AK Gençliğin Buluşma Noktası
Haberler Dünyadan ve Ülkemizden son dakika haberler burada.



Cevapla
Stil
Seçenekler
 
Alt 01-29-2010, 12:36   #1
Kullanıcı Adı
Enfal
Standart Taraf Gazetesi'nin Gizemi
Taraf Gizeminin Geçmişinde Ne Var

Yaptığı haberlerle özellikle TSKya büyük sıkıntılar yaşatan Taraf Gazetesinin
yönetim kadrosunu özgeçmiş başlığı altında topladık




Özellikle konu asker ve kürt sorunu ise kaynak bulmakta, kaynağa ulaşmakta yahut bilgi sızdırmakta hiçbir sorun yaşamayan ve bu konular üzerine yaptığı her haberle ses getiren Taraf Gazetesinin sırrı ne? Meydana getirdikleri sansasyonu çağıracak bir geçmişleri var mı? Yaklaşık 2 yıllık bir mazisi olan Taraf, bu kadar bilgi ve belgeye nasıl ulaşıyor? Başındaki isimler kim? Bu isimlerin geçmişinde neler var?

İşte Bu Soruları Her Gün Türkiye'ye Sorduran İsimlerin Geçmişi - 1

Ahmet Altan:

Taraf Gazetesinin kurucusu… Ülkenin en önemli birimlerinin, özellikle vatandaşın döne döne aradığı PKK elebaşlarıyla bile istediği anda bire bir görüşüp röportaj yapabilen Genel Yayın Yönetmeni…

Ünlü yazar ve eski milletvekili Çetin Altan'ın oğlu, İstanbul Üniversitesi İktisat Profesörü ve kendisi de yazar olan Mehmet Altan'ın ağabeyidir.

Gazetecilik Kariyeri

Hürriyet, Güneş, Milliyet ve Yeni Yüzyıl gazetelerinde uzun yıllar köşe yazarlığı yaptı. Milliyet'te çalıştığı dönemde, gazetede Kürtlerin çoğunluğu oluşturduğu kurgusal bir "Kürdiye" ülkesinden bahseden yazısı nedeniyle işinden çıkarıldı. Taraf gazetesinin kurucusudur. Eylül 2008’de Ermeni Soykırımı’nın kurbanlarına adadığı bir köşe yazısı nedeniyle Türklüğe hakaretle suçlandı.
2007 yılında yayın hayatına başlayan Taraf gazetesinin Alev Er ile birlikte genel yayın yönetmenliğini sürdürmektedir. Ayrıca aynı gazetenin Kum Saati adlı köşesinde, köşe yazarı olarak yazılar yazmaktadır. Askeri darbelere karşı çıkan yazarın babası Çetin Altan ise 1960'lı ve 70'li yıllarda gerçekleşen 27 Mayıs 1960 ve 12 Mart 1971 askeri darbelerini destekleyen yazılar yazmaktaydı.

TV Programcılığı

Bunun yanında, doksanlı yılların ortalarında Neşe Düzel ile birlikte Star TV'de Kırmızı Koltuk isimli tartışma programını hazırlamış ve sunmuştur. Burdaki tartışmaların dozajı yayıncı tarafından proğramın kapatılmasına yol açmıştır.


Alev Er:

Ahmet Altan ile Genel Yayın Yönetmenliği koltuğunu paylaşan, geçmişi ve kariyeri tıpa tıp olmasa da işten çıkarılmalar ve nedenleri ile Altan’a benzeyen Taraf’ın ikinci başrol oyuncusu…

Galatasaray Lisesi ve İTÜ'de öğrenim gören Er, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden mezun.. 12 Mart 1971 askeri müdahalesinden sonra tutuklandı ve 1974 affı ile tahliye oldu.

1978 yılından bu yana gazetecilikle uğraştığı ve Ermeni Soykırımının gerçek olduğuna inandığı biliniyor. Er hakkında fikir ve sözlük sitelerinde açılan konularda dikkat çeken bir betimlemede kafasının karışık olduğu şu cümlelerle iddia ediliyor: “1980 öncesinde radikal solcu, sonra aydınlıkçı, daha sonra sivil toplumcu, ardından liberal, en son da muhafazakar görüş çizgisine yaklaşmıştır. siyasal yelpazedeki hareketliliği göz önüne alınırsa, kafası biraz karışıktır”

Öte yandan Alev Er’in Star Gazetesinin başına getirilip geri işten çıkarılması da tam bir olaydı. 301 maddenin uygulamasını görelim diyen bakan Cemil Çiçek ile ilgili uygulamayı Hrant Cinayetinde gördük sıra sende diyerek “301 Cemil Tahtaya” şeklinde attığı manşet işinden olmasının öyküsü olarak tarihe geçti.

Yasemin Çongar:

Orduya akredite olduğu halde, orduya vuran yazar…

Liseyi ABD'de bitirdi. Gazeteciliğe 1984'te, ANKA Haber Ajansı'nda başladı. Gazetecilik yaparken, Mülkiye'nin İktisat Bölümü'nden mezun oldu. Mülkiye'de öğrenci derneği çevresindeki siyasal etkinlikleriyle tanındı. Çongar'ın, ABD'deki Georgetown Üniversitesi'nden Amerikan Etüdleri alanında master derecesi var. Kosova (Gora) kökenlidir

Yarın ve Bilim ve Sanat Dönemi Gazeteciliği

Behice Boran'ın liderliğindeki Türkiye İşçi Partisi'ne yakınlığıyla bilinen Yarın ve Bilim ve Sanat dergilerinde yazdı. Yarın'ı çıkaran ekiptendi. Bu dönemde, İstanbul DGM'de "komünizm propagandası" suçundan yargılandı ve beraat etti.

-ANKA'da diplomasi muhabiri olarak çalışmıştır.

-Hasan Cemal'in yönetimindeki Cumhuriyet Gazetesi'nde çalıştı.

-1990'ların başında BBC'de, Londra'da çalıştı.

-Londra'dan Türkiye'ye dönünce, İstanbul'da Strateji-Mori araştırma şirketinde yöneticilik yaptı.

-Yeni Yüzyıl gazeteciliği dönemi

Strateji-Mori araştırma şirketinde yöneticilik döneminin Ardından Yeni Yüzyıl gazetesini hazırlayan kadroya katıldı ve Taha Kıvanç'a göre, gazetenin "siyasi editörü" iken, Ufuk Güldemir'in teklifi üzerine Milliyet'e geçti .

-Milliyet Gazetesi Dönemi

Milliyet'in Washington muhabiri ve köşe yazarı oldu. 1995'ten beri Washington'da gazetecilik yapıyor. Amerika'nın politikalarını yansıtan pazartesi yazılarının yanı sıra, gazetenin pazar ekinde edebiyat, sanat ve günlük hayat yazıları yer alıyordu. 2007'de, Orhan Pamuk, Paul Auster, Salman Rushdie gibi romancılarla uzun röportajları yayımlandı. Genel kurmay Hudson olayı haberi üzerine kendisi üzerine maksatlı vb ifadeler kullandı. Bundan sonra TSK tarafından akredite yazar ilan edildiği halde karşı bir tavır alarak TSK karşıtı yazılarında daha keskin ifadeler kullanmaya başladı ve bunun üzerine Milliyet gazetesinde daha fazla kalamayarak Taraf gazetesine geçti.

-Ayrıca Agos gazetesinde yazı ve söyleşileri yer alıyor.

-CNN Dönemi

CNN Türk'ün Washington temsilciliğini de yapan Çongar, 2006'dan beri bu televizyonda "Burası Washington" adlı bir aylık program sunuyordu. BBC Türkçe Servisinde yayınlanan Hudson haberinin de etkisiyle CNN Türk'ten ayrıldı.Bir süre sonra Taraf gazetesi kadrosuna katıldı.

- Taraf Gazetesi Dönemi

Taraf gazetesinde 2008'den beri yazarlık yapmaktadır. Hudson Enstitüsü haberinden sonra, Türk Silahlı Kuvvetlerinin de diğer NATO ülkelerindeki ve Türkiye'de de 1923 öncesinde olduğu gibi TBMM denetiminde olması gerektiği konusunda yazılar yazmaktadır.
Genel Kurmayda ikinci andıç olayı olarak geçen hadisede adı TSK yanlısı gazeteci diye geçti.

Murat Belge:

Kendisinin Ergenekon'un 1 numarası olması ya da 1 numaraya yakınlığı şüphesi olan Veli Küçük ile kötü hatıraları var…

Türk yazar, çevirmen, öğretim üyesi ve siyasi aktivist olan Belge, Türkiye'nin en tanınmış sol aydınlarından biridir.
Ankara'da doğdu. İşadamı ve milletvekili Burhan Belge’nin oğlu, yazar ve diplomat Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun yeğenidir. 1966'da İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nin İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nü bitirdi. Aynı bölümde asistanlık ve doktora yaptı. Faulkner ve Joyce’den beğenilen çeviriler yaptı. 12 Mart döneminde iki yıl cezaevinde kaldı. Bu dönemde Veli Küçük'ün Ziverbey köşkünde kendisine işkence yaptığını söylemiştir.[1] 1974'te üniversiteye döndü. Doktora tezi Christopher Caudwell üzerinedir. Halkın Dostları (1970) ve Birikim (1975) dergilerinin kurucuları arasında yer aldı. Bu dergilerde sosyalist teori ve siyasete ilişkin yazılar yazdı. Fransız düşünürü Althusser’in görüşlerini savundu. 1980'de doçent oldu. 1981'de YÖK yasasının çıkmasından sonra üniversiteden ayrıldı. Demokrat ve Cumhuriyet gazetelerinde yazılar yazdı. 1983'te Yeni Gündem dergisinin ve İletişim Yayınları'nın Genel Yayın Yönetmenliği'ni üstlendi. İletişim'in kısa sürede Türkiye'nin en başarılı ve güvenilir yayınevlerinden biri haline gelmesinde öncü rolü oynadı. Yeni Gündem dergisinde bir dönem Sadık Özben takma adıyla mizah yazıları yazdı. Ayrıca İstanbul'un tarihi bölgelerinde düzenlediği kültür turlarıyla tanındı; yemek ve mutfak kültürü ve geziye ilişkin kitaplar, gezi rehberleri ve popüler tarih kitapları yazdı. Radikal gazetesinde köşe yazarlığını 24 Mayıs 2008'e kadar sürdürdü. 1 Haziran 2008'de Taraf gazetesinde yazmaya başladı.

Belge halen, bir dönem uluslararası başkanlığını yaptığı Soros fonlarından destek alan Helsinki Yurttaşlar Derneği'nin Türkiye şubesi yöneticisi ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi'nin Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü başkanıdır. Yanısıra Açık Radyo'da programlar yapmaktadır. İki çocuk sahibi olan Belge, tanınmış film artisti Hale Soygazi ile 10 yıl kadar birlikte yaşadıktan sonra birkaç yıl önce evlenmiştir.

selamhaber
Derleyen - Hazırlayan: M. Fatih Gediman

 

Enfal isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Cevapla

Etiketler... Lütfen konu içeriği ile ilgili kelimeler ekliyelim
ahmet altan, alev er, murat belge, yasamin çongar


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı
çarşamba pasta çarşamba bilgisayar tamircisi