10-08-2010, 22:12 | #1 |
Amsterdam'da, bilim adamları Fethullah Gülen'i konuştu: Geçmişi yok saymayıp modernli
Amsterdam'da düzenlenen 'Gülen Hareketi'nin Haritalanması' konferansına katılan bilim adamları ve akademisyenler, Fethullah Gülen ve 'Gönüllüler Hareketi'ni çeşitli yönleriyle ele aldı. Prof. Dr. Doğu Ergil, hareketin hiçbir dönem devletle kavga etmediğine, geçmişi yok saymadığına dikkat çekti. Georgetown Üniversitesi'nden Prof. Dr. Thomas Michel ise gönüllüler hareketinin başarısının 'ihlas'ta gizli olduğunu anlattı. Hollanda'daki Diyalog Akademisi tarafından düzenlenen 'Gülen Hareketi'nin Haritalanması' başlıklı uluslararası konferans, başkent Amsterdam'da bulunan ünlü Felix Meritix Kongre Merkezi'nde gerçekleşti. Konferansa dünyanın bir çok üniversitesinden bilim adamı ve akademisyenler katıldı. Konuşmacılardan Prof. Dr. Doğu Ergil, Gülen Hareketi'nin, katılımı ve işbirliğini destekleyen bir sivil hareket olduğunu vurguladı. Ergil, "Fethullah Gülen, geçmişi yok saymadığı gibi modernliği dışlayan biri de olmamıştır. İslam'ın siyasallaşması veya siyasi İslam'ın aksine, Batı toplumunu dışlamayan ve moderniteyle çatışmayan bir İslam anlayışını öngörmüştür." dedi. Konuşmasında Türkiye'nin özel durumuna da değinen Ergil, hareketin devletle kavga etmediğini, sosyal dayanışma ağları kurarak, barışçıl yollarla problemlerin çözümüne katkı sağladığını ifade etti. Ergil, "Değişime kendinden başlayıp bunu topluma yaymayı hedefleyen metot, tepeden inmeci Kemalist inkılâpların aksine; alttan, toplum içinden gelişen bir hareket olmuştur. Sosyal etik, hukuk, sosyal mutabakat ve evrensel hukuka uygun olması yönü ile önemli çalışmalar yapan bir harekettir." şeklinde konuştu. Georgetown Üniversitesi'nden Prof. Dr. Thomas Michel ise Gülen Hareketi'nin dinî boyutuna değindi. Gülen'in özellikle Mevlânâ'ya atıfta bulunduğunu ve tasavvuftan etkilendiğini, sufiler gibi ihlâs ve ibadete vurgu yaptığını belirtti. Yapılan işin büyük-küçüğüne bakılmaması gerektiğini ve sadece ihlâsın önemli olduğunu ifade eden Michel, "Eğer salih işler beden ise onun ruhu da ihlâs olurdu." dedi. Michel, Gülen Hareketi'nin başarısını ihlâsa bağladı. Yapılan ne olursa olsun, samimi, ihlâslı olduğu takdirde bunun bir değer taşıdığını belirtti. Gönüllüler hareketinde ibadet boyutunun da önemine dikkat çeken bilim adamı, "Kırgızistan'da fizik dersi veren bir öğretmen de, İzmir'de hayır yapan bir işadamı da ibadet ediyor. Fethullah Gülen, ibadet kavramını geniş tutuyor. Halka hizmetin, hakka hizmet olduğunu söylüyor, kendi kurtuluşunu başkaların kurtuluşuna bağlıyor." dedi. Merak ettim araştırdım; bunlar güvenilir insanlar Houston Üniversitesi'nden Prof. Dr. Helen Rose Ebaugh, Gülen Hareketi'ni tanıyınca ilk olarak 'değirmenin suyunun nereden geldiğini' merak ettiğini