AK Gençliğin Buluşma Noktası
Haberler Dünyadan ve Ülkemizden son dakika haberler burada.



Cevapla
Stil
Seçenekler
 
Alt 12-12-2009, 08:59   #1
Kullanıcı Adı
Ertuğrul ÖZGÜL
Standart Madende patlatılan dinamit, 19 işçinin hayatını söndürdü

Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesindeki özel bir şirkete ait maden ocağında önceki akşam meydana gelen göçük Türkiye'yi yasa boğdu.

19 işçinin hayatını kaybettiği faciaya, toprağın yaklaşık 250 metre altında patlatılan dinamitin yol açtığı belirlenirken, madencilerden 9'unun cesedi çıkarıldı. 3 bölümde göçük olması sebebiyle kurtarma çalışmalarının güçlükle yapılabildiğine dikkat çeken işçiler, cesetlerin yanmış durumda bulunduğunu anlattı. Göçük altında kalan madencilerin kurtarılamadığı haberini dün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer verdi. Ocağın en son mayıs ayında denetlendiğine işaret eden Dinçer, "Eksikliklerin giderilmesi için firmaya aralık ayına kadar süre tanınmıştı. Ne kadarının yapılıp yapılmadığını henüz bilmiyoruz." dedi.

Bursa Valisi Şahabettin Harput, kazanın dinamit patlaması sonucu meydana geldiğini açıkladı. Harput, "Önceki akşam 19.30 sularında ocakta yapılan çalışma sırasında dinamit patlatılmasının akabinde göçük meydana gelmiş. Olayın cereyan ettiği yer 220 ila 250 metre derinlikte." dedi.

Göçüğün ardından ilk müdahaleyi ocağı işleten şirketin kendi kurtarma ekiplerinin yaptığını bildiren Vali Harput, sonrasında Sivil Savunma Müdürlüğü, AKUT, Kütahya, Balıkesir Dursunbey ve Manisa Soma ve Zonguldak'tan gelen ekiplerin çalışmalara dahil olduğunu dile getirdi.

Göçükteki kurtarma çalışmalarına katılan Hamza Başkurt, çıkardıkları cesetlerin yanmış durumda olduğunu söyledi. Ocaktaki kurtarma çalışmalarında önce 2 kişinin cesedine ulaştıklarını, ardından da 4 kişinin cesedini çıkardıklarını kaydeden Başkurt, 3 bölümde göçük olması sebebiyle çalışmaların zorlukla yapıldığını kaydetti.

MADEN OCAĞI, EN SON MAYISTA DENETLENDİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Mustafakemalpaşa'da göçüğün meydana geldiği maden ocağının düzenli olarak denetlendiğini açıkladı. Bakan Dinçer, gazetecilerin "İşletmede bir sorun var mı?" şeklindeki sorusu üzerine, söz konusu firmanın sürekli kontrol edilen bir işletme olduğunu söyledi. İşletmenin 1983 yılından bu yana faaliyet gösterdiğini ve bugüne kadar herhangi bir kaza yaşanmadığını dile getiren Dinçer, şu bilgileri verdi: "Maden ocaklarını bakanlık olarak proje kapsamında denetime tabi tutuyorduk. Burası hem Bursa Bölge Müdürlüğümüz tarafından hem de Ankara'daki Teftiş Kurulu tarafından denetlenmiş bir firmadır. Mayıs ayında en son denetimi yapılmış. Eksikleri tespit edilmiş ve onları da aralık ayına kadar tamamlamak üzere kendilerine talimat verilmişti. Ancak aşağıda bu eksikliklerin ne kadarının yapılıp yapılmadığını bilmiyoruz. İncelemelerimiz devam ediyor."

