07-27-2010, 23:30 | #1 |
Cumhuriyet Sonrası - İnönü Dönemi Despotizmi
Sultan Abdülhamid'i istibdat ile suçlayanlara, tokat gibi bir cevap vermek isterim. Buyrun, Tanzimat kafası ile büyümüş bir şahsın, Sırrı Bellioğlu'nun sözleri : -Ben, Cumhuriyet tarihçilerinin müstebit ilan ettiği Sultan Abdülhamid devrinde o büyük Sultan aleyhünde vaki bir talebe nümayişine katılmıştım. Polisler beni yakalayarak o zaman müşir rütbesini haiz olan bir emniyet umum müdürünün huzuruna çıkarmışlardı. Emniyet umum müdürü, bana nâzikâne bir surette: ''Efendi oğlum, ne istiyorsunuz? Derdiniz nedir?'' deyince dilimin döndüğü kadar istibdattan bahsetmiş ve kafama doldurulmuş olan bütün batıl fikirleri heyecan ve öfkeyle nakletmiştim. O yüksek rütbeli adam hiç kızmayarak: ''Efendi evladım, bu düşüncelerin hepsi yanlış. Hayata atılınca anlarsın!..Şimdi git, derslerine çalı, mektebini bitir. Vatana, millete faydalı bir adam olmaya çalış!'' diyerek beni serbest bırakmıştı. Şimdi ise, bugünkü Reisicumhurumuz İsmet İnönü'nün takip ettiği siyaseti gazete sütunlarında tenkid etmiş olmam dolayısıyla belki de sadece ilk mektep mezunu lan bir kısım polisler tarafından gece yarısı yatağımdan sille tokat alınarak karakola getirildim, sonra da tevkif edilerek hapse tıkıldım. O zaman sadece bir talebeydim, bugün eski bir milletvekili ve eski bir bakanım. Maruz kaldığım şu iki muamele arasındaki azim farkı, muhterem mahkemenin takdirlerine arzediyorum.' Alıntıdır.'
|
|
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|