AK Gençliğin Buluşma Noktası
AK Gençliğin Ödev Arşivi AK gençliğin ödev paylaşımları ve ödevler hakkındaki değerlendirmeleri/yorumları.



Cevapla
Stil
Seçenekler
 
Alt 09-13-2007, 17:53   #1
Kullanıcı Adı
can_polat_4761
Standart Ses
Sesi oluşturan neden,titreşimdir.Çok bilinen bir örneği verelim.Dalgalanmakta olan suyun üzerine bırakılan mantar,ileri veya geri gitmez.Olduğu yerde inip çıkar.Bunun sebebi dalgayı oluşturan hareketin özelliğidir.Dalga hareketi,su moleküllerinin bir noktadan diğer noktaya olan hareketi değildir.Hareketi oluşturan olgunun molekülden moleküle aktarılmasıdır.Moleküller yer değiştirmediği için mantar da yer değiştirmez,sadece suyun molekülden moleküle aktardığı hareketten etkilenip suyun üzerinde inip çıkar.
*
Aynı durum ses için de geçerlidir.Ses yayıldığı zaman hava moleküllerini beraberinde sürüklemez.Sadece molekülleri oldukları yerde ileri geri hareket ettirir.Yani ses molekülden moleküle iletilir.Sesin boşlukta yol alamamasının nedeni de budur.Zira boşlukta hava,dolayısı ile sesi iletecek moleküller yoktur.
Frekans veya Titreşim sayısı bir olayın birim zaman (tipik olarak 1 saniye) içinde hangi sıklıkla, kaç defa tekrarlandığının ölçümüdür,İnsan kulağı,frekansları 20 ile 20.000 titreşim arasında olan sesleri duyabilir.
Sesin yüksekliği,sesin ton değerini tanımlar. Ses tonu, sesleri ince (tiz) veya kalın (pest) olarak ayıran karakteritliğe verilen addır.
Ses yüksekliği frekansın(ses titreşimlerinin) hızlı ya da yavaş olmasıyla ilintilidir.
Bir cismin titreşimleri ne kadar az olursa o kadar ince, ne kadar kalın olursa o kadar kalın olmaktadır. Kısaca frekansın sıklığına bağlı olarak yükselmeler veya alçalmalar göstermektedir. Ses tonunun belirlenmesi, sesin frekansı ile doğrudan ilişkilidir. İnsan kulağı, frekansı yüksek olan sesleri tiz, düşük olanları ise pest olarak algılar.
*
Frekans,cismin uzunluğuna,kalınlığına ve cinsine göre de değişir.Kemandaki ince tel,kalın tele göre daha yüksek ses verir.Kadın sesinin erkek sesine göre daha tiz olmasının nedeni,erkek ses tellerinin daha kalın oluşudur.
Frekansları saniyede 20.000 titreşimden fazla olan sesler ultrasyon(ses ötesi) olarak adlandırılır.İnsan kulağının duyamadığı bu sesleri köpekler kolayca duyabilir.
Sesin şiddeti,titreşimin genliği veya ses kaynağının dinleyene uzaklığı ile değişir.Aynı şiddet ve yükseklikteki seslerin birbirinden ayırt edilmesini sağlayan özellik ‘tını’,yani ‘ton’dur.Keman ve saksafon tarafından verilen aynı nota seslerinin hangisinin kemana hangisinin saksafona ait olduğunu anlamamızın nedeni,ses tınılarının farklı olmasıdır.

 

can_polat_4761 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı
çarşamba pasta çarşamba bilgisayar tamircisi