10-08-2010, 16:03 | #1 |
Dergi Siteleri Ne Alemde? {Edebiyat Dergileri}
EDEBİYAT DERGİLERİ!
Dergi siteleri ne alemde?! Bazı edebiyat dergilerinin internet sitelerini inceledik ve notumuzu verdik. Birçok site gibi edebiyat dergilerimizin internet siteleri de çoğu zaman çok da kullanışlı olmayabiliyor. Bazıları da çok profesyonelce ve iyi bir uğraş sonucunda ortaya çıkıyor. Kaliteli dergilerimizin web sitelerini araştıralım dedik. Yedi İklim-Hece-Ay Vakti Yedi İklim dergisini ilk olarak lise 1'deyken, okulun kütüphanesindeki eski sayılarını inceleyerek okumaya başladım. Hâlâ elimden geldiğince takip etmeye çalıştığım bir edebiyat dergisidir. Ali Haydar Haksal'ın genel yayın yönetmenliğini yaptığı Yedi İklim dergisini, Kırk İkindi elektronik yayıncılık internet ortamına taşımış. (sanırım Yedi İklim'in kendi web sayfası şu anda hazırlık aşamasında ki açılmıyor) Ancak bu siteden, derginin sadece ilk sayılarına ulaşabiliyoruz. Gerçi, ilk sayılarını (benim gibi) çoğu genç görmediği için siteden incelemek de iyi bir fikir. Fakat sitede dergileri incelememiz için bir bölüm yok henüz. Yalnızca o ilk sayılarda kimlerin yazdığı ve hangi yazılarının bulunduğu paylaşılıyor sitede. Yazının-şiirin içeriği verilmiyor. İnşallah vakti geldiğinde o sayılara da ulaşırız. Hece ve onun gibi birçok dergiyi Beyoğlu'ndaki Mephisto Kitabevi'nden öğrenmiştim. Artık oraya gittiğimde, maddi imkânım yoksa dahi, iyiden iyiye incelediğim bir dergidir Hece. Hece dergisinin web sitesi, aynı zamanda Hece Yayıncılık'ın da kullandığı ortama aktarılmış. İnternet üzerinden Hece Dergisi'ni satın alabiliyorsunuz, üstelik normal fiyatından da düşülüyor, sanal ortamdan alışveriş yaptığınız için. Yalnızca daha kapsamlı bir site olsaydı ve derginin içindeki birkaç yazı ya da şiir de aktarılsaydı daha iyi olabilirdi. Üsküdar'daki Yedi İklim Sahaf'ta tanıştığım Ay Vakti dergisi, Yedi İklim ya da Hece kadar profesyonel olmamasına rağmen, web sitesinin iyi olduğunu söyleyebilirim. Özel sayıların ve son sayıların içerikleri, yazarların sitede yazdıkları yazılar sanal ortama aktarılmış. Aynı zamanda dergiye ulaşabileceğimiz kitabevlerinin listesine de buradan bakabiliyoruz. Türk Edebiyatı-Edebiyat Ortamı-Fayrap Sultanahmet'teki Türk Edebiyatı Vakfı'na ait olan Türk Edebiyatı dergisi ise daha çok sağ kesimden takip edilen bir dergi olma özelliğini taşıyor. Bu derginin internet sayfasını vakfın sitesindeki bir bölüme ayırmışlar. Son sayıdaki yazıların ilk bölümleri var, bu da yazının okunmasını sağlamak için güzel bir yöntem. Beşir Ayvazoğlu'nun editör yazılarını da özellikle incelemek lazım. Ayrıca vakfın kitaplarını ya da dergilerini sipariş de edebiliyoruz bu site üzerinden. Edebiyat Ortamı dergisinin blogunda “Şiir Yarışması” düzenlediklerini anlıyoruz. Kitabı yeni çıkmış şairlerle alakalı bu yarışmada ödül 3.000 TL bildiğim kadarıyla. Ancak siteyi daha profesyonelce hazırlayabilirlerdi. Blogları çok da iyi denilemez ama yine de bir sitelerinin olması dergi açısından iyi bir gelişme. Hakan Arslanbenzer'in çıkardığı Fayrap dergisi, blogunu daha profesyonelce hazırlamış gerek görselleri, gerek yazılarıyla. Diğer dergi ve kitaplar