AK Gençliğin Buluşma Noktası
Ekonomi Ekonomi haberlerini bu bölümde paylaşıyoruz.

Stil
Seçenekler

Alt 09-03-2009, 06:23   #1
Kullanıcı Adı
rıfat gökalp
Standart 520 milyon dolarlık yabancı yatırım geliyor
520 milyon dolar yabancı yatırım sol şeritten geliyor

#gsol div.hbr { background: url(/images/gazete.png) no-repeat 407px 40px; } 3 Eylül 2009 Perşembe, 00:02 EKONOMİ

Krizde kesilen doğrudan yatırımlarda rüzgar tersine döndü. Oyak Renault’nun ardından Hyundai, Çinli DFM, Güney Koreli POSCO toplam 520 milyon dolarlık yatırım kararı aldı

Yabancı yatırımların Türkiye’ye dönük adımları krizden çıkış yolunda önemli sinyaller vermeye başladı. Hafta başında Oyak Renault’nun 110 milyon Euro yatırım kararı almasının ardından otomotivde yeni yatırım kararları peş peşe geldi. Hyundai’nin uzun zamandır gündemde olan i20 modelinin Türkiye’de üretilmesine yönelik karar kesinleşti. Bu model için 75 milyon dolar düzeyinde yatırım yapılacak. Türkiye’ye giriş yapan Çin’in otomotiv devlerinden DFM ise 250 milyon dolar değerinde sıfırdan yeni yatırım yapacağını duyurdu.

YENİ TEŞVİK PAKETİNİN ETKİSİ BÜYÜK

Bir diğer yatırımcı POSCO ise Bursa’ya yassı çelik üretim tesisi kurmak için 24 milyon dolarlık sıfırdan yatırım yaparak otomotiv devlerine üretim yapacak. Total’in de yapı kimyasalları alanında 9 milyon Euro’luk yeni yatırımıyla son 3 günde açıklanan yatırım tutarı 520 milyon doları buldu. Yetkililer yabancıların ilgisinin hükümetin yeni Teşvik Paketi’nden kaynaklandığına dikkat çekiyorlar.

EKONOMİ SERVİSİ

Akıllı yatırımcının tercihi Türkiye
POSCO ve DFM’nin Türkiye’ye dönük yatırım kararını açıklayan Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkanı Alpaslan Korkmaz, Türkiye’nin yatırımcılar tarafından beklenen Teşvik Yasası’nın da etkisiyle Türkiye’nin başarıya imza atmaya devam ettiğini söyledi. Korkmaz “Akıllı yatırımcılar Türkiye’yi tercih ediyor” dedi.

-i20 projesi Türkiye’nin -
Hyundai i20’nin üretimi nihayet kesinleşti. İzmit’te üretim Mayıs 2010’da başlayacak. Proje 75 milyon dolara malolacak
1- Türkiye’nin en büyük ihracatçı sektörü otomotivden art arda yatırım haberleri geliyor. Renault’nun, Megane Sedan’ın yerine geçecek olan Fluence’ın üretimine geçeceği haberinin ardından, Hyundai de i20 modelini Türkiye’de üreteceğini açıkladı. Seri üretimi Mayıs 2010’da başlayacak olan i20 için 75 milyon dolar yatırım yapılacak. Yılda 80 bin adet i20 üretilmesi planlanırken, bunun 70 bini ihraç edilecek. Proje, ek 500 kişilik istihdam sağlayacak. Hyundai Assan Başkanı ve CEO’su Kwang-Heum Um, İzmit fabrikasının, Hyundai’nin denizaşırı ülkelerde kurduğu ilk fabrika olduğunu, Türkiye’de fabrika kurmanın aldıkları ‘en iyi kararlardan’ biri olduğunu belirtti.
i20 üretiminin büyük bölümünün Avrupa ülkelerine ihraç edileceğini kaydeden Um, Türkiye’ye en az 1 milyar lira karşılığı ihracat girdisi kazandıracaklarını vurguladı. Türkiye’ye ilk günden bu yana 500 milyon dolar yatırım gerçekleştirdiklerini belirten Um, i20’nin 500 kişilik ek istihdam yaratıp, dolaylı yoldan sağladıkları iş hacmini de 5 bin kişiye çıkarmayı planladıklarını ifade etti. Geçen pazartesi Bursa’daki Oyak Renault fabrikasında Megane Sedan’ın yerine geçecek olan Fluence’ın üretileceğini açıklanmıştı. Renault-Nissan İttifakı’nın en son ve en önemli ürünlerinden olan Fluence için 110 milyon Euro’su Oyak Renault tarafından olmak üzere toplam 250 milyon Euro yatırım yapılacak.

