![]() |
#1 |
![]() Kanadoğlu'nun Anayasa Mahkemesi'nin mayınlı arazilerle ilgili kararına yorumu: Beklenen sonuç Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, Anayasa Mahkemesi'nin mayınlı arazilerle ilgili verdiği kararı, "Beklenen sonuç" olarak değerlendirdi. Antalya Büyükşehir Belediyesi, Atatürkçü Düşünce Derneği Antalya Şubesi ve Cumhuriyet Okurları Kulübü'nce düzenlenen "Lozan'dan Lozan'a" konulu konferans için Antalya'da bulunan Kanadoğlu, panelin yapıldığı AKM'de gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. İlk önce HSYK hakkında konuşan Kanadoğlu, kurulun baskıyla etki altında alınmaya çalışıldığını ileri sürerek, "Yargı bağımsızlığını doğrudan doğruya ortadan kaldırıp, HSYK'yı Adalet Bakanlığı'na bağlı bir kuruluş haline getirme çabası görülüyor. Artık zaman gösteriyor ki yargı bağımsızlığı büyük bir tehdit altındadır." dedi. Anayasa'nın 159. maddesinin HSYK'nın görevlerini, yetkilerini net ve açık bir şekilde gösterdiğini belirten Kanadoğlu, şöyle devam etti: "Eğer zannediliyorsa ki HSYK doğrudan doğruya Adalet Bakanlığı'nın hazırladığı kararnameyi olduğu gibi onaylamakla görevlenmiştir, yanlış bir düşüncedir. Zaten her şeyden önce yargı bağımsızlığına yapılmış olan saldırının tipik örneklerini görüyoruz. Elbette ki yargı bağımsız olmalıdır. En başta HSYK bağımsız olmalıdır. Bağımsızlığı elinden alınan bir yargı siyasallaşır. Ancak siyasallaşan bir yargının her zaman söylediğim gibi onu siyasallaştırmaya çalışanları gelip vuracağı kaçınılmaz bir sonuçtur. Yapılmak istenen HSYK'ya bir baskıyla onu etki altında bulundurarak yargı bağımsızlığını doğrudan doğruya ortadan kaldırıp Adalet Bakanlığı'na bağlı bir kuruluş haline getirme çabası görülüyor. Yapılanlar tamamen Anayasa'ya aykırıdır. İki sene önce bu örnek bir kere daha yaşandı, artık zaman gösteriyor ki yargı bağımsızlığı büyük bir tehdit altındadır." Anayasa Mahkemesi'nin mayınlı arazilerle ilgili kararını da değerlendiren Kanadoğlu, "Yorumlamaya hiç ihtiyaç duymayacak bir şekilde yürürlüğü durdurma kararı verilmiştir. Beklenen bir sonuçtu." şeklinde yorumladı. Kanadoğlu, "YÖK'ün tek katsayı kararına adres olarak nereyi gösteriyorsunuz?'' sorusuna ise, "Anayasa'ya aykırı olmadığını söylediler. Yanlış adres veriyorlar çünkü. YÖK Genel Kurulu kararına dayalı olarak çıkarılması beklenen genelge Danıştay'a götürülecektir. Elbette ki yasa yoluyla bunu sağlamak isteminin ne gibi bir sonuç doğuracağını bildikleri için tekrar yasal düzenlemeye başvurmadılar. Ve onu YÖK eliyle halletmek istediler. Ben onu söylüyorum. Hakkında kapatma davası açılan ve laik cumhuriyet aleyhine eylemlerin odağı olduğu tespit, tescil edilen o siyasi partiye her şeyden önce Anayasa Mahkemesi'nin bu konudaki kararının gerekçesini okumayı öneriyorum. Ve şiddetle de tavsiye ediyorum. Anayasa Mahkemesi bu tespit ve tescilinde katsayı konusunda yapılan faaliyetleri odak olmaya esas aldığını o kararı okuduklarında anlayacaklardır." yorumunu yaptı. (CİHAN)
![]() |
|
![]() |
![]() |
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
![]() |
#2 |
![]() |
|
![]() |
![]() |