AK Gençliğin Buluşma Noktası
Yakın Tarih Cumhuriyet tarihimiz ile ilgili paylaşımlar.

Stil
Seçenekler

Alt 06-25-2010, 16:01   #1
Kullanıcı Adı
BuRaK ReiS
Exclamation 95 yıl sonra toruna ulaşan mektup
I. Dünya Savaşı sırasında savaşan Bosna-Hersekli Ethem Biçakçi'nin 1915 yılında ailesine yazdığı mektup tam 95 yıl aradan sonra torununun eline ulaştı

Ethem Biçakçi, I. Dünya Savaşı sırasında 13 Haziran 1915'de Macaristan'ın Villanya şehrinde cephede çektirdiği bir fotoğrafın arkasına eşi Raziye Hanıma hitaben bir mektup kaleme aldı ve adres olarak da ''Başçarşı-Sarayevo'' yazarak mektubunu postaya verdi.

Ethem Biçakçi'nin kaleme aldığı bu mektup, tam 95 yıl sonra, adres olarak yazdığı Başçarşı'da torunu Nadir Bıçakçı'ya tamamen tesadüf sonucu ulaştı.

-MEKTUBUN İLGİNÇ HİKAYESİ-

Bosna-Hersek'in en tanınmış doktorlarından olan Nadir Biçakçi, mektubun ilginç hikayesini AA muhabirine anlattı.

Biçakçi, savaşın sona ermesiyle Bosna-Hersek'e dönen dedesinin Saraybosna'da 2 dönem valilik yaptığını ve 1941 yılında vefat ettiğini söyledi.

Nadir Biçakçi, kısa süre önce Başçarşı'da "Nostalji" adlı antikacı dükkanında otururken, 40 yıl önce ABD'ye taşınan Boşnak asıllı Nihad Cinoviç'le karşılaştığını belirtti.

Biçakçi'nin anlattığına göre, eski kartpostallara ilgisi olan ve arşivinde yaklaşık 200 binin üzerinde eski kartpostal bulunan Nihad Cinoviç bir süre önce yeni birkaç fotoğrafa daha sahip olmak için ABD'de bir antika fuarına katıldı.

Nadir Biçakçi, fuarda, ''Başçarşı/Sarajevo'' adresli bir mektup gören Cinoviç'in, bunu müzayede 50 dolara satın aldığını ve bu mektupla birlikte daha sonra akrabalarını ziyaret için Saraybosna'ya geldiğini bildirdi.

Antikacı dükkanında karşılaştığı Cinoviç'in kendisine "Saraybosna'da 'Biçakçi' ailesinden tanıdığı olup olmadığını" sorduğunu dile getiren Nadir Biçakçi, şöyle konuştu:

"Bunun üzerine kendimin bu aileden olduğunu söyledim. Elindeki mektubu bana uzatarak 'bunu aileye ulaştırmak istiyorum' dedi. Mektuba ve resme bakınca, dedemin cephede çektirdiği resmin arkasına, babaannem için kaleme aldığı satırları gördüm. Bu mektup beni çok heyecanlandırdı. Dedem ve babaannem şimdi hayatta değil, ancak dedemin hatırası olan bu mektup 95 yıl sonra adresine geç de olsa bu şekilde ulaşmış oldu.''

Nadir Biçakçi, şu anda ailesiyle birlikte dedesinin 1925 yılında yaptırdığı konakta ikamet ettiğini, mektubu da bu evde dedesinin özel eşyasının bulunduğu odada sakladığını belirterek, ''Dedem 57 yaşında erken bir şekilde hayata veda etti. Ama 95 yıl sonra onun hayatında bıraktığı izler hala devam ediyor'' dedi.
Kaynak: aa

BuRaK ReiS isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)