutmaz."




Medyaya eşit muamele edilmeli
AB Komisyonu'nun Türkiye Temsilcisi Marc Pierini, hem Avrupa hem de Türkiye'nin gündemine ilişkin soruları şöyle cevaplandırdı:

Büyük bir savaştan ekonomik işbirliği olarak kurulan Avrupa Birliği'nin bugün geldiği noktayı nasıl görüyorsunuz?

1950 Schuman Doktrini, II. Dünya Savaşı'ndan sadece beş sene sonra idi. Kömür-çelik Avrupa'nın yeniden inşasının iki önemli harcı oldu. AB'nin barış ve demokrasiye yönelimi, Türkiye'nin "Yurtta sulh cihanda sulh" ve komşularla sıfır problem anlayışına çok yakın. AB'nin ilk etkisi birlikte yaşamak için müesseseleri oluşturmak oldu. Biz federal bir devlet değiliz, bağımsız devletlerin oluşturduğu birliğiz. İç pazarı, Şengen ve bir dereceye kadar ortak dış politika. Tüm bunlar 50 sene önce düşünülemezdi.

BENCE DE MÜZAKERELER YAVAŞ
Müzakereler yavaş ilerlemiyor mu? Reformların da hızının düştüğü söyleniyor. Katılıyor musunuz?

Müzakerelerde oybirliği kuralı var. X ve Y ülkelerinin Türkiye'nin katılımına karşı çıktığını söyleyebilirsiniz. Ama hiçbir üye katılım sürecinin durdurulmasını istemedi. Bir demokrasi ile müzakere eden 27 demokrasi var. Demokrasilerde de farklı sesler oluyor ve bu devam eder. Önemli olan müzakerelerin olması ve bunun ilerlemesi. Belki bunu çok yavaş bulabilirsiniz. Ben de yavaş buluyorum. Ama bu demokrasinin çalışması. Bir ülkenin bir başlığı bloke etmesi gibi zorluklarla karşılaşabilirsiniz ama oybirliği oybirliğidir. Başlıklar müzakerelerin sadece teknik tarafı. Ortada olan iki tarafta da ilerleme arzusu.

İNGİLTERE İKİ KEZ VETO YEDİ

Önceki katılımlara bakarsanız İngiltere iki defa veto yedi; ama durmadı. İspanya ve Portekiz tarihlerinden çok ciddi değişiklikler gerçekleştirdikten sonra katılımı sağladılar. Bu zorluk askerî rejimden kurtulmak idi ki, bu Avrupa ile konuşurken en merkezi engel idi. Bulgaristan ve Romanya iki buçuk yıl ekstra beklemek zorunda kaldı. Bu müzakerelerin gerçeği. Çok sabır ve çalışma gerektiriyor. Her dönem iki müzakere başlığının açılmasının yeterli olmadığını duyuyoruz. Müzakerelerde ilk parça Türk tarafının reform yapması. Sonra Komisyon, Konsey ve Türkiye arasında tartışılıyor. Ama sonra yapmanız gereken politik işiniz var. Bir devlet herhangi bir başlığa karşı çıkabilir. İki tarafta da lobi yapmak müthiş çaba alıyor ve biz bunu yapıyoruz.

Türkiye'nin bu engelleri lobi ile aşabileceğine gerçekten inanıyor musunuz?

Türkiye'nin imaj açığı sorunu var. Birçok Avrupa vatandaşı ya Türkiye'yi bilmiyor ya da turist olarak gelmişler. Sahip oldukları Türkiye imajı çok eksik ya da bazen önyargılı olabilir. Bunda edebiyat ve tarihin etkisi olabilir. Gerçek şu ki, bugün bildiğiniz Türkiye ile AB'ye girmiş Türkiye çok farklı olabilir. Çünkü Türkiye çok hızlı şekilde modernleşiyor. Önemli olan iki tarafın da ekonomik, sosyal ve jeostratejik avantajları kavramaları.

TÜRKİYE İYİ YÖNETİLEN BİR ÜLKE
Peki Türkiye bu imaj açığını nasıl kapatabilir?

