AK Gençliğin Buluşma Noktası
Haberler Dünyadan ve Ülkemizden son dakika haberler burada.


Cevapla
Stil
Seçenekler
 
Alt 10-29-2009, 12:41   #1
Kullanıcı Adı
rıfat gökalp
Arrow Batı Medyası; 'Türkiye yüzünü Doğu'ya mı çeviriyor'



'Türkiye yüzünü Doğu'ya mı dönüyor'

Erdoğan’ın, Türkiye-İsrail ilişkilerinde gerginlik yaşandığı bir dönemde İran’a yaptığı ziyaret, Batı medyasında büyük ilgi uyandırdı. Haber ve yorumlarda, Türkiye’nin yüzünü Batı’dan Doğu’ya çevirip çevirmediği analiz ediliyor.

New York Times (ABD): “Türkiye ile Batı arasındaki gerilim artıyor” başlıklı makalede, “Türkiye’nin AB’ye katılma olasılığı giderek zayıflarken ve ülke yıllardır görülmeyen bir gayretle Müslüman ülkelere yaklaşırken, uzun zamandır var olan bir soru ABD ve Avrupa’nın canını sıkıyor: Bu büyük, laik Müslüman ülke, Batı yerine Doğu’ya mı dönüyor?” denildi.

ABD Başkanı Barack Obama’nın nisan ayındaki ziyaretiyle, Türkiye’nin jeostratejik önemini vurguladığını belirten gazete, “Bundan altı ay sonra, şimdi Washington ve Brüksel’de bazıları Türkiye’nin bir müttefik olarak güvenirliğini sorguluyor” diye yazdı.

Financial Times (İngiltere): Gazete, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad’ın, Türkiye’nin İsrail’e karşı tutumunu övmesinin, “Batılı ortaklarını, Ortadoğu’da ve bölgesel diplomaside yeni bir rol üstlenmek için eski ittifakları terk etmediğine inandırmaya çalışan Türkiye için potansiyel bir utanç kaynağı” olduğunu yazdı.

Ankara’nın nükleer silahı olan bir komşuya sahip olmaktan korktuğu ve İran’ın nükleer programıyla ilgili krizde, bütün tarafların güvendiği bir aracı olmaya hazır olduğunu söylediğini vurgulayan Financial Times, “Ancak, ABD’de bazı çevreler, Ankara’nın yeterince sert bir mesaj verdiğinden kuşkulu” dedi.
Voice of America (ABD): Haberde, İsrail ile yaşanan son gerginliklerin, 1996’da kurulan stratejik ittifakı tehlikeye attığı belirtildi. “Uzmanlar, Türkiye’nin sert tutumunun hem Amerika, hem de Avrupa’da tedirginlik yarattığını söylüyor” yorumu yapıldı.

Yazıda, ABD Kongresi Türk-Amerikan Dostluk Grubu eşbaşkanı Demokrat milletvekili Robert Wexler’in, “Başbakan Erdoğan, teröre hoşgörü gösterilmeyeceğini söyledi. Bölgedeki teröre, Lübnan’da Hizbullah ve Gazze’de Hamas yol açtı. Bunlar, İsrail’deki sivil hedefleri vurdukları zaman, Başbakan neden tepki göstermedi?” sorusuna yer verildi.

Guardian (İngiltere): “Türkiye İslam dünyasına liderlik ediyor” başlıklı yazıda, Türkiye’nin Ortadoğu’da son derece olumlu yeni bir rol oynadığı ve bir “arabulucu, uzlaştırıcı, barıştırıcı” olmaya çalıştığı belirtildi.
Türk liderlerin “komşularla sıfır problem” politikasının ardından, şimdi ikinci aşamaya geçerek, “komşular arasında hiçbir problem” politikasını başlattığı kaydedildi.

İran’a el uzatmanın, bu rolü canlandırmanın ideal yolu olduğunu belirten gazete, ancak, bu esnada İsrail’in dışlanmaması gerektiğini vurguladı. “Türk liderler, duygularının İsrail’e karşı tutumlarını etkilemesine izin veriyor” denilen yazıda, “ABD, İran’ı dışlayarak kendisi için büyük sıkıntı yarattı. Türkiye’nin İsrail’i reddetmesi de tıpkı bunun gibi aptalca olur” ifadesi kullanıldı.

Le Monde (Fransa): “Erdoğan, Tahran’da İran ile Türkiye arasındaki dostluğunu kutluyor. Ama, bu dostluk gösterisi, Türkiye’nin bazı geleneksel müttefiklerini sinirlendiriyor, özellikle, son aylarda ilişkileri hiç durmadan kötüleşen İsrail’i...” diye yazdı.

ABD DIŞİŞLERİ BAKAN YARDIMCISI FELTMAN'DAN, TÜRKİYE'NİN ORTA DOĞU'DAKİ ROLÜNE ÖVGÜLER

ABD Dışişleri Bakanlığının yakın doğu işlerinden sorumlu Bakan Yardımcısı Jeffrey Feltman, Türkiye'nin Orta Doğu'da "güçlü, giderek artan ve olumlu" bir rol oynadığını söyledi.

Feltman, ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi Orta Doğu ve Güney Asya Alt Komitesinde düzenlenen Orta Doğu konulu oturumda, Demokrat Parti New York milletvekili Michael McMahon'ın, Türkiye'nin Orta
Doğu'daki etkisine dair sorusunu yanıtladı.

Türkiye'nin Irak'ta çok yapıcı bir rol oynadığını ifade eden Feltman, "Türkiye'nin kuzey Irak'ta yerleşik Kürt teröristlerle ilgili olarak güvenlik meselelerinin olduğu aşikar, ancak genel anlamda Türkiye, Irak'ın istikrarına katkıda bulunmada çok olumlu bir rol oynadı" diye konuştu.

Feltman, Türkiye'nin, İsrail'deki hükümet değişikliği ve Gazze operasyonu gibi nedenlerden ötürü kesintiye uğrayan İsrail-Suriye görüşmelerine öncülük ederek bir önemli rolü daha yerine getirdiğini kaydederek, "Türkiye, İsrail ile Suriye arasında vuku bulan bir tür diyaloğu teşvik etmede etkisini ve arabuluculuğunu kullanabildi" dedi.

Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin de sağlıklı bir yöne doğru ilerlediğine işaret eden Feltman, birkaç yıl önce iki ülkenin birbirine düşman olduğuna, ancak şimdi giderek yakınlaştığına dikkati çekti. Feltman, "Suriye'nin diğer ülkelerle bağlar kurabilmesi, çıkarlarının sadece İran'la değil, diğer ülkelerle de bağlantılı olduğunu görebilmesi olumlu" ifadesini kullandı.

Feltman, Türkiye'de yapılması planlanan çok uluslu tatbikatın iptaline yol açan nedenlerden ise kaygılı olduklarını belirterek, "Bu tür unsurları izliyoruz. Ama genel olarak, Türkiye'nin bölgedeki rolü güçlü, giderek artıyor ve temelde olumlu" diye konuştu.


Milliyet-HABER7

 


Konu Üç mevsim tarafından (10-29-2009 Saat 12:52 ) değiştirilmiştir..
rıfat gökalp isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.




boşanma avukatı webmaster blog çarşamba pasta

çarşamba koltuk yıkama çarşamba webtasarım