Denizaltıcılığımızın babasıda II.Abdülhamid çıktı.
Denizaltıcılığımızın babasının,şu denizciliğe önem vermediği ve donanmamızı Haliçte çürümeye terk ettiği için önüne gelenin suçladığı II.Abdülhamid olması bazılarının yüzünü kızartmalı ama nerde?
Deniz ,altılarının önemini 1885 gibi oldukça erken bir tarihte frketmiş olan Abdülhamid,Kaptan Grantın tasarımını yaptığı,İsveçli ünlü ağır silah fabrikası direktörü Thorsten Nordenfeltin inşa ettiği ilk denizaltının Yunanlılarca satın aldığını öğrenir öğrenmez hemen harekete geçmiş ve aynı girişimcilere iki yeni denizaltı sipariş etmiştir.1887-1888 dedonanmamıza katılan bu iki denizaltıya Abdülhaid ve Abdülmecid isimleri verilmiştir.Tarihte ilk torpido atış tecrübesi yapanlarda bunlardır.
Abdülhamidin,1904te Amerikalı Bagnam Paşayı Rauf Orbayla birliktedünya tersaneleriniincelemeye gönderdiğiikinci bir denizaltı gemisi alım teşebbüsü olmuşssada,bu teşebbüs çeşitli sebeplele(en baştada 1905teki bombalı suikast girişimi yüzünden)akim kalmıştır.Eğer bu girişim bpşa çıkmasaydı I.Dünya savaşında en azından birkaç denizaltımız olur ve Marmaraya sızan İngiliz ve Fransız denizaltılarına baskın yapmak için Alman denizaltı gemilerinin yardımımıza yetişmesini beklemezdik.
Mustafa ARMAĞAN----Osmanlı Tarihinde Maskeler ve Yüzler---
|