Medya çok önemli. Kültürel konular ve sivil toplum örgütlerinin faaliyetleri de önemli. Her sene en az yüz gazeteci için Avrupa-Türkiye arasında değişim programı düzenliyoruz. Tabii iş dünyası çok mühim. Eğer bu insanlar Türkiye üzerine milyonlar yatırıyorsa bu Türkiye'nin geleceğine inanmalarından dolayıdır. Türkiye Havacılık ve Uzay Sanayii (TAI) ve Airbus arasındaki anlaşma da önemli. Onlar haziran ya da ekimde seçimleri değil 30 yıl sonrasını düşünüyor. Demokrasi tüm hususların birleşimi. Türkiye kendini gösterecek çok şeye sahip: Kültür, endüstri, dış politika.

Türkiye'ye ilişkin gözlemleriniz neler?

Şunu gördüm: Modernleşmek için müthiş bir kolektif istek var. Türkiye iyi yönetilen bir ülke. Modernleşme yönünde bir hareket var. Katılımın politikası ne olursa olsun Türk halkı günlük hayatında AB standartlarını istiyor. Bu çok açık. Bunu sadece yetkililerle konuşmama dayanarak değil, çeşitli şehirlerdeki ziyaretlerimdeki halkla sohbetlerime dayanarak söylüyorum.

'ARTIK TÜM MAZERETLER TÜKENDİ'
Hükümet müzakereleri hızlandırmak için ne yapmalı?

Şu açık ki, iki senelik bir siyasi kriz dönemi yaşandı. Bu reformları olumsuz etkiledi. 31 Aralık'tan bu yana önemli gelişmelere tanık olduk. Ulusal Program, Egemen Bağış'ın atanması, Başbakan, Cumhurbaşkanı ve anamuhalefet liderinin Brüksel'e ziyaretleri. Ama en önemlisi sadece AB dosyasına bakacak bir başmüzakereci atandı. Bu iyi. Olumlu adımlar görüyoruz. Daha çok gelişme bekliyoruz. Bir milletvekili "Artık tüm mazeretlerimiz tükendi." dedi. Bu benim değil, ondan duyduğum cümle.

Enerji AB'nin en önemli gündem maddelerinden. Türkiye enerji naklinde önemli bir konuma sahip. Ancak buna rağmen enerji başlığı siyasi sebeplerle bir türlü açılamıyor?

Teknik bir engel bulunmamasına rağmen Türk kamuoyunun ve siyasetçilerin enerji başlığının neden açılmadığını anlayamadıklarını biliyorum. Söyleyebileceğim tek şey oybirliği kuralımız var. Birisini kaçırsanız bile başlık açılamıyor. Komisyon ve dönem başkanlığı bu başlıkta ilerlemek için en iyisini yapmaya çalıyor. Umarım ikna edebiliriz. Halka bunun ne kadar zor olduğunu anlatmak çok zor. Nabucco projesinde AB ve Türkiye birbirinin karşısında değil. Aynı taraftayız. Sorunumuz aynı: Gaz bağımlılığı ve arz güvenliğinin çeşitlendirilmesi. Bu konuda birlikte çalışmalıyız.

Karşı çıkan ülkeleri ikna edebilecek misiniz?

Bunun üzerinde çalışıyoruz.

YASADIŞI ŞEBEKELER DÜZELTİLMELİ
BBP lideri Yazıcıoğlu'nun helikopter kazasında ordu, dağ başında Cihan muhabirine akredite uyguladı. Ordunun akredite kıstaslarına dair görüşünüz nedir?

Bu vakaları biliyoruz. Biz belirli olaylar üzerine yorum yapmayız. Prensipler üzerine yorum yaparız. Burada prensip ifade özgürlüğüdür ki bunlardan birisi medyaya eşit muameledir. Bizim rolümüz prensiplerin uygulanmasını izlemek. Her ayrı olaya karışmaktan kaçınıyoruz. Yaparsak prensipler üzerinden yapıyoruz. Bir medya grubuna karşı vergi olayında bunu yaptık.