KIZILAY, BATTANİYE VE İÇECEK SU DAĞITTI

Türk Kızılayı kaza alanında önceki gece battaniye ve içecek su dağıttı. Gelişmelerin 'Türk Kızılayı Afet Operasyon Merkezi ile Marmara Bölge Afet Müdahale ve Lojistik Merkezi' tarafından yakından takip edildiği, gerekli tüm hazırlıkların yapıldığı belirtildi. E. TUNA ALATÜRK BURSA

19 madenci hayatını kaybetti

Şenol Kurt, Ali Kazan, İzzet Kuşoğlu, Murat Aydın, Emir Ali Turhan, Murat Hanay, Mehmet Banbal, Seyit Ali Akduman, Mehmet Kuşoğlu, Yusuf Karaca, Erol Boran, Yunis Arçiçek, Ramazan Baştepe, Ertuğrul Demiray, Yahya Arabozan, Erol İkiz, Muammer Aktaş, Ahmet Çetin ve Mehmet Çetin.

İki işçinin cenazesi toprağa verildi

-Maden faciasında hayatını kaybeden iki işçi, kılınan cenaze namazının ardından toprağa verildi. İzzet Kuşoğlu için Karaoğlan köyü camisinde ikindi namazını müteakip cenaze namazı kılındı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Bursa Valisi Şahabettin Harput, milletvekilleri ve kalabalık bir topluluğun katıldığı törenin ardından cenaze, köy mezarlığına defnedildi. 32 yaşındaki İzzet Kuşoğlu'nun bir kız bir de erkek çocuk babası olduğu bildirildi.

Ali Kazan'ın cenazesi ise Dursunbey ilçesinin Karyağmaz köyünde toprağa verildi. Bu arada maden ocağından işçilerin cesetleri çıkarılmaya başlandı. Göçükten çıkarılarak toprağa verilen iki işçinin dışında Emir Ali Turhan, Seyit Ali Akduman, Mehmet Kuşoğlu, Muammer Aktaş, Ahmet Çetin, Mehmet Çetin'in cesetlerine ulaşıldı. Kimliği belirlenemeyen bir işçinin cenazesi ise hastaneye kaldırıldı.

67 yılda 3 bin 414 kişi hayatını kaybetti

Türkiye'de maden ocaklarında 1941-2008 yılları arasında ocak içinde meydana gelen kazalarda toplam 3 bin 414 kişi hayatını yitirdi. En çok ölüm 275 kişiyle 1992 yılında olurken, en az ölüm 3 kişiyle 2006 yılında oldu. Türkiye Taş Kömürü Kurumu'ndan (TTK) alınan verilere göre 1941-1990 yılları arasındaki dönemde 2 bin 981 kişinin, 1990-2008 yılları arasındaki 19 yıllık dönemde ise 433 kişinin madenlerde meydana gelen kazalarda hayatını kaybettiği görüldü. ANKARA ANKA

'Tekrarlanmaması için ne gerekiyorsa yapılsın'

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, patlamada 19 işçinin hayatını kaybetmesiyle ilgili, "Bu tip olayların tekrarlanmaması için ne gerekiyorsa; kurallar, teknik yöntemler gözden geçirilecektir." dedi. Resmi ziyaret için bulunduğu Arnavutluk'un başkenti Tiran'da olayla ilgili haberleri izlediğini belirten Gül, "Çok üzücü bir olay.'' diyerek, hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, ailelerine de başsağlığı diledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, göçüğün altında hayatını kaybeden işçilerin, Türkiye'yi derin üzüntüye boğduğunu belirtti. Başbakan'ın açıklamasında şu ifadeler yer aldı: "Bu tür olayların tekrarlanmaması için hükümet olarak iş sağlığı ve güvenliğinin tam olarak sağlanması yolunda önemli adımlar attık. Çalışmalarımıza devam ediyoruz."

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, "benzer acıların yaşanmaması için her seviyede konunun takipçisi olacaklarını" bildirdi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de, olayla ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Bahçeli, "Hayatlarını kaybeden evlatlarımıza Cenab-ı Allah'tan rahmet, yakınlarına sabır ve metanet diliyorum. Türk milletinin başı sağ olsun. Bu facianın bütün yönleriyle araştırılarak bunun nedenlerinin açıklığa kavuşturulması büyük önem taşımaktadır." dedi.

