07-25-2009, 20:24 | #1 |
Iğdır'da tandır lavaşı ustalığı
Iğdır'da tandır lavaşı ustaları, fırında pişirdikleri kağıt inceliğindeki lavaşlar ile müşterilerine farklı bir lezzet tattırıyorlar. IĞDIR (İHA) - Iğdır'da tandır lavaşı ustaları, fırında pişirdikleri kağıt inceliğindeki lavaşlar ile müşterilerine farklı bir lezzet tattırıyorlar. Doğu Anadolu Bölgesinde köylü kadınlar tarafından hazırlanan sofraların olmazsa olmazı tandır ekmeği lavaş, kent merkezlerinde farklı bir meslek dalı olarak günümüze kadar geldi. Lavaş, dönerinde yaygınlaşmasıyla lokantalarda önemli bir yere sahip oldu. Hiçbir katkı maddesi olmadan yoğrulan lavaş, kağıt inceliğine getirildikten sonra tandırlarda pişirilerek müşterilerin hizmetine sunuluyor. Iğdır Melekli yolu üzerinde 10 yıldır lavaş pişirerek geçimini sağlayan Serdar Aydın, "Yıllardır lavaş pişirerek ailemin geçimini sağlıyorum. İnsan sağlığını bozacak hiçbir katkı maddesi katmadan hazırlıyoruz. Un, hamur mayası, tuz ve su ile hamuru iyice yoğurduktan sonra odun ateşi ile pişiriyoruz. Çok zor şartlar altında bu işi yapıyoruz. Lavaşı pişirme esnasında yüzümüz, gözlerimiz ve ellerimiz ateşe direk temas ediyor. Ayrıca, tandırı yakma aşamasında dumanın içinde kalıyoruz. Lavaşın tanesini 12 kuruş satıyoruz. 3 kişi çalışıyoruz ve kişi başı 20 TL para zor kazanıyoruz" dedi. Lavaş ustası Erdoğan Gülen de, "Geçimimi zor sağlıyorum. 10 nüfusa bakıyorum. Yine de devletten bir şey istemiyorum. Hiçbir sağlık güvencem yok. Kendi yağımda kavrulmaya çalışıyorum. Ayrıca bu meslek kadın işi olmasına rağmen bizler erkekliğimizden geçip bu işi yapıyoruz. Okumam yazmam bile yok. Başka ne yapabilirim ki ancak bu işi öğrendim. Geliri az da olsa yapmak zorundayım. Çünkü işsizlik zaten gittikçe çoğalıyor. Bu mesleğin daha yaygın hale getirilmesi için bize destek verilmelidir" diye konuştu. Yurthaber
|
|
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |