05-07-2008, 17:29 | #1 |
Ne Güzel Bir Hata Yaptın.
Geçenlerde Stephen Glenn'den ünlü bir araştırmacı bilim adamı hakkında bir öykü dinledim. Bu bilim adamının tıp konusunda yeni ve çok önemli buluşları olmuştu. Bir gazete muhabiri röportaj yaparken kendisine, ortalama bir insandan nasıl olup da farklı ve yaratıcı bir insan olduğunu sormuş. Kendisini diğerlerinden ayıran özellik neymiş ? Bilim adamı bu soruyu "iki yaşındayken annemin yaşattığı deneyim nedeniyle" diye yanıtlamış. Bilim adamı buzdolabından süt şişesini çıkartmaya çalışırken, şişe elinden kayıp yere düşmüş ve ortalık süt gölüne dönmüş. Annesi mutfağa geldiğinde, ona bağırmak, söylenmek ya da onu cezalandırmak yerine : "Robert, ne kadar güzel bir hata yaptın! Daha önce bu kadar güzel bir süt gölü görmemiştim. Evet, olan olmuş. Şimdi birlikte burayı temizlemeden önce biraz yerde süt oynamak ister misin ?" demiş. O da eğilip oynamış yere dökülen sütle. Birkaç dakika sonra annesi "Robert, bu tür bir şey yaptığında, bunu senin temizlemen ve her şeyi eski haline getirmen gerektiğini biliyor musun? Bunu nasıl yapmak istersin? Bir sünger mi kullanalım, yoksa bir havlu ya da bez mi? Hangisini istersin? " demiş. Robert süngeri seçmiş ve yere dökülen sütü temizlemişler. Daha sonra annesi "Biliyor musun, burada yaşadığımız olay senin iki minik elinle bir süt şişesini taşıyamadığın kötü bir deneyimdi. Şimdi arka bahçeye çıkalım ve şişeyi suyla doldurup, senin dolu bir şişeyi düşürmeden taşımanı sağlayalım" demiş. Küçük çocuk şişeyi boğazından iki eliyle tutarsa, düşürmeden taşıyabileceğini öğrenmiş. Yapılan hataların yeni bir şeyler öğrenmek için güzel fırsatlar olduğunu anlamış. İşte bilimsel araştırmalardaki deneyler de bu temele dayanır zaten. Bir deney başarısız olsa bile, o deneyden çok değerli bilgiler elde edilir. Jack Canfield
|
|
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
05-07-2008, 17:32 | #2 |
NE GUSEL BİR HATA YAPTIN.
Kesinlikle çook doğru tesbitler bende gidip yaramazlık yapmak isityorum :-[ :-X :-X
paylaşım için teşekkür ederim + |
|
05-07-2008, 17:40 | #3 |
Hata yapmak bizlere mahsuz önemli olan hatada bile bir ders çıkarabilmektir
Araştırmacı Stephen'in ilk hocası annesi olmuş Ama hepimiz böyle küçüklükten başlayamıyoruz..benim annem herhalde iki tokat atar ne yaptın senigidi yaramaz derdi :D |
|
05-07-2008, 17:43 | #4 |
Şahsen ben 21 sene geriye gitsem anneminde böyle bir şey yapacağını sanmıyorum. O kızardı ben ağlardım, yetmez birde babam gelince ağlardım anneme kızsın diye :D :D ama gelecekte bir anne adayı olmam adına güzel tesbitlerdi, teşekkürler ;) +1
|
|
05-07-2008, 17:47 | #5 | |
Alıntı:
|
||
05-07-2008, 17:48 | #6 |
MAALESEF ÜZÜLECEK BİR DURUM
MİNİCİK MİNİ MİNİCİK YAVRULARI AFFEDEMİYORLAR NASIL KIYABİLİYORLAR O MAASUM YAVRUCUKLARA.. |
|
05-07-2008, 17:50 | #7 |
şimdi anneme söyleyim sütü yere dökiyim annemde aynı sözcükleri tekrarlasın dicemde biraz geç olur .. ayrıca sütü yere dökmeyi anneme teklif dahi edemem :D :D
|
|
04-17-2010, 13:50 | #8 |
Geçenlerde Stephen Glenn'den ünlü bir araştırmacı bilim adamı hakkında bir öykü dinledim. Bu bilim adamının tıp konusunda yeni ve çok önemli buluşları olmuştu. Bir gazete muhabiri röportaj yaparken kendisine, ortalama bir insandan nasıl olup da farklı ve yaratıcı bir insan olduğunu sormuş. Kendisini diğerlerinden ayıran özellik neymiş ? Bilim adamı bu soruyu "iki yaşındayken annemin yaşattığı deneyim nedeniyle" diye yanıtlamış. Bilim adamı buzdolabından süt şişesini çıkartmaya çalışırken, şişe elinden kayıp yere düşmüş ve ortalık süt gölüne dönmüş. Annesi mutfağa geldiğinde, ona bağırmak, söylenmek ya da onu cezalandırmak yerine : "Robert, ne kadar güzel bir hata yaptın! Daha önce bu kadar güzel bir süt gölü görmemiştim. Evet, olan olmuş. Şimdi birlikte burayı temizlemeden önce biraz yerde süt oynamak ister misin ?" demiş. O da eğilip oynamış yere dökülen sütle. Birkaç dakika sonra annesi "Robert, bu tür bir şey yaptığında, bunu senin temizlemen ve her şeyi eski haline getirmen gerektiğini biliyor musun? Bunu nasıl yapmak istersin? Bir sünger mi kullanalım, yoksa bir havlu ya da bez mi? Hangisini istersin? " demiş. Robert süngeri seçmiş ve yere dökülen sütü temizlemişler. Daha sonra annesi "Biliyor musun, burada yaşadığımız olay senin iki minik elinle bir süt şişesini taşıyamadığın kötü bir deneyimdi. Şimdi arka bahçeye çıkalım ve şişeyi suyla doldurup, senin dolu bir şişeyi düşürmeden taşımanı sağlayalım" demiş. Küçük çocuk şişeyi boğazından iki eliyle tutarsa, düşürmeden taşıyabileceğini öğrenmiş. Yapılan hataların yeni bir şeyler öğrenmek için güzel fırsatlar olduğunu anlamış. İşte bilimsel araştırmalardaki deneyler de bu temele dayanır zaten. Bir deney başarısız olsa bile, o deneyden çok değerli bilgiler elde edilir. Jack Canfield |
|
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|