Ülkenizde bulunduğunuzu varsayalım. Bir arkadaşınız ya da aile bireyi Ergenekon davasının ne olduğunu soruyor. Onlara bunu basit şekilde nasıl anlatırdınız? Gelişmeleri nasıl görüyorsunuz?

Bu konuda da önemli olan hukukun kuralları. Eğer kanun dışında hareket eden şebekeler varsa, bunlar ortaya çıkarılmalı; düzeltilmeli. Tabii bunu yaparken adil yargılama sürecine saygı duymalısınız. Söyleyebileceklerimiz bunlar. Ayrıntılar hakkında yorum yapamayız. Türk medyasında bu konuda her şeyi bulabiliyorum. Yani bu konu Türkler için de karmaşık.

Dış politika hamleleriniz Avrupa vatandaşlarını etkiliyor
Türk dış politikası son yıllarda oldukça aktif. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Türkiye'nin bugün dünyadaki rolü barış üzerine. Balkanlar'da, Lübnan'da Afganistan'da askerleriniz var. Ortadoğu'da arabulucunuz, Kafkasya hakkında bir teklifiniz var. Bunların hiçbirisi kolay şeyler değil elbette. Bunlar AB diplomasisi ile uyumlu şeyler. Ama bunlar başlıkların açılmasını sağlayacak reformların yerini tutamaz. Bu farklı bir mesele. Ama Türkiye'nin Avrupa vatandaşlarının gözünde imajını artıran ve açığı dolduran gelişmeler.

Ahmet Davutoğlu, dışişleri bakanı olarak atandı. Kendisi daha çok Ortadoğu uzmanı olarak biliniyor. Bakan değişikliği Türkiye'nin AB sürecini nasıl etkiler?

Bir büyükelçi bir bakan hakkında yorum yapamaz. Ama Prof. Davutoğlu'nu iyi tanıyorum ve oldukça tecrübeli birisi. AB'ye katılım süreci bir bireyin değil Türkiye'nin devlet politikası. Brüksel'deki algılama böyle. Bazı yorumların yaptığı yön değişikliği olacağı gibi bir korkum yok. Devlet politikasının devam edeceğini düşünüyorum. Türk diplomasisi Kafkaslar'da, İran'da, Afganistan'da, Pakistan'da, Ortadoğu'da, Balkanlar'da aktif rol alırsa bunu memnuniyetle karşılarız.


Vize konusunda çalışıyoruz
Avrupa Adalet Divanı Türk şoförler için vizesiz giriş kararı aldı. Son durum nedir?

AB ve üye ülkeler bunun üzerinde çalışıyor. Çalışma henüz bitmedi. Karar belirli bir başvuru için belirli bir ülke için geçerli. Vize konusunda AB'nin tek bir politikası yok; üyeler bu konuda bağımsız. Çok karmaşık bir konu; ama muhtemelen bundan faydalı dersler çıkaracağız. Hükümet de bunun tüm üye ülkelere herkes için vizesiz giriş anlamına gelmediğini açıkladı. Bu bir başlangıç; ama ciddiye alınmalı. Buna bakıyoruz.

Türk demokrasisinin önündeki engeller neler?

Yerine getirilmesi gereken kanuni düzenlemelere ilişkin birçok kriter var. Aynı zamanda bu bir zihniyetler devrimi. Zihniyetler kanun ya da kararla değişmez. Bizim bildiğimiz bu toplumun ve siyasi sistemin evrimi. Bazı konularda belki yardımlarımız olabilir. Uzun zamandan beri ombudsman mekanizmasını tavsiye ediyoruz. Ama girişim bloke edildi. Dışarıdan bir göz olarak ve tecrübelerimize dayanarak şunu düşünüyoruz: Ombudsmanlık farklı hayat tarzlarını ve toplumdaki farklılıkları düzenlemede yardımcı olabilir.


zaman.com

 

Ertuğrul ÖZGÜL isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Cevapla


Konuyu Toplam 2 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 2 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı
webmaster blog çarşamba pasta çarşamba bilgisayar tamircisi