AK Gençliğin Buluşma Noktası

Cevapla
Stil
Seçenekler
 
Alt 10-09-2010, 11:52   #1
Kullanıcı Adı
M.Atilla
Lightbulb Zaman (gazete)
Zaman, Türkiye'de yayımlanan günlük gazete. 3 Kasım 1986 tarihinde Fehmi Koru'nun yönetiminde, A. Turan Alkan, Ali Bulaç, Hüseyin Hatemi, Mehmet Şevket Eygi gibi yazarlardan oluşan bir kadro ile yayın hayatına başladı. Günümüzde Ekrem Dumanlı genel yönetmenliğinde yayın hayatına devam etmektedir.

Amerika, Avrupa, Azerbaycan, Bulgaristan, Kazakistan, Kırgızistan ve Romanya baskıları bulunmaktadır. Aynı zamanda Türkiye'nin ilk internet sitesine sahip gazetesidir. Görselliği ile çeşitli konularda defalarca SND tasarım ödülü almıştır.
GENAR Araştırma Şirketi'nin yaptığı Türkiye Toplum ve Siyaset Araştırması'nın 2009 yılı 1. çeyrek raporuna göre % 12,2 ile Türkiye'nin en güvenilir gazetesi olduğu ifade edilmiştir.Fethullah Gülen'e yakınlığı ile bilinir.
Zaman, haftalık ortalama satışlarda 1. sıradadır ve günlük tirajı 700.000 ile 800.000 bandı arasında değişmektedir. Gazetenin tiraj denetimi dünyadaki tiraj denetim örgütlerinin federasyonu IFABC'nin de kurucu üyesi olan BPA tarafından yapılmaktadır. BPA, 8 Mayıs 2007 tarihli raporunda Zaman'ın hafta içi ortalama 609 bin, Pazar günü ise 678 bin satış yaptığını teyit etmiştir.


Kuruluşu ve ilkeleri

1986 yılında yayın hayatına başlayan Zaman gazetesi, Türkiye ile birlikte 11 ülkede basılmakta ve 35 ülkede dağıtılmakta, 10 farklı dilde ve 2 farklı alfabede sunulmaktadır. İnternetin ilk Türk gazetesi olmuştur. Gazete satış adedi 2001 yılında 200 binlerde iken, 2006 yılı sonuna gelindiğinde ortalama 630 binlere çıkarak Türkiye’nin en çok okunan gazetesi olmuştur.
Zaman gazetesi ilkeleri arasında haber ve yorumu birbirinden ayırma, doğru ve objektif yayıncılık, ırk, din, dil ve cinsiyet ayrımına karşı olma, demokratik, laik Türkiye Cumhuriyeti’nin kazanımlarına sahip çıkma, hukukun üstünlüğü, insan hak ve özgürlükleri, mahrem alana saygı olduğunu ifade etmektedir.

Başlıca yazarları

Gazetenin başlıca yazarları arasında Ekrem Dumanlı, Şahin Alpay, Ali Bulaç, Ahmet Selim, Ahmet Turan Alkan, Mümtaz'er Türköne, Hüseyin Gülerce, Hilmi Yavuz, Nedim Hazar, Bejan Matur, İhsan Dağı, Selim İleri, Ahmed Şahin, Mustafa Armağan, Abdullah Aymaz, Hekimoğlu İsmail, Nuriye Akman, Ali Çolak, Beşir Ayvazoğlu, İskender Pala, Nazan Bekiroğlu, Günseli Özen Ocakoğlu, Ahmet Çakır, Fatih Uraz, Karl-Heinz Feldkamp yer almaktadır. Dağıstan Çetinkaya, Cem Kızıltuğ ve Osman Turhan gazetenin başlıca çizerleridir.
Zaman'da 12 yıl başyazarlık yapan Fehmi Koru 1998'de Zaman'dan ayrılmış, Kasım 2007'de ise Zaman Grubu'na bağlı olarak İngilizce yayın yapan Today's Zaman'da yazmaya başlamıştır. Gazetenin kuruluş kadrosunda yer alan diğer bir yazar olan Tamer Korkmaz ise 2007'nin sonlarında Zaman'dan ayrılmıştır. Etyen Mahçupyan 2007'de Hrant Dink'in öldürülmesinin ardından Agos gazetesi genel yayın yönetmenliğini üstlenmesi sebebiyle sürekli yazılarını sonlandırarak misafir yazarlığa geçmiştir. Gazetenin uzun süreli diğer yazarlarından Nuh Gönültaş 2002 sonlarında Tercüman gazetesine geçmesi, Eyüp Can 2004'te yeni oluşturulan Referans gazatesinin başına getirilmek üzere Doğan Grubu tarafından transfer edilmesi,Nevval Sevindi Nisan 2007'de aktif siyasete atılması, Alev Alatlı Şubat 2008'de gazete yayımlanması için gönderdiği bir yazının basılmaması, Leyla İpekçi Haziran 2008'de Taraf gazetesine transfer olması, Nihal Bengisu Karaca Şubat 2009'da ve Elif Şafak Nisan 2009'da Habertürk´e transfer olmaları sebebi ile bu gazeteden ayrılmışlardır.

