11-07-2009, 08:22 | #1 |
Şener Eruygur'u yalanladı: Dinlemeleri emriyle yaptık
İkinci Ergenekon davasının tutuklu sanığı Hasan Atilla Uğur, medya patronlarının da içinde yer aldığı bazı isimlerle yaptıkları görüşmeleri gizli kayda aldığını kabul etti. Görüşme talimatının dönemin Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur'dan geldiğini anlatan Uğur, "Konuşacağımız konular da Jandarma Genel Komutanlığı tarafından bize bildiriliyordu." açıklamasında bulundu.
Mahkeme Başkanı Köksal Şengün'ün Eruygur'un ifadesinde böyle bir talimat vermediğini söylediğini hatırlatması üzerine sanık, "Eruygur'dan emir geldiğini çok iyi biliyorum." dedi. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ikinci Ergenekon davasının dünkü duruşmasında Hasan Atilla Uğur'un sorgusuna devam edildi. Önceki gün yapılan duruşmada, savcıların darbe planları, Cumhuriyet Çalışma Grubu ve fişlemelerle ilgili sorduğu soruların hiçbirine cevap veremeyen Uğur'a bu kez hakim ve sanıklar soru yöneltti. Aynı davanın tutuklu sanıklarından Tuncay Özkan, iddianamede iddia edilen, 'Levent Ersöz, Hasan Atilla Uğur ve Mehmet Emin Karamehmet arasında yapılan görüşme' iddiasının doğru olup olmadığını sordu. Sanık, görüşmenin Jandarma Genel Komutanı'nın emriyle İstihbarat Başkanı Levent Ersöz'ün makam odasında yapıldığını aktardı. Konuşacakları konuların Jandarma Genel Komutanlığı tarafından kendilerine bildirildiğini belirterek, "Bu görüşmeleri rapor haline getirip Şener Eruygur'a sundum." diye konuştu. Sanık, Ersöz'ün makamında Emniyet Genel Müdürü Gökhan Aydıner'le yapılan görüşmenin kayda alındığını doğruladı. Mülkiye müfettişi Refik Ali Uçarcı, gazeteci Mustafa Balbay, Cem Uzan, Bedrettin Dalan, Nuray Başaran gibi ünlü isimlerle yaptığı görüşmeleri niçin kayıt altına aldığını soran hakime Uğur, "İyi ki kayıt yaptık, şimdi farklı konuşabilirlerdi. " diye cevap verdi. Mahkeme Başkanı'nın niye böyle konuştuğunu sorması üzerine şu karşılığı verdi: "O zaman ahlaki bulmuyordum. Keşke yapılmasaydı. Bu konuda itirazda da bulunmuştum. Ama şimdi olanları görünce 'iyi ki yapmışız' diyorum." MAHKEME KARARI BİLE YOK Üye hakim Hasan Hüseyin Özese, bu görüşmelerin mahkeme kararı ile kayda alınıp alınmadığını sordu. Uğur, mahkeme kararıyla değil jandarma komutanının emriyle yaptığını kaydetti. Uğur, "Görüşmeye gelen şahıslar geldikleri yerin bir istihbarat dairesi olduğunu biliyorlardı. Görüşmelerin mutlaka komuta kademesine iletileceğini biliyorlardı. Görüşme yapılan yer İstihbarat Başkanı'nın makam odasıdır. Jandarma Genel Komutanlığı'nda bütün faaliyetler hiyerarşik sıraya göre yapılır. Ben İstihbarat Başkanlığı'na, o da Jandarma Genel Komutanlığı Kurmay Başkanlığı'na bağlıydı. Her şey hiyerarşik sıra üzerinden arz edilir." şeklinde konuştu. JİTEM'İN ADI, 'JİT' OLDU Hakim Özese'nin, "JİTEM diye bir oluşum duydunuz mu?" şeklindeki sorusuna, "1983 yılında jandarmadaki istihbarat birimi, 'Jandarma İstihbarat Timleri' olarak isminin değiştirildiğini biliyorum." şeklinde cevap verdi. Sanık, çapraz sorgusu sırasında kendisine yöneltilen bir soru üzerine Batı Çalışma Grubu'nu basından takip ettiği kadarıyla bildiğini, Cumhuriyet Çalışma Grubu'nu ise duymadığını savundu. ZAMAN
|
|
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|