08-16-2009, 21:40 | #1 |
Yahudi delege El Fetih Konseyi'nde
El Fetih'in 6. kongresinde, merkez komitenin ardından Devrim Konseyi seçimlerinde sayım tamamlandı. Devrim Konseyi'nin seçimle gelen 81 üyesinin 11'i kadınlardan oluşurken, El Fetihli Yahudi delege de konsey üyeliğine seçildi. El Fetih Sözcüsü Fevzi Salame'nin, Devrim Konseyi seçim sonuçlarına ilişkin yaptığı açıklamaya göre, seçimle gelen üyelerin çoğu, El Fetih'in genç kuşak isimlerinden oluşuyor. Seçilen üyeler arasında, kendisi de merkez komite üyeliğini kazanan, İsrail cezaevindeki El Fetihli liderlerden, 5 kez ömür boyu hapis cezasına mahkum Mervan Barguti'nin eşi Fadwa Barguti de bulunuyor. Gazzeli delegelerden 20'sinin de konsey üyeliğine seçildiği belirtiliyor. YAHUDİ DELEGE DE DEVRİM KONSEYİNDE El Fetih'in Yahudi delegesi Dr. Uri Davis de Devrim Konseyi'ne seçildi. Dr. Davis, böylece konseyin ilk Yahudi üyesi unvanını aldı. 1980'li yıllarda, Filistin Kurtuluş Örgütü'nün önde gelen liderlerinden ve kurucularından biri olan Halil El Vezir (Ebu Cihad) aracılığıyla El Fetih'e giren, o günden bu yana da üyesi olan Davis, daha önce de Filistin Parlamentosu'nda dışarıdan gözlemci olarak görev yapıyordu. Konseyin seçimle gelen 81 üyesi dışında, diğer kimi üyeleri de askerler ve İsrail cezaevlerindeki Filistinli tutuklular arasından belirlenecek adaylar arasından atanacak. -MERKEZ KOMİTE SEÇİMLERİYLE İLGİLİ İDDİALAR- Öte yandan, merkez komite seçim sonuçlarının resmen duyurulmasına karşın, seçimlere hile karıştırıldığı yolundaki iddialar bitmedi. İddialar, yapılan ikinci sayım sonunda, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın danışmanı Tayyib Abdülrahim'in komite üyeliğine seçilmesiyle yoğunluk kazanmıştı. Merkez komite seçimini yitiren eski başbakanlardan Ahmed Kurey, Londra'da yayımlanan ''El Kuds El Arabi'' gazetesine yaptığı açıklamada, seçimlerle ilgili birçok soru işaretleri bulunduğunu, hem seçimlerin yapılması hem de oyların sayımında usulsüzlükler olduğunu savunmuştu. Kurey, oy sayımı sırasında kimi isimlerin listeden çıkarıldığını, kimi isimlerin de eklendiğini ileri sürmüştü. Kurey, İran'da cumhurbaşkanlığı seçiminde yaşandığı belirtilen usulsüzlüklerin, El Fetih Merkez Komite seçimleri sırasındakilerle karşılaştırıldığında, İran'dakilerin bir hiç olduğu iddiasını da dile getirmişti. Kurey'in, hem Filistin Devlet Başkanı, hem de seçim komisyonu başkanına seçimlerdeki usulsüzlüklerle ilgili bir mektup yolladığı da verilen bilgiler arasında. Filistin Devlet Başkanı Abbas ise Kurey'in iddialarını düzenlediği basın toplantısında yalanlamış, Kurey'in düşündüklerini söylemeye hakkı bulunduğunu, ne düşünüyorsa onu söyleyebileceğini belirtmiş ve kazanamayan El Fetihli liderlerin de hareket içinde önemli bir role sahip olacaklarını vurgulamıştı. Kaynak: Ajanslar
|
|
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
08-17-2009, 13:02 | #2 |
|
|
08-17-2009, 13:09 | #3 |
El Fetih'te ilk Yahudi!