Gazete İçerikleri

Gazete; gündem, ekonomi, dış haberler, televizyon, kültür & sanat, aile & sağlık, yorum ve spor başlıklı sayfalardan oluşur. "Yorum" sayfalarında yabancı gazete ve dergilerden çevirilere de yer verir.
Gündem
Ekonomi
Politika
Spor
Dış Haberler
Kültür Sanat
Televizyon
Röportaj
Yazarlar
Yorumlar
Dizi - İnceleme
Çizgi Yorum
Kürsü
Eğitim
Aile Sağlık
Bilişim
Otomobil
Şehir Haberleri
Gazetenin Kitap Zamanı, Cuma, Cumartesi, Pazar, Bulmaca ve Sektöreel olmak üzere ücretsiz ek yayınları bulunmaktadır. 241. sayısı ile yerini Pazar ekine bırakan Turkuaz eki 2006 yılı sonlarında, 200'den fazla hafta sürdürülen Ailem, Arkadaşım ve Sporvizyon ekleri 2007 yılının ikinci yarısında, Gençlik eki ise 125. sayısının ardından Nisan 2009'da yayından kaldırılmıştır.

Aldığı Ödüller


Zaman Gazetesi'nin SND'de ödül alan bir tasarımı

SND ÖDÜLLERİ

2009 SND ödüllerinde Zaman Gazetesi 21, Today's Zaman Gazetesi 2 dalda ödül almıştır.
2008 SND ödüllerinde Zaman Gazetesi 28, Today's Zaman Gazetesi 14 dalda ödül almıştır.
2007 SND ödüllerinde Zaman Gazetesi 20 ödül almıştır.
2006 SND ödüllerinde Zaman Gazetesi 5 dalda ödül almıştır.
2005 SND ödüllerinde Zaman Gazetesi 5 dalda ödül almıştır.
2004 SND ödüllerinde Zaman Gazetesi 5 dalda ödül almıştır.
2003 SND ödüllerinde Zaman Gazetesi 3 dalda ödül almıştır.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Gazetecilik Başarı Ödülleri

1998 Yılı ödülerinde 'sayfa düzeni' kategorisinde en iyi 'Birinci Sayfa'ödülü almıştır.
2002 Yılı ödülerinde 'sayfa düzeni' kategorisinde en iyi 'İç Sayfa Düzeni' ödülü almıştır.
2003 Yılı ödüllerinde 'haber' kategorisinde en iyi 'Kültür-Sanat' haberi ve 'sayfa düzeni' kategorisinde en iyi 'Spor Sayfası' ödüllerini almıştır.
2004 Yılı ödülerinde 'sayfa düzeni' kategorisinde en iyi 'Birinci Sayfa Düzeni' ödülü almıştır.
2005 Yılı ödülerinde 'sayfa düzeni' kategorisinde en iyi 'Birinci Sayfa Düzeni' ödülü almıştır.
2006 Yılı ödülerinde 'haber' kategorisinde en iyi 'Kültür-Sanat' haberi ödülü almıştır.
2007 ödüleri dağıtımında Zaman dahil bazı gazetelerinin adının olmaması hakkında İskender Pala bir yazı kaleme almıştır.

