05-14-2009, 18:30 | #1 |
Erdoğan, Sarkozy ve Merkel'e ağır konuştu
Polonya'ya başbakanlık düzeyinde ilk ziyareti yapan Erdoğan, ortak basın toplantısında Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıkan Sarkozy ve Merkel'e açtı ağzını yumdu gözünü.. Türkiye'den Polonya'ya başbakan düzeyinde ilk ziyaret.... Polonya Başbakanı Donald Tusk'un davetlisi olarak Varşova'da bulunan Başbakan Erdoğan, temaslarına başladı. Erdoğan, başbakanlık binasında resmi törenle karşılandı. İki ülke ulusal marşlarının çalımasının ardından Erdoğan tören kıtasını Lehçe "Merhaba asker" diyerek selamladı. Karşılama törenin ardından başbaşa ve heyetlerarası görüşmelere geçildi. İki başbakan daha sonra ortak basın açıklaması için kameraların karşısına geçti. Erdoğan konuşmasında geçtiğimiz günlerde Türkiye'nin AB üyeliğine açıkça karşı çıktığını belirten Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy ve Almanya Başbakanı Merkel'e sert tepki gösterdi. "Maç esnasında penaltının kuralları değişişyor. Böyle olmaz. İnsana gülerler" diyen Erdoğan, "Sarkozy ile de Merkel ile de konuştum. Kimse bu makamlarda kalıcı değildir. Schroder'le de konuştum. Ama hiç bir zaman ondan böyle şey görmedim. Hiç bir zaman imtiyaazlı ortaklık dememiştir. Türkiye AB'ye üye olur demiştir." diye konuştu. Erdoğan, fasılların yerine getirildiği anda alınması gerektiğini belirterek, "Biz bu fasılları yerine etirmeden bizi alın demiyoruz. Biz 27 ülkenin bir çoğundan daha fazla müktesebatı yerine getirmiş bir ülkeyiz. Her alanda biz çok iyiyiz. Hepsinde çok daha iyi bir konudayız" dedi. Türkiye aleyhine açıklamalar yapan Sarkozy' ve Merkel'e de yüklenen Erdoğan, "Sayın Sarkozy'e bakıyorsunuz çok çok farklı. Seçimler var onunla ilgili masajlar veriyor. Almanya'da seçimler var bakıyorsunuz Merkel de onunla ilgili mesejlar veriyor. Ama yarın yine yüz yüze bakacağız. Butür mesajlar benim halkımın AB sürecini olumsuz görmesine neden olur. Biz böyle olsun istemiyoruz. Biz de kendi ülkemizde öyle değil böyle diye anlatmaya çalışıyoruz. Ama biz Merkel ve Sarkozy'nin avukatlığını yapma durumunda değiliz. Halkımız bunu bilmeli. Sözümüz Türkiye üzerinden siyaset yapanlara yöneliktir" şeklinde konuştu. Ziyarette ayrıca ilişkilerin daha da geliştirilmesi imkanları ele alınacak, bölgesel ve uluslararası gelişmeler değerlendirilecek. Erdoğan Polonya ziyareti çerçevesinde liman kenti Gdansk'ı ziyaret ederek Gdansk Üniversitesi'nde bir konuşma yapacak. timetürk.com
|
|
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|