02-01-2010, 22:27 | #1 |
ALLAH'I ANMANIN İNSANA FAYDASI NEDİR ?
Namaz İslam Dininin en önemli bir ibadeti ve farzıdır.
Namazın kılınması ile ilgili olarak bir çok ayet vardır. İşte o ayetlerden biri: ‘’ Namazı dosdoğru kılın ve Allah’tan korkun ! O, huzuruna varıp toplanacağınız Allah’tır. ‘’ ( 6/72 ) Ayrıca Kur’an namazın kılınma şekli ve kaç rekat olarak kılınacağı gibi ayrıntılar üzerinde durmaz. Peki ‘’ Namazı dosdoğru kılmak ‘’ dan kasıt nedir ? Buradaki ‘’ dosdoğru ‘’ dan kasıt şekil şartı değil, namaza tam konsantre olup Allah’ın huzuruna varmaktır. Peki, insanın ibadetine ve namazına Allah’ın bir ihtiyacı var mıdır ? Buna herkes tabii ki yoktur diyecektir. Sonra, Allah’a bir faydası var mıdır ? Tabii ki yoktur. Demek ki ibadete ve namaza insanın ihtiyacı vardır, bunlar insan için faydalıdır. Şimdi gelelim en önemli soruya: NAMAZIN AMACI NEDİR ? İşte insanın kendisine faydası olan bu yükümlüğü koyan Allah, kitabında yani Kur’an’da bu sorunun cevabını veriyor: ‘’ Sabır ve namaz ile Allah’tan yardım isteyin.Şüphesiz o ( sabır ve namaz ) Allah’a saygıdan kalbi ürperenler dışında herkese ve ağır gelen bir görevdir. ‘’ ( 2/45 ) ‘’ ( Sana vahyedilen Kitab’ı oku ve namaz kıl. Muhakkak ki, namaz,hayasızlıktan kötülükten alıkoyar.Allah’ı anmak elbette ibadetlerin enbüyüğüdür. Allah yaptıklarınızı bilir. ‘’ ( 29/45 ) ‘’ Muhakkak ki ben, yalnızca ben Allah’ım. Benden başka ilah yoktur. Bana kulluk et, beni anmak için namaz kıl. ( 20/14 ) Demek ki namazın insana faydası ve amacı ne imiş ? *** Allah’tan yardım istemek için bir aracılık. *** İnsanları kötülükten ve insanlık dışı davranışlardan ( hayasızlık ) alıkoyma. *** Allah’ı anmak için aracılık. Yukarıda belirtilen ilk iki fayda apaçık. Peki; ALLAH’I ANMANIN İNSANA FAYDASI NEDİR ? Bu sorunun cevabı da Kur’an’da var: ‘’ İyi bilin ki, ancak Allah’ı anmakla kalpler yatışır. ‘’ ( Sakinleşir, huzur bulur ) ( 13/28 )
|
|
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
Etiketler... Lütfen konu içeriği ile ilgili kelimeler ekliyelim |
allah, fayda, namaz |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|