12-18-2009, 12:20 | #1 |
Borisov'a referandum telefonu
Bulgaristan'da devlet televizyonunda (BNT) yayınlanan Türkçe haber programının kaldırılıp kaldırılmaması konusunda referandum yapılmasına ilişkin tartışmalar giderek büyüyor.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Bulgar mevkidaşı Boyko Borisov'u telefonla arayarak konuyu görüştü. Başbakan Borisov, ırkçı ATAKA partisinin konuyu referanduma götürme girişimine destek vereceğini açıklamıştı. Bulgaristan Başbakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Borisov, Erdoğan'la yaptığı görüşmede ise 'meselenin siyasi spekülasyonlara yol açmadan en iyi şekilde çözümü için hükümetin ne gerekiyorsa yapacağı' mesajını verdi. Ankara, "konunun çoğulcu demokrasi kuralları ile temel hak ve özgürlükler çerçevesinde diyalog yoluyla çözüme kavuşturulması yolunda Bulgaristan hükümetinden gerekli çabayı göstermesini" istemişti. İki başbakanın görüşmesinde Bulgaristan Başbakanı'nın 2010 yılı başında yapmayı planladığı Türkiye ziyaretinin detayları da ele alındı. Bu arada muhalefette bulunan ve üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi Genel Başkan Yardımcısı Lütvi Mestan, BNT'deki Türkçe haber programı için referandum düzenleme girişimini eleştirdi. Mestan, parlamentoda yaptığı konuşmada, Başbakan Boyko Borisov'u ve iktidar partisi GERB'i (Bulgaristan'ın Avrupalı Gelişimi İçin Vatandaşlar) referandum fikrini gözden geçirmeye çağırdı. Mestan, ırkçı ve aşırı milliyetçi ATAKA partisinin hazırladığı öneriye destek veren GERB'in, "politik karakter değişiminin" eşiğine geldiğini söyledi. Sonucu önceden belli referandum fikrinin Bulgaristan için tehlikeli ve zararlı olduğunu belirten Mestan, "İnsan ve azınlık haklarının bir ulusal görev olarak algılanma zamanı gelmiştir." dedi. Mestan, Bulgaristan'ın gerek NATO, gerekse Avrupa Birliği üyeliğinin kriterlerine uymak zorunda olduğunu kaydetti. BNT'de 9 yıldır hafta içi her gün 10 dakika, Bulgarca alt yazılı olarak Türkçe haber bülteni yayınlanıyor. Irkçı ve aşırı milliyetçiler, Türkçe haber programının yasaklanması için uzun süredir kampanya yürütüyor. Sofya'nın Türkçe yayını referanduma götürme kararı AP gündeminde İsviçre'nin referandumla minareleri yasaklamasının ardından 10 dakikalık Türkçe yayının kaldırılması için referanduma sıcak bakan Bulgar hükümeti, Avrupa'yı karıştırdı. 2007'de Avrupa Birliği'ne üye olan bir ülkede azınlıkların haklarını kısıtlamaya yönelik girişimin Bulgar Başbakanı Boyko Borisov'dan destek görmesi AB'yi hareketlendirdi. Avrupa Parlamentosu (AP) ocak ayında yapacağı genel kurulda konuyu gündeme getirecek. AP'nin kuvvetli siyasi ailelerinden Liberaller bir açıklama yaparak Bulgaristan'ı uyardı. Grup meseleyi ocakta yapılacak genel kurula getireceklerini ilan etti. Liberal Grup Başkanı Guy Verhofstadt, Bulgar Başbakanı Borisov'un aşırı sağcı ATAKA partisinin getirdiği teklifi desteklemesinin Bulgaristan'ın azınlık haklarının korunması taahhüdünü sorgulamaya açtığını kaydetti. Referandumun Bulgaristan'ı Avrupa ve milletlerarası camianın değerleri ile karşı karşıya getireceği uyarısı yapan eski Belçika Başbakanı Verhofstadt, "Türkçe programlara son verilmesi Bulgar toplumunda gerilimi artıracak ve ülkenin itibarına darbe vuracaktır." dedi. Verhofstadt, referandumun gerçekleştirilmesi durumunda AB'nin "etnik ve dil temelli ayrımcılık yapılamaz" ilkesine de ters düşeceği uyarısı yaptı. Avrupa Parlamentosu'nun Türk asıllı Bulgar üyesi Metin Kazak ise Bulgar Başbakanı'nın desteklediği referandumu "büyük bir provokasyon" olarak nitelerken, İsviçre'deki minare referandumunun Bulgar ırkçılarına emsal teşkil ettiğini vurguladı. ZAMAN
|
|
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
12-18-2009, 17:53 | #2 |
Burda önemli bir şeyi gözardı etmemek gerekiyor.Milliyetçi forumlarda bulgaristana sövülüyor,faşizan beyinleri doğrultusunda savaş çığlıkarı atıyorlar.Ya kardeşim sen soydaşalrını elbette düşüneceksin,onlarda bulgar halkının içinde etnik bir unusr onu savunuyorsunda burda kürt halkının etnik bir unsur olduğunu enden kabul etmiyorsun.Amaç üzüm değil bağcıyı dövmek.
İkinci dikkat çeken nokta ise Hristiyan Kulübüne 2007 de üye olan Bulgaristan Bizim ülkemizden çok mu ileridir çok mu demokratiktir çok mu temizdir.Ben her zaman savunduğum şeyi yine diyorum asla ama asla 75 milyonluk müslüman bir ülkeyi aralarına almayacaklar,alamazlar. |
|
12-18-2009, 20:13 | #3 |
Kesinlikle sana bu konuda katılıyorum.Birinci mevzuda bizim milliyetçi olarak kendilerini gören olayları at gözlüğüyle görüp karşı taraf açısından bakmazlar.Vatanı zaten en çok sevenle vururlar.Körü körüne onlarda inanıyorlar ya ona yanarım.Ne sular akıyor haberleri yok...Olanlarında galiba işine geliyor...
İkinci mevzuda ise yine sana hak veriyorum.Ayet dahi kanıttır onlar bizi asla sevmezler.ALLAH-u alemden iyi bilecek halimiz yok ya.Ama bu ısrarımızıda pek anlamış değilim diyebilirim.Gerçi global dünyanın getiri ve götürüleride olabilir..Onlarıda anlamak lazım.. |
|
12-18-2009, 20:32 | #4 |
Bulgaristan'ı da mı kaybediyoruz.. Etrafımızdaki Ülkeler radikalleşiyor gittikçe..
|
|
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|