AK Gençliğin Buluşma Noktası
Bilmeceler & Bulmacalar & Fıkralar Bilmeceler, Bulmacalar ve Fıkralar burada paylaşılıyor.

Stil
Seçenekler

Alt 01-19-2010, 20:35   #61
Kullanıcı Adı
Kur'ânTalebesi
Bendenizin yanitiyla kisa sürede konu 70 cevaba ulasmis oluyor, bende mi bilmece eklesem?

Cerrah kardesim, ortaya çikmaz isen bulundugun ânda linç edileceksin haberin ola
Alt 01-20-2010, 12:24   #62
Kullanıcı Adı
Ak_Urfalı
yavv bu kolay ben sizi bişey sorsam..

Dün bügün olsaydı...
O günde onun ertesindeki gün olsaydı...
O günün ertesinden sonraki gün hangi gün olurdu ?

Bilene hediyem var...
Ak_Urfalı isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 01-20-2010, 16:18   #63
Kullanıcı Adı
Cerrah
Standart Cevabı Açıklıyorum
Arkadaşlar cevabı açıklıyorum...

Eğer Denklem Yolunu İzlersek,

Sadece şu şekilde düşünün. Cevabı cumartesi olarak biliyoruz diyelim. Dün yarın olsaydı bugün perşembe. Cumartesi'nin dünü: Cuma, yarın olsa idi bugün perşembe... Doğru?

Hatta şöyle yapın. Cümleyi gerçekte deneyelim. Bugün pazar (siz bunu bilmiyorsunuz, sorunun cevabı). Ben diyorum ki dün yarın olsaydı... Cumartesi yarınım olsa idi bugün cuma olurdu. Size cumayı verdim, ve cevabım pazar. Yani kelime oyunu yaparak size verdiğim günün 2 gün sonrasını sordum.

Şimdi bu denklemi bu soruda deneyelim. Perşembe+2 gün=Cumartesi.

Mantık Yolunu İzlersek,

bu sözün söylendiği günü bulmak için iki varyasyon düşünmemiz gerekmektedir. bunu da dün ve yarın kelimelerine (değişkenlerine) değer vererek yapacağız.

-ilk varyasyon olarak dün için değer verelim.dün için cuma değerini verelim. bu durumda cuma yarın olsaydı bugün perşembe olurdu yargısına varıyoruz.bu durumda dün=cuma ise bugün=cumartesi oluyor.

-ikinci varyasyon olarak yarın için değer verelim.dün çarşamba olsaydı bugün perşembe olurdu. bu durumda da cümlemizin mantık hatası olmuyor.yarın=çarsamba ise bugün=salı oluyor.

bu durumda bu sorunun sorulduğu gün salı veya cumartesi oluyor.
İTÜ SÖZLÜK

Vicdan Yolu İle,

dün yarın olsaydı bugün perşembe olurdu.

cumartesinin dünü cumadır. cuma eğer yarınsa bugün ne gündür? perşembe...

salı diyorsanız: salının dünü pazartesi. pazartesi eğer yarın olsaydı bugün pazar olacaktı.

Hala Anlamadıysanız,

Şöyle düşünün, 7 tane günümüz var. "Dün yarın olsaydı demek, her günün 2 gün ilerideki olması demektir.
Yani şöyle normali ve "olsaydı" halini alt alta yazarsak;

Pazartesi---Salı---Çarşamba---Perşembe---Cuma---Cumartesi---Pazar

Her günü iki birim kaydıralım. "Olsaydı" halini tersten düşünelim. (Sağlama gibi birşey)

Çarşamba-Perşembe-Cuma---Cumartesi----Pazar----Pazartesi---Salı

Soruda hangi gün olurdu deniliyorsa o günün altına karşılık gelen gündeyizdir.

Cumartesi.

(sahte bügün)............(Dün)...............(Bugün)
Perşembe................Cuma.............Cumartesi

not:cevap gecikdiği için özür dilerim, dün siteye erişemedim...
Alt 01-20-2010, 16:42   #64
Kullanıcı Adı
OTTOMAN
Sorunun 2 yönde anlaşılmasıda var. Bugün Perşembe olurdu dediğine göre, Dün çarşamba olur. Dün'ün yarınıda perşembe yani bu soruyu sorduğu gün de Perşembe ki dün yarın olsaydı bugün perşembe diyiyor.
OTTOMAN isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 01-20-2010, 17:03   #65
Kullanıcı Adı
İntifada
Cumartesiiiiii İddiamızda haklı çıktıkk
Alt 01-20-2010, 17:08   #66
Kullanıcı Adı
Cerrah
Alıntı:
OTTOMAN Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Sorunun 2 yönde anlaşılmasıda var. Bugün Perşembe olurdu dediğine göre, Dün çarşamba olur. Dün'ün yarınıda perşembe yani bu soruyu sorduğu gün de Perşembe ki dün yarın olsaydı bugün perşembe diyiyor.

Bi kere perşembeden yola çıkmanız yanlış. denklem mantığı ile çözüme rahat bir şekilde kavuşursunuz birde cumartesiden yola çıkmayı deneyin...
Alt 01-20-2010, 22:38   #67
Kullanıcı Adı
OTTOMAN
Alıntı:
Cerrah Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Bi kere perşembeden yola çıkmanız yanlış. denklem mantığı ile çözüme rahat bir şekilde kavuşursunuz birde cumartesiden yola çıkmayı deneyin...

Kafama göre seçmedimki perşembeyi,

Dün Yarın Olsaydı bugün perşembe olurdu. Diyen Birisi Bu Sözü Hangi Gün Söylemiştir

"Bugün Perşembe Olur" demiş. E o zaman perşembeden yola çıkıcam tabi ki, Bugün perşembe ise dün çarşambadır. Çarşambanın yarınıda Perşembedir. O zaman soruyu 2 türlü anlamakta var. Senin dediğin yol farklı benim dediğim yol farklı, sorunun sorgusunda sorun var (: Benim gibi düşün anlayacaksın. ;) Ben böyle buldum, ama senin soruyu soruş tarzından kaynaklanıyor olabilir. (:
OTTOMAN isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 01-20-2010, 23:24   #68
Kullanıcı Adı
hüma
Alıntı:
mhfzkrdmkrt34 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Cumartesiiiiii İddiamızda haklı çıktıkk
evet haklı biz çıktık,görelim salı diyen mübarekleri
hüma isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 01-21-2010, 18:14   #69
Kullanıcı Adı
Cerrah
Alıntı:
OTTOMAN Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Kafama göre seçmedimki perşembeyi,

Dün Yarın Olsaydı bugün perşembe olurdu. Diyen Birisi Bu Sözü Hangi Gün Söylemiştir

"Bugün Perşembe Olur" demiş. E o zaman perşembeden yola çıkıcam tabi ki, Bugün perşembe ise dün çarşambadır. Çarşambanın yarınıda Perşembedir. O zaman soruyu 2 türlü anlamakta var. Senin dediğin yol farklı benim dediğim yol farklı, sorunun sorgusunda sorun var (: Benim gibi düşün anlayacaksın. ;) Ben böyle buldum, ama senin soruyu soruş tarzından kaynaklanıyor olabilir. (:

Konuyu Toplam 5 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 5 Misafir)