DİĞER ÖDÜLLER

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği tarafından düzenlenen Yılın Basın Fotoğrafları Ödüllerinde 1998'de Yılın Basın Fotoğrafı birinciliği ödülü, 2006'da Yılın Basın Fotoğrafı, Yılın Haber Fotoğrafı, Yılın Spor Fotoğrafı ve Yılın Foto Röportajı ödülleri dahil olamak üzere toplamda 7 ödül, 2007'de Yılın Siyaset Fotoğrafı dalında birincilik dahil toplamda 2 ödül, 2008'de Yılın Foto Röportajı ödülü dahil toplamda 2 ödül, 2009'da "yılın serbest fotoğrafı" ve "yılın spor fotoğrafı" dahil toplamda 5 ödül almıştır.
1998'de Mersin Gazeteciler Cemiyeti tarafından Basın Özendirme yarışmasında haber dalında bir ödül almıştır.
Antalya Gazeteciler Cemiyeti tarafından düzenlenen Basın-Yayın ve Gazetecilik Başarı Ödülleri ile Hasan Özkay Fotoğraf yarışmalarında sırasıyla 2004'te 3 ve 1, 2005'te 1 ve 4, 2007'de 2 ve 1, 2008'de 2 ödül kazanmıştır.
Çukurova Gazeteciler Cemiyeti (ÇGC) tarafından her yıl düzenlenen 'Basın Özendirme Yarışması'nda 2004'te 2 ödül,, 2005'te 2 ödül 2006'da 3 ödül, 2007'de 4 ödül, 2008'de 1 ödül, 2009'da 2 ödül almıştır. 2005 yılında ÇGC'nin 30. yaşı sebei ile düzenlenen 'Basın Teşvik Yarışması'nda 3 ödül almıştır.
2001'de KESK'e bağlı EĞİTİM SEN tarafından 1 eğitim ödülü verilmiştir.
2002'de İzmir Ticaret Odası (İZTO) 18. Ekonomi Gazetecileri Başarı Yarışması'nda 1 jüri özel ödülü almıştır.
2005'te Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD) tarafından Türkiye Spor Gazeteciliği Yarışmasında röportaj kategorisi birinciği dahil toplamda 4 ödül verilmiştir.
2006'da Trabzon Gazeteciler Cemiyeti tarafından Spor Fotoğrafı Başarı Ödülü almıştır.
2007'de İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) tarafından haber dalında 1 ödül, ve Türkiye'de kış turizminin daha iyi seviyeye gelmesi amacıyla The Green Park Otel tarafından düzenlenen 'Beyaz Kristal Turizm Ödülleri' yarışmasında haber ve fotoğraf dalında birincilik ödülü almıştır.
2008'de Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Yılın Yazar İlim-Fikir ve Sanat Adamı ve Sanatçıları ödüllerinde Basın/Kültür dalında 1 ödül, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği 30. Kıtalararası İstanbul Avrasya Maratonu Basın Teşvik Ödülleri'nde 2 ödül, 'Vakıf Kültürüne Katkı' alanında 1 ödül, Eskişehir Girişimci Sanayici ve İş Adamları Derneği (EGSİAD) tarafınfan 2 ödül almıştır. Kırgızistan'da "Zaman Kırgızistan" yılın en iyi gazetesi seçilmiştir.

Mizanpaj Değişimleri

Zaman Gazetesi'nin ilk sayısı (3 Kasım 1986)
3 Kasım 1986 yılında ilk sayısını çıkaran gazetenin logosu ve sayfaları siyah-beyaz iken, 18 Kasım 1994 yılında mizanpajı değişen Zaman Gazetesi kırmızı bir logoyla çıktı. 3 Kasım 2001 tarihinde büyük bir değişime giren gazete logosunu maviye çevirdi sayfa tasarımını değiştirdi. En son değişiklik ise 20 Nisan 2009 yılında gerçekleşti. Logosunda az bir değişikliğe giden gazete yine sayfa tasarımlarında değişime gitti.
Gazetenin genel yayın yönetmeni Ekrem Dumanlı 2009 yılındaki tasarımdaki yenilik ile ilgili olarak daha dikkat çeken, daha rahat okunan, daha akılda kalan bir gazete olmak adına mizanpajın geliştirilmesi yoluna gidildiğini ifade etmiş ve bu değişimle Zaman'ın kendine özgü yapısı bozulmadan haberi güçlendiren yeni bir dizayna sahip olduğunu savunmuştur.