DFM ucuz pick-up üretecek
Distribütörlüğünü MGY’nin yaptığı Çinli DFM, 250 milyon dolara tesis kuruyor
2- Çin’in 3’üncü büyük otomotiv üreticisi Dong Feng Motor (DFM) 250 milyon dolar değerinde yine sıfırdan bir yatırımla Türkiye’ye geliyor. Yıllık üretimi, Türkiye’nin toplam araç üretimi olan 1.1 milyon adedin üzerinde; 1.3 milyon araç olarak gerçekleşen şirketin, bu yatırımla ülkemizde yılda 52 bin adet üretim planı bulunduğu ve bin kişilik istihdam sağlayacağı belirtildi. Yatırımın gerçekleştirileceği bölge konusunda fizibilite çalışmalarının sürdüğü, temel atmanın 2010’un ilk çeyreği için hedeflendiği de gelen bilgiler arasında. Üretim planı mini Pick Up, çift kabin LCV ve binek bazlı LCV modellerini kapsıyor. 2008 sonu itibarı ile 12 bin kişi istihdam eden şirketin yıllık cirosu 15 milyar dolar. Çin ordusu için de askeri araç üreten DFM, ülkesinde Honda, Nissan, Citroen, Peugeot ve KIA’nın resmi üreticisi. Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkanı Alpaslan Korkmaz’ın verdiği bilgiye göre yatırım için şirketle 1.5 yıldır görüşmeler sürüyordu. Görüşmeleri DFM’nin Türkiye distribütörü MGY yürütüyordu.
Türkiye’deki en ucuz araç
DFM’nin 2008’den beri Türkiye’deki distribütörlüğünü MGY Otomotiv yürütüyor. DFM kamyonetleri Türkiye’de 12 bin 690, DFM Van ise 14 bin 690 liradan satılıyor.

Türkiye Bostik’in üssü oluyor
3- Fransız petrol şirketi Total, ‘Bostik’ markası altındaki yatırımlarıyla yapı kimyasalları sektöründe Türkiye’yi Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesinin üretim üssü yapacak. Şirketten yapılan açıklamada “Yeni üretim tesisi, tamamlandığında Türkiye’nin alanındaki 3 tesisinden biri olacak ve Bostik Türkiye’yi bölgenin üretim üssü yapacak denildi. Verilen bilgiye göre yaklaşık 9 milyon Euro’luk bir yatırımla gerçekleştirilecek fabrika26 bin metrekare alan üzerine kurulacak ve 2011’de faaliyete geçecek.

POSCO Bursa’ya yassı çelik üretim tesisi kuruyor
4- Dünyanın 4’üncü büyük çelik şirketi, Güney Koreli Pohang Iron and Steel Company (POSCO), ilk etapta 24 milyon dolar değerinde sıfırdan yatırımla Bursa’da yassı çelik üretim tesisi kuracak. Başbakanlık Yatarım Destek Ajansı Başkanı Alpaslan Korkmaz’ın verdiği bilgiye göre POSCO’nun Türkiye’de planlanan yıllık 170 bin metre üretimi otomotiv sektörüne yönelik olacak. Temel atmanın yıl sonuna dek gerçekleşeceği ve bütün operasyonun 2010 yılında başlayacağı da gelen bilgiler arasında. POSCO’nun, 35 adet üretim tesisinde 18 bin kişi istihdam ediliyor.

Dev otel zincirleri Türkiye’yi izliyor
Uluslararası otel zincirleri türkiye’yi takibe aldı. Hilton 2011’e kadar 13 yeni otel açmayı planlarken, Akfen Grubu, uluslararası otel grubu Accor ile 2019’a kadar 60 otelden oluşan bir zincir kurmayı hedefliyor. Yine Marriott ise 12-13 yeni otel işletmesiyle ilgili görüşmeler yapıyor. TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Işıl Dinçer son bir ayda yaptıkları değerlemelerde otellerin ağırlıklı olduğuna dikkati çekerek “Yatırımcılarda otelle ilgili bir arayış var. Özellikle İstanbul’un Anadolu yakasında’’ dedi. Dünya Turizm Profesyonelleri Derneği Dünya Başkanı Hülya Aslantaş da şu anda Türkiye’ye girmeyen otel zincirlerinin Türkiye’yi çok yakından incelediklerini kaydetti

STAR GAZETESİ

rıfat gökalp isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder

Konuyu Toplam 2 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 2 Misafir)