AK Gençliğin Buluşma Noktası
Haberler Dünyadan ve Ülkemizden son dakika haberler burada.



Cevapla
Stil
Seçenekler
 
Alt 12-12-2009, 09:04   #1
Kullanıcı Adı
Ertuğrul ÖZGÜL
Thumbs up Kılıç: Çözüm yeri Meclis'tir, yasaları değiştirin
Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, DTP'yi kapatma kararını açıkladıktan sonra, konuyla ilgili görüşlerini aktardı.

"Karar yazılana kadar Anayasa Mahkemesi'yle ilgili yapılacak eleştirileri şimdiden görüyor gibiyim." diyen Kılıç, partiye ilişkin gündemi tespit ederken demokratikleşme süreciyle ilgili herhangi bir tasarrufta bulunmadıklarını söyledi. Kılıç, AK Parti ile ilgili kapatmama kararını açıkladıkları gün söylediği "Parti kapatmayı zorlaştıran anayasal ve yasal değişiklikler parlamento tarafından yapılmalıdır." sözünü de hatırlattı. Yaptıkları çağrıları bir türlü siyasilere duyurmayı başaramamaktan yakınırken, şunları kaydetti: "Hukukun yükünü mahkemeler çeker. Siyasetin yükünü de siyasilerin çekmesi lazım. Kimse mahkemelerden siyasi bir görev şeklinde yardım beklememelidir. Çözüm yeri Meclis'tir. Öfke ve siyasi gelecek endişeleri bir kenara bırakılmalı. Milletimizin layık olduğu anayasal ve yasal değişiklikler bir an önce hayata geçirilmelidir."
Anayasa Mahkemesi, Demokratik Toplum Partisi'ni (DTP) kapattı. 4 gündür devam eden kritik görüşmelerini dün tamamlayan mahkeme, tarihi kararını verdi. 8 saat süren toplantının ardından saat 18.20'de basının karşısına geçen Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, oybirliğiyle kapatma kararı alındığını açıkladı. Partinin kapatılması için 11 üyenin 7'sinin oyu gerekiyordu. Fakat tamamının kapatma yönünde oy kullanması dikkat çekti.

Ayrıca, Genel Başkan Mardin Milletvekili Ahmet Türk ile eski Eşbaşkan Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk'un milletvekillikleri de düşürüldü. Sadece ılımlı kanatta yer alan bu iki ismin milletvekilliklerinin düşürülmesi de dikkat çekici bulundu. Türk ve Tuğluk'un yanı sıra toplam 37 kişiye siyasi yasak getirildi. Partinin tüm malvarlıkları da Hazine'ye devredildi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın DTP aleyhine açtığı dava, yaklaşık 2 yıldır sürüyordu. Haşim Kılıç, partinin, eylemleri yanında terör örgütü PKK'yla olan bağlantıları da değerlendirildiğinde devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne aykırı fiillerin odağı haline geldiği gerekçesiyle kapatıldığını belirtti. Karar, Anayasa'nın 68 ve 69. maddeleriyle Siyasi Partiler Kanunu'nun 101 ve 103. maddelerine dayanılarak verildi.

Partinin tüzel kişiliği, kararın TBMM Başkanlığı'na ulaştığı tarihte sona erecek. 5 yıllık siyasi yasaklar ise gerekçeli kararın Resmi Gazete'de yayımlandığı tarihte başlayacak. Anayasa Mahkemesi Başkanı, "Bu kararın gerekçesi en kısa zamanda yazılarak Resmi Gazete'de yayımlanacaktır." dedi.

Haşim Kılıç, kararları açıkladıktan sonra ilginç bir konuşma da yaptı. Bazı yorumcularca 'siyasi' bulunan konuşma, "Karar yazılana kadar Anayasa Mahkemesi'yle ilgili yapılacak eleştirileri şimdiden görüyor gibiyim." şeklinde başladı. Kılıç, bir nevi eleştirileri peşinen cevaplama niteliği taşıyan konuşmasında şunları söyledi: "Demokrasi ve insan hakları alanında tam bir süreç başlamışken böyle bir sürecin sabote edildiği, verilecek kapatma kararının siyasi bir darbe olarak nitelendiği ve zamanlamasının da çok düşündürücü olduğu ifade edildi. Bu eleştirileri çok haksız ve acımasız olarak değerlendiriyoruz. Partiye ilişkin gündemi tespit ederken dışarıda sürmekte olan demokratikleşme süreciyle ilgili herhangi bir öngörümüz veya tasarrufumuz asla olmamıştır."

Kılıç, "Hukukun yükünü mahkemeler çeker. Siyasetin yükünü de siyasilerin çekmesi lazım. Kimse mahkemelerden siyasi bir görev şeklinde yardım beklememelidir." diye seslendi. Böylece, devam eden açılım süreci ile kapatma davası arasında bağ kuran yorumlara cevap vermeye çalıştı.

Siyasi yasak getirilen isimler

Abdulkadir Fırat, Abdullah İsnaç, Ahmet Ay, Ahmet Ertak, Ahmet Türk, Ali Bozan, Ayhan Ayaz, Aydın Budak, Ayhan Karabulut, Aysel Tuğluk, Bedri Fırat, Cemal Kuhak, Deniz Yeşilyurt, Ferhan Türk, Fettah Dadaş, Hacı Üzen, Halit Kahraman, Hatice Adıbelli, Hilmi Aydoğdu, Hüseyin Bektaşoğlu, Hüseyin Kalkan, İbrahim Sunkur, İzzet Belge, Kemal Aktaş, Leyla Zana, Mehmet Salih Sağlam, Mehmet Veysi Direkçi, Metin Tekçi, Murat Avcı, Murat Taş, Musa Halisoğulları, Mustafa Tunç, Nejdet Atalay, Nurettin Demirtaş, Orhan Miroğlu, Sedat Yurttaş, Selim Sadak.










ZAMAN

 

Ertuğrul ÖZGÜL isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alt 12-12-2009, 09:05   #2
Kullanıcı Adı
Ertuğrul ÖZGÜL
Standart
Ertuğrul ÖZGÜL isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı
webmaster blog çarşamba pasta çarşamba bilgisayar tamircisi