EL Fetih'i yöneten Devrim Konseyi'ne seçilen Uri Davis, "Amacım Filistinliler'le dayanışma içinde olan Yahudiler'le iletişim kurmak. Barış için İsrail'e yaptırım uygulanmalı" dedi. El Fetih Devrim Konseyi'ne seçilen ilk Musevi olan Davis, "Karardan onur duyuyoru'm" dedi. Ortadoğu sorununun çözümü içinse İsrail'e yönelik uluslararası boykot çağrısı yaptı. Filistin yönetimini elinde bulunduran El Fetih'in Devrim Konseyi, bu hafta ilk kez Musevi kökenli bir üyeyi seçti. Bir Filistinliyle evli olup hayatını bu davaya adayan, İsrail vatandaşı Prof. Uri Davis, böyle bir göreve seçildiği için onur duyduğunu söyledi. Kendisini "Musevi kökenli bir Filistinli" olarak tanımlayan Davis, Sabah'ın sorularını yanıtladı: Filistin'in köklü partisine, binlerce aday arasından seçilmek nasıl bir duygu? İlk olarak şunu söylemeliyim ki ben bir Müslüman olarak kayıtlıyım. Ve sanırım El Fetih'in ilk Musevi kökenli Filistinli üyesiyim. Böyle bir göreve seçildiğim için de büyük onur duydum. Bence Arap olmayan biri olarak bu çok büyük bir gururdur. Konseye aday olmanızın amacı neydi? 1984'ten beri El Fetih üyesiyim. Devrim Konseyi'ne girmek istememin asıl nedeniyse El Fetih içindeki büyük bir boşluğu doldurmaktı. Bu da Arap kökenli olmayan, ancak Filistinlilerle dayanışma içinde olan yüzlerce El Fetih üyesi ve gönüllüsü Museviyle kurulamayan iletişimdi. Filistin davasına onların katkılarını arttırmak çok önemli. Konseye üyeliğinizle hangi yenilikleri katmak istiyorsunuz? Filistin dayanışması Amerika ve AB'de etkin şekilde çalışıyor. Ancak bence tüm dünyayı harekete geçirmek gerekiyor. Kiliseler, sendikalar, sivil toplum kuruluşları aracılığıyla dış politika harekete geçirilmeli. Devrim Konseyi'nde çalışanlar komitelere ayrılacak. Ben de uluslararası ilişkiler konusunda gönüllü olacağım. Konferanslar hazırlayıp Filistinlilerin sesini duyuracağım. 'BM yasalarına uyulsun' İsrail-Filistin arasında yıllardır bitmeyen sorun nasıl çözülebilir? Her şeyden önce İsrail Birleşmiş Milletler kararlarına uymalı. Kudüs İsrail devletinin başkenti değil, BM'nin yönettiği uluslararası bir kenttir. Yahudi devletinin tabii ki kurulma hakkı vardır, Yalnız bu ancak uluslararası kanunlarla yapılabilir. Kudüs'ün uluslararası toprak olması ve Filistinlilerin haklarının geri verilmesi de gerekir. Filistinli mülteciler evlerine dönmelidir. İsrail'e yatırımlar azaltılmalı, yaptırımlar ve boykotlarsa arttırılmalıdır. Bu İsrail'e verilebilecek en iyi tepkidir. 'Türkiye yardım etsin' Neden El Fetih de İsrail'de bir parti değil? Ben Siyonist biri değilim, sosyalistim. Bence Siyonizm ayrımcı bir politikadır. El Fetih de herkese açık ve liberal bir hareket. Kimsenin etnik kimliği sorgulanmıyor. Katıldığım için büyük destek aldım. Herkes arkamdaydı. Seçildiğimde de herkes beni ayakta alkışladı. İsrail'den ise kimse kutlamadı. Yaptıklarımı çok takdir ettiklerini sanmıyorum. Kuracağınız uluslararası komitede Türkiye'den de yardım isteyecek misiniz? Tabii ki... Türkiye bugüne kadar Filistin için çok şey yapmış bir ülke. Türkiye ile de çalışmak ve yardımlarını almak isterim. Ben aslında Avrupa Birliği konusunda uzmanım. Ama Türkiye de Avrupa'nın bir parçası zaten. sabah |
|
Konuyu Toplam 2 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 2 Misafir) | |
|
|