Dünyada Zaman Gazetesi

Amerika: Zaman Gazetesi 1994 yılından buyana ana merkezi New York olmak üzere Amerika'da yayımlanmaktadır. Zaman, New York'un dışında New Jersey, Washington D.C ve Chicago gibi Türklerin yoğun olarak yaşadığı birçok eyalette okuyucuya ulaşmaktadir.
Yayımlandığı diğer ülkeler: Almanya, Avusturya, Avustralya, Azerbaycan, Nahçıvan, Gürcistan, Başkurdistan, Bulgaristan, Belçika, Danimarka, Fransa, Hollanda, İngiltere,İspanya, İsviçre, Kazakistan, Kırgızistan, KKTC, Makedonya, Ukrayna, Moldova, Moğolistan, Rusya, Romanya, Tataristan, Tacikistan, Türkmenistan.

Tiraj hakkındaki tartışmalar

Zaman'ın tirajı BPA tarafından denetlenmektedir.
Günlük tirajı yaklaşık 840.000 civarındadır.Ancak Türkiye ABC Tiraj Denetleme Kurulu Zaman'ın tirajını onaylamamıştır, bunun üzerine Zaman uluslararası tiraj kurulları fedarasyonuna ve Rekabet Kurulu'na başvurmuş kurullar Zaman'ı haklı bulmuştur. . Bu tartışmalar sonrasında Rekabet Kurulu tarafından Türkiye ABC Tiraj Denetleme Kurulu'nun tüm faaliyetleri askıya alınmıştır. fakat genel olarak abonelik esasına dayalı olan satış sistemindeki iddia edilen abone kayıtlarının tutarsızlığı sonucunda ABC Tiraj Denetleme Kurulu'ndan sertifika alamamıştır.[89] 2005 yılındaki ABC yönetim üyeliği ise Şubat 2006'da düşmüştür.
Zaman Gazetesi Türkiye ABC Tiraj Denetleme Kurulu 'nun tutumunu Rekabet Kurumuna taşımıştır. ABC Türkiye'nin Zaman Gazetesi hakkındaki kararı Rekabet Kurulu tarafından rekabet ilkelerine aykırı bulunmuştur. Ayrıca 'çoğulculuk, şeffaflık ve objektiflik ilkelerinin gereklerini karşılamaktan uzak olduğu' gerekçesiyle ABC Türkiye'ye verilen menfi tespit belgesi de 1 Mayıs 2005'ten itibaren geçersiz kabul edilmiştir.
Rekabet Kuruluna yapılan başvurunun hemen ardından Zaman Gazetesi BPA Worldwide'ı Türkiye'ye davet etmiştir. Dünyadaki tiraj denetim örgütlerinin federasyonu IFABC'nin de kurucu üyesi olan BPA ekibi, 8 Mayıs 2007 tarihli raporunda Zaman'ın hafta içi ortalama 609 bin, Pazar günü ise 678 bin satış yaptığını teyit etmiştir.
Hürriyet gazetesi yazarı Mehmet Yakup Yılmaz 20.06.2008 tarihli yazısında ve 23.06.2008 tarihli yazısında Zaman Gazetesi'nin bedava dağıtıldığını ve tirajının gerçekleri yansıtmadığını söylemiştir. Bunun üzerine Feza Gazetecilik Avukatı imzalı tekzip Mehmet Yakup Yılmaz'ın köşesinden yayınlanmıştır.


 

M.Atilla isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.




çarşamba çilingir webmaster blog çarşamba pasta

çarşamba koltuk yıkama çarşamba webtasarım