Göçükte kalan hikâyeler

Askerden 4 ay önce geldi

Göçükte hayatını kaybeden Emir Ali Turhan, askerden 4 ay önce tezkere almış. Tunceli'de askerliğini jandarma komando olarak yapan Turhan, Arpagut köyünde yaşıyordu. Arkadaşı İkram Güle, Turhan'ın hayalinin, işlerini yoluna koyarak evlenmek olduğunu söylüyor.

Ev almak için traktörünü satmış

Göçükte hayatını kaybedenlerden Murat Aydın, 3 çocuk babasıydı. 8 yıldan beri ocakta çalışan Aydın'ın hayali ev sahibi olmaktı. Bu isteğini yerine getirmek için bir hafta önce Tatkavaklı köyünde yaptırılacak TOKİ konutlarına müracaat etti. Traktörünü satan Murat Aydın, bir miktar daha ekleyerek peşinat olan 6 bin TL'yi yatırmış. Murat Aydın'ın imam olan arkadaşı Üzeyir Arı ise cuma namazı için plan yaptıklarını, ancak gerçekleştiremediklerini kaydediyor. Arı, "Köye gidecektik. Ben namazı kıldıracaktım, Murat müezzinlik yapacaktı. Çünkü köyümüzde imam yok. Ne yazik ki nasip olmadı. Temiz bir arkadaşımızı kaybettik." dedi.

Emeklilik için dilekçe vermiş

Çalışmak için Kütahya'dan gelen Ramazan Baştepe de göçük altında hayatını kaybeden işçilerden biri. 7 yıldır maden ocağındaydı. Şantiyede yatıp kalkan Baştepe, emekli olup ailesinin yanına yerleşmek istiyordu. Böylece uzun süre ayrı kaldığı çocuklarıyla zaman geçirecekti. Emeklilik için dilekçe veren Baştepe, güzel haberi alamadan hayatını kaybetti.

Kredi borcunu ödüyordu

Göçük altında hayatını kaybeden bir diğer işçi Ahmet Çetin. Kütahyalı olan Çetin, emekli olmasına rağmen kredi borcunu ödeyebilmek için çalışmaya devam etmiş. Arkadaşlarına, "Şu borcum olmasa bu işi yapmam. Borcumdan dolayı ailemin zor duruma düşmesini istemiyorum. Bu yüzden çalışıyorum." diye dert yanan Çetin, borcunu bitirdikten sonra işten ayrılacakmış.

Teyzesinin oğlu da grizu patlamasında ölmüştü

Gediz'in Gökler beldesinden çalışmak için gittiği Mustafakemalpaşa'da göçük altında kalarak hayatını yitiren işçilerden Muammer Aktaş, 2005'te Gökler'de kömür ocağında meydana gelen grizu patlamasında ölen teyzesinin oğlu Mehmet Çelen ile aynı kaderi paylaştı. 21 Nisan 2005'te Gökler'deki maden ocağında yaşanan patlamada bir mühendis ve 17 işçi hayatını kaybetmişti. Bu olayda ölen işçilerden Mehmet Çelen'in teyzesinin oğlu Muammer Aktaş, bundan birkaç yıl sonra Mustafakemalpaşa'daki ocakta çalışmaya başladı.

Amca çocukları, ocakta 3 gün önce işe başlamıştı

Göçükte hayatını kaybeden işçilerden Ahmet ve Mehmet Çetin'in amca çocukları olduğu ve ocakta 3 gün önce çalışmaya başladıkları bildirildi. Mehmet Çetin'in (47), Kütahya'nın Gediz ilçesine bağlı Gümüşlü köyünde yaşayan eşi Alime Çetin, eşinin Gediz'deki maden ocağından birkaç ay önce emekli olduğunu söyledi. Alime Çetin, şöyle konuştu: "Eşimi kaybettik, acımız büyük. 3 gün önce amcasının oğlu Ahmet Çetin ile birlikte çalışmaya gitmişti."
















ZAMAN

 

Ertuğrul ÖZGÜL isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alt 12-12-2009, 09:00   #2
Kullanıcı Adı
Ertuğrul ÖZGÜL
Standart
Ertuğrul ÖZGÜL isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı
webmaster blog çarşamba pasta çarşamba bilgisayar tamircisi