hakkında bilgiler, Fayrap'ı bulabileceğimiz kitabevleri ve derginin arşivi bulunuyor blogta. Ayrıca, ilk popülist kültür-edebiyat toplantısı hakkında da bilgi alabiliyoruz. Fayrap gayet aktif bir siteye sahip. Dergah-Bir Nokta-Kültür-Ayraç Mustafa Kutlu'nun yazı işleri müdürlüğünü yaptığı Dergâh dergisinin sitesine de Dergah Yayıncılık'ın sitesinden bakabiliyoruz. Sitenin dergiye ayırdığı bölümün çok da zengin olduğunu belirtemesek de yeni sayı hakkında bilgi alabiliyoruz. Böyle bir derginin kendisine ait bir sitesi olması gerektiğini düşünüyorum. Mürsel Sönmez'in yönettiği Bir Nokta dergisi interneti iyi kullanan bir dergi. Siteden dergideki ürünlere ulaşmak mümkün. Bu, aranıp da bulunamayacak bir fırsat. Kültür; Türkiye'de medeniyet, kültür, sanat ve edebiyat açısından değerli bir dergi. Fatih Güldal'ın genel yayın yönetmenliğini yaptığı derginin web sayfası şu an yapım aşamasında olmasına rağmen, geçici olarak Rumeli Özel Sayısı'nın kapağını koymuşlar web adresine. Dergi açısından, insanlara tanıtmak amacıyla en azından bunun yapılması, hiç de fena olmayan bir düşünce. Ayraç dergisi, çok uzun bir geçmişi olmadığı halde, sitesine özen gösteriyor anlaşıldığı kadarıyla. Bazı sayıların söyleşilerini sanal ortama aktarmışlar, görselleriyle birlikte. Hem önceki sayılarla alakalı hem de son sayıyla alakalı yazılar bulunuyor adreste. Zengin bir site kurulmuş diyebiliriz. Bu dergiyi buraya kim bıraktı? İlk olarak yaklaşık iki yıl önce TYB'deki Cahit Zarifoğlu’nu anma programındayken, kitapların olduğu stantta görevliydim ve masanın üzerindeki birkaç İzdiham dergisini kimin bıraktığını bulmaya çalışırken sayfalarını karıştırdım ve tanışmamız böylece başlamış oldu. İzdiham, deli dolu bir dergi. Sitesi de öyle görünüyor ve gayet profesyonelce hazırlanmış. SKL Hareketi adında bir parti kurmuşlar ve tüzüğü de anlaşıldığı kadarıyla güzel görünüyor. Aynı zamanda; İyi Film, İyi Fikir adında farklı çalışmalar gösteriliyor sitede. Bayağı uğraşılmış bir site ve hakkını alması gerektiğini düşünüyorum. Müfredat-Otuzuncu Harf-Aşkar M. Fatih Kutan ve Abdullah Başaran'ın başı çektiği Müfredat dergisinin sitesi de epey dolu. Neredeyse her yazı aynı zamanda sitede. Ayrıca dağıtım yapılan kitabevlerinin adresleri de sitede mevcut. Genellikle süresi dolduğunda çıkan Otuzuncu Harf dergisi, sitesinde yazarlarının bazı yazılarını yayınlamış ve dergiye özel olarak da forum açmışlar. Yazıları, türlerine göre belirten sitenin biraz daha zenginleştirilmesi gerektiği kanısındayım. Aşkar dergisi de vakti gelince çıkan bir dergi. Blogu biraz amatörce hazırlanmış görünüyor, daha iyi olabilmesi umuduyla… Edebiyat dergilerimizin internet dünyasını hafife almamaları gerektiğini düşünüyorum. Çünkü hemen her evde bir tane bilgisayar var ve kültür-edebiyatla ilgilenen çoğu kişi dergilerin yeni sayılarının içeriğini öğrenmek açısından sörf yapıyor. Bunları göz ardı etmemek lazım. Bu vakte kadar web adreslerine baktığım ve içeriğinin en zengin olduğunu düşündüğüm dergiler Birnokta, Fayrap ve İzdiham dergileri… Elif Karacan araştırdı ve haber verdi Dünya Bizim Ekim 2010
|
|
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|