![]() |
#1 |
![]() Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve TRT, 'domuz gribi' ile mücadele kapsamında ortak bir proje başlattı.
Milli Eğitim Bakanlığı ile TRT arasında, yayınlanacak dersler konusunda protokol imzalandı. Buna göre Ankara'da okulların bir hafta tatil edilmesi dolayısıyla bugünden itibaren TRT 3'te 07.00 ile 14.00 saatleri arasında canlı eğitim ve öğretim yayınları yapılacak. Daha sonraki dönemlerde de Türkiye'de herhangi bir okulda eğitime ara verildiğinde, o dönemin müfredatı TRT 3'ten canlı verilecek. Bunun yanı sıra Milli Eğitim Bakanlığı, domuz gribinin yayılma hızını yavaşlatmak amacıyla ülke genelinde okulları 30 Ekim'de tatil etti. Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, velilerin öğrencileri okula göndermede gösterdikleri hassasiyeti, söz konusu saatlerde ekran başında olmalarını sağlama noktasında da göstermelerini istedi. Toplumun bir paniğe sürüklenmesi, özellikle ebeveynlerin çocuklarıyla ilgili kaygılarını daha yüksek düzeyde taşıyor olmalarının bu tedbirleri almalarını gerekli kıldığını ifade etti. Televizyon yoluyla eğitimin bir zorunluluk neticesinde doğduğuna dikkat çeken Çubukçu, derslerin 155 öğretmen ile yapılacağını aktardı. TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, yayınlarla ilgili şu bilgiyi verdi: "Yayınlar hafta içi sabah 07.00'de başlayacak 14.00'te sona erecek. Sadece salı günü Meclis'in açık olması ve grup toplantıları nedeniyle sabah 07.00'de başlayıp 10.00'da bitecek." Kapsama alanı yüzde 100'e yakın olduğu için yayınların köylere mezralara kadar izlenebileceğini dile getiren Şahin, sadece karasal değil, uydu ve kabloda da yayın yaptıklarını anımsattı. ÖĞRENCİLER KASIM SONUNDA AŞILANACAK Sağlık Bakanı Recep Akdağ, okullarda kasım ayının son haftası aşılamanın başlayacağını ve ocak ayına kadar devam edeceğini söyledi. Aşının bir takvime bağlı olarak Türkiye'ye getirileceğini belirten Akdağ, aşının diğer ülkelerce de kasımdan itibaren yaklaşık 4 aylık süre içinde temin edileceğini bildirdi. Hastalıkla ilgili paniğe kapılacak bir durumun olmadığını ifade eden Bakan, bireysel tedbirlerin önemini tekrarladı: "El yıkama çok önemli. 5 ay birbirimize sarılmayı, öpüşmeyi, el sıkışmayı erteleyebilirsek hastalığın yayılma hızının azalmasında yararlı olacağına inanıyorum." Bu arada YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, domuz gribi ile ilgili alınan önlemler kapsamında üniversite öğrencilerinin aşılanması için Sağlık Bakanlığı'na bir yazı yazarak, "Eğer bir şey olursa öğrencileri aşılamaya hazır olun." diyeceklerini bildirdi. Bu talebi birkaç kez Sağlık Bakanı Recep Akdağ'a sözlü olarak ilettiğini belirten Özcan, "Domuz gribi nedeniyle üniversitelerde tatil yok." dedi. Gazi Üniversitesi'nde Türkiye Bilinçli Gençlik Projesi'nin açılışında gazetecilerin domuz gribiyle ilgili sorularını cevaplandıran Özcan, "Üniversite öğrencileri kendilerini küçük öğrencilerden daha iyi korudukları için çok panik halinde olmamamız lazım. Çünkü bizim paniğimiz diğer insanları da etkiliyor, halkı da etkiliyoruz böyle yaparak. Bu işi fazla da büyütmeyelim. Ama görüldüğü zaman da tedbirimiz olsun." diye konuştu. Öte yandan İstanbul Valisi Muammer Güler, şehir genelinde bugüne kadar 22 ayrı okulda 48 öğrencide H1N1 virüsüne rastlandığını, toplam vakanın ise 40'ı erişkin olmak üzere 88 olduğunu bildirdi. Hıfzıssıhha'da incelenen 35 aşı testi geçti Türkiye'ye 19 Ekim'de gelen 490 bin doz domuz gribi aşısının güvenilirlik testlerinde sona yaklaşıldı. Şu ana kadar örnekleme yöntemiyle seçilen 35 aşıya yapılan incelemelerin yüzde 90'ı tamamlandı. Aşılarda herhangi bir sorun tespit edilmedi. Son birkaç testten sonra çalışmalarını bitirecek olan Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi aşılar için kesin onayı yarın verecek. Merkez Başkanı Doç. Dr. Mustafa Ertek, çarşamba günü öğleden sonra incelemelerin tamamlanacağını ve genel aşılama için bir engelin kalmayacağını açıkladı. Aşılama takviminde son kararı Sağlık Bakanlığı'na bağlı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü verecek. Aşının uygulanacağı risk gruplarında ilk sırada sağlık personeli ve hacılar yer alıyor. 20 Ekim'de Hıfzıssıhha'nın Biyolojik Kontrol ve Araştırma Laboratuvarı'na teslim edilen aşılar için deneme süresi 14 gün olarak belirlenmişti. Fakat süre beklenilenden erken bitti. ÇAĞLAR AVCI İSTANBUL Bakan Günay: Okulları kapatan arkadaşları hayretle karşılıyorum Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, domuz gribi ile ilgili gerçekleştirilen dezenfekte çalışmalarının okullar açılmadan yapılması gerektiğine dikkat çekerek, "Okulları kapatıp önlem alan arkadaşlarımızı şimdi hayretle karşılıyorum." dedi. Bakan Günay, Japonya'ya hareketinden önce İstanbul Atatürk Havalimanı VIP Salonu'nda ilginç açıklamalarda bulundu. Okulların tatil edilmesini eleştiren Günay, okulların 24 Eylül'de açıldığını ve her alandaki temizlik faaliyetleri ile hijyen tedbirlerinin okullar açılmadan yapılması gerektiğini söyledi. Günay, okulların tatil edilerek önlem almaya çalışanları hayretle karşıladığını belirtti. Bakan Günay, yazılı ve görsel basında domuz gribi ile ilgili tartışmanın birinci sırada yer aldığına dikkat çekerek, "2010 rezervasyonları içindeyiz. Haberler, bizi sıkıntıyla karşı karşıya bırakabilir. Milli Eğitim Bakanlığı ile TRT arasında, yayınlanacak dersler konusunda protokol imzalandı. Buna göre Ankara'da okulların bir hafta tatil edilmesi dolayısıyla bugünden itibaren TRT 3'te 07.00 ile 14.00 saatleri arasında canlı eğitim ve öğretim yayınları yapılacak. Daha sonraki dönemlerde de Türkiye'de herhangi bir okulda eğitime ara verildiğinde, o dönemin müfredatı TRT 3'ten canlı verilecek. Bunun yanı sıra Milli Eğitim Bakanlığı, domuz gribinin yayılma hızını yavaşlatmak amacıyla ülke genelinde okulları 30 Ekim'de tatil etti. Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, velilerin öğrencileri okula göndermede gösterdikleri hassasiyeti, söz konusu saatlerde ekran başında olmalarını sağlama noktasında da göstermelerini istedi. Toplumun bir paniğe sürüklenmesi, özellikle ebeveynlerin çocuklarıyla ilgili kaygılarını daha yüksek düzeyde taşıyor olmalarının bu tedbirleri almalarını gerekli kıldığını ifade etti. Televizyon yoluyla eğitimin bir zorunluluk neticesinde doğduğuna dikkat çeken Çubukçu, derslerin 155 öğretmen ile yapılacağını aktardı. TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, yayınlarla ilgili şu bilgiyi verdi: "Yayınlar hafta içi sabah 07.00'de başlayacak 14.00'te sona erecek. Sadece salı günü Meclis'in açık olması ve grup toplantıları nedeniyle sabah 07.00'de başlayıp 10.00'da bitecek." Kapsama alanı yüzde 100'e yakın olduğu için yayınların köylere mezralara kadar izlenebileceğini dile getiren Şahin, sadece karasal değil, uydu ve kabloda da yayın yaptıklarını anımsattı. ÖĞRENCİLER KASIM SONUNDA AŞILANACAK Sağlık Bakanı Recep Akdağ, okullarda kasım ayının son haftası aşılamanın başlayacağını ve ocak ayına kadar devam edeceğini söyledi. Aşının bir takvime bağlı olarak Türkiye'ye getirileceğini belirten Akdağ, aşının diğer ülkelerce de kasımdan itibaren yaklaşık 4 aylık süre içinde temin edileceğini bildirdi. Hastalıkla ilgili paniğe kapılacak bir durumun olmadığını ifade eden Bakan, bireysel tedbirlerin önemini tekrarladı: "El yıkama çok önemli. 5 ay birbirimize sarılmayı, öpüşmeyi, el sıkışmayı erteleyebilirsek hastalığın yayılma hızının azalmasında yararlı olacağına inanıyorum." Bu arada YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, domuz gribi ile ilgili alınan önlemler kapsamında üniversite öğrencilerinin aşılanması için Sağlık Bakanlığı'na bir yazı yazarak, "Eğer bir şey olursa öğrencileri aşılamaya hazır olun." diyeceklerini bildirdi. Bu talebi birkaç kez Sağlık Bakanı Recep Akdağ'a sözlü olarak ilettiğini belirten Özcan, "Domuz gribi nedeniyle üniversitelerde tatil yok." dedi. Gazi Üniversitesi'nde Türkiye Bilinçli Gençlik Projesi'nin açılışında gazetecilerin domuz gribiyle ilgili sorularını cevaplandıran Özcan, "Üniversite öğrencileri kendilerini küçük öğrencilerden daha iyi korudukları için çok panik halinde olmamamız lazım. Çünkü bizim paniğimiz diğer insanları da etkiliyor, halkı da etkiliyoruz böyle yaparak. Bu işi fazla da büyütmeyelim. Ama görüldüğü zaman da tedbirimiz olsun." diye konuştu. Öte yandan İstanbul Valisi Muammer Güler, şehir genelinde bugüne kadar 22 ayrı okulda 48 öğrencide H1N1 virüsüne rastlandığını, toplam vakanın ise 40'ı erişkin olmak üzere 88 olduğunu bildirdi. Hıfzıssıhha'da incelenen 35 aşı testi geçti Türkiye'ye 19 Ekim'de gelen 490 bin doz domuz gribi aşısının güvenilirlik testlerinde sona yaklaşıldı. Şu ana kadar örnekleme yöntemiyle seçilen 35 aşıya yapılan incelemelerin yüzde 90'ı tamamlandı. Aşılarda herhangi bir sorun tespit edilmedi. Son birkaç testten sonra çalışmalarını bitirecek olan Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi aşılar için kesin onayı yarın verecek. Merkez Başkanı Doç. Dr. Mustafa Ertek, çarşamba günü öğleden sonra incelemelerin tamamlanacağını ve genel aşılama için bir engelin kalmayacağını açıkladı. Aşılama takviminde son kararı Sağlık Bakanlığı'na bağlı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü verecek. Aşının uygulanacağı risk gruplarında ilk sırada sağlık personeli ve hacılar yer alıyor. 20 Ekim'de Hıfzıssıhha'nın Biyolojik Kontrol ve Araştırma Laboratuvarı'na teslim edilen aşılar için deneme süresi 14 gün olarak belirlenmişti. Fakat süre beklenilenden erken bitti. ÇAĞLAR AVCI İSTANBUL Bakan Günay: Okulları kapatan arkadaşları hayretle karşılıyorum Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, domuz gribi ile ilgili gerçekleştirilen dezenfekte çalışmalarının okullar açılmadan yapılması gerektiğine dikkat çekerek, "Okulları kapatıp önlem alan arkadaşlarımızı şimdi hayretle karşılıyorum." dedi. Bakan Günay, Japonya'ya hareketinden önce İstanbul Atatürk Havalimanı VIP Salonu'nda ilginç açıklamalarda bulundu. Okulların tatil edilmesini eleştiren Günay, okulların 24 Eylül'de açıldığını ve her alandaki temizlik faaliyetleri ile hijyen tedbirlerinin okullar açılmadan yapılması gerektiğini söyledi. Günay, okulların tatil edilerek önlem almaya çalışanları hayretle karşıladığını belirtti. Bakan Günay, yazılı ve görsel basında domuz gribi ile ilgili tartışmanın birinci sırada yer aldığına dikkat çekerek, "2010 rezervasyonları içindeyiz. Haberler, bizi sıkıntıyla karşı karşıya bırakabilir. O yüzden daha dikkatli, daha özenli, daha sorun çözücü tavır almakta yarar var." dedi. MUSTAFA GÜN İSTANBUL Hamilelere özel domuz gribi aşısı vurulacak pSağlık Bakanlığı, hamilelere, yan etkileri olduğu ileri sürülen 'adjuvan' maddesi içermeyen domuz gribi aşısı vurmaya karar verdi. Edinilen bilgiye göre bakanlık, Türkiye'ye aşı temin edecek firmalardan biriyle yaklaşık 1 milyon doz 'adjuvansız aşı' alınması konusunda sözleşme imzaladı. Söz konusu aşıların aralık ayında Türkiye'de olması bekleniyor. Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanı Doç. Dr. Mustafa Ertek, gebeliğin özellikle son 3 ayındakilerde domuz gribinin risk yarattığını belirtti. Dünya Sağlık Örgütü ile Avrupa Hastalıkları Önleme ve Kontrol Merkezi'nin gebelere adjuvan içeren aşı uygulanabileceğini bildirdiğini kaydeden Ertek, "Bu tür konularda karar hekime bırakılıyor, ancak gebelere mümkün olduğunca hiçbir kimyasal ve biyolojik madde verilmemesi gerekiyor. Bu nedenle gebelere adjuvansız aşı uygulanmasına karar verildi." dedi. ADJUVAN NEDİR? Aşının bağışıklık yapma gücünü artıran madde olarak adlandırılıyor. Türkiye'de uygulanacak aşılar adjuvan olarak 'skualen' maddesi içeriyor. Aşı adjuvanla birlikte yapılınca bağışıklık kazanma potansiyeli daha çok artıyor. Bazı ülkelerde söz konusu maddenin özellikle hamilelerde yan etkilere neden olduğu iddiaları gündeme getiriliyor. ABD'deki aşılarda adjuvan maddesi bulunmazken, Avrupa'daki aşılar içeriyor. Uzmanlar, 'Adjuvana bağlı yan etki görülebilir mi?' sorusuna kesin cevap veremezken, "gerçekleşme olasılığı düşük ihtimaller nedeniyle insanların aşıdan mahrum kalmasının doğru olmadığını, böyle bir yan etkinin olup olmayacağı şimdiden bilinmeden spekülasyon yapılmasının doğru olmadığını" belirtiyor. ANKARA AA Adana ve Mardin'de 4 öğrencide virüs çıktı Adana'da ve Mardin'de 4 öğrencide domuz gribi virüsüne rastlandı. Adana'da ismi açıklanmayan 11-12 yaşındaki erkek öğrenci, evinde tedavi ediliyor. Mardin'de üç öğrencide domuz gribi vakası bulunması üzerine okullar 2 Kasım Pazartesi gününe kadar tatil edildi. Adana Sağlık İl Müdürü Dr. Aytekin Kemik, ilde domuz gribi şüphesiyle değişik hastanelere başvuran 10 kişiden 11-12 yaşlarındaki bir erkek çocukta domuz gribine rastlandığını bildirdi. Mardin'deki vakalarla ilgili açıklama yapan Mardin Vali Yardımcısı Ferhat Özen, teşhis konulan öğrencilerin tedavi altına alındığını söyledi. Tedbir amacıyla okulların salı ve çarşamba günü tatil edildiğini ifade eden Özen, "29 Ekim Cumhuriyet Bayramı tatili ile birlikte okullar pazartesiye kadar tatil edildi." dedi. ADANA, MARDİN CİHAN Okul ve camiler dezenfekte ediliyor Milli Eğitim Bakanlığı, domuz gribi sebebiyle 30 Ekim Cuma günü Türkiye genelindeki tüm eğitim kurumlarını tatil etti. Hafta sonuyla birleşen tatil süresince okulöncesi, ilköğretim, ortaöğretim kurumları, yaygın eğitim merkezleri, özel okullar, dershaneler ve etüt eğitim merkezlerinde dezenfekte çalışması yapılacak. Okullarda, temizlik işlemi belediye, il özel idareleri, sivil toplum örgütleri ve okul aile birlikleri işbirliğiyle gerçekleştirilecek. Özel okullar, dershaneler ve etüt eğitim merkezleri dezenfekte çalışmalarını kendi imkanları ile yapacak. Cami ve Kur'an Kursu Dernekleri Federasyonu da H1N1 virüsüne karşı camilerde temizlik ve dezenfekte çalışması yapılması için 81 ildeki dernekleri uyardı. Federasyon başkanı Recep Kıyak, Türkiye'de 80 bin civarında cami bulunduğunu belirterek, şunları söyledi: "Türkiye'de yayılmaya başlayan virüse karşı camilerde acilen tedbir alınması gerekiyor. Çünkü camiler virüsün rahat bulaşabileceği ortamlardan birisi. Tedbir alınması için Diyanet İşleri'nden sorumlu Devlet Bakanı Faruk Çelik ile görüştük. Müftülükler, imamlar ve cami derneklerimiz ile ortak bir çalışma yapmak istiyoruz." İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise domuz gribine karşı İETT otobüsleri, deniz otobüsü, tramvay, metro ve vapurların hepsini dezenfekte ettiklerini ifade ederek, "Bugünden itibaren, toplu kullanım alanlarında, yürüyen merdivenlerde, üstgeçit kolları gibi insanların el teması yaptıkları yerlerde ilave dezenfekte yapılacak." açıklamasını yaptı. CİHAN / ZAMAN
![]() |
|
![]() |
![]() |
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
![]() |
#2 |
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |