|| Mühim Bir Belge: Siyonist Liderin Hatıraları
Sultan Abdülhamid Han'ın başarılarından biri de İsrail'in kuruluşunu belki 50 sene kadar erteleyen siyasetidir. Siyonist lider Theodor Herzl (m.1860-1904) Filistin'de bir yahudi devletinin kurulması için çok çalıştı. Theodor Herzl, bir çok defa Osmanlı Sarayı'na ve Bab-ı ali hükümetine mektuplar gönderdi. II.Abdulhamid Han ile görüşmesi ve arabuluculuk yapması için Polonyalı aristokrat Newlinski'yi gönderdi. Filistin'de bir cumhuriyet kurmak için izin istedi ve bazı tekliflerde bulundu. Hatta, Osmanlı Devleti'nin bütün borçlarını ödemeyi taahhüd ettiler. Abdülhamid Han, Newlinski'ye şu cevabı verir:
''Eger Bay Herzl, senin, benim arkadaşım olduğun gibi arkadaşın ise, ona söyle bu meselede ikinci bir adım atmasın. Ben bir karış da olsa toprak satmam. Zira bu vatan bana değil milletime aittir. Milletim bu toprakları kanlarını dökerek kazanmışlar ve yine kanlarıyla mahsüldar kılmışlardır. O bizden ayrılıp uzaklaşmadan tekrar kanlarımızla örteriz. Benim Suriye ve Filistin alaylarımın efradı birer birer Plevne'de şehid düşmüşlerdir. Bir tanesi dahi geri dönmemek üzere hepsi muharebe meydanında kalmışlardır. Bu vatan benim değil milletimindir ve onun hiç bir parçasını veremem. Bırakalım yahudiler milyarlarını saklasınlar. Ancak benim imparatorluğum parçalandığı zaman onlar Filistin'i karşılıksız ele geçirebilirler. Fakat bizim cesedlerimiz taksim edilebilir. Ben, canlı bir beden üzerinde ameliyat yapılmasına müsaade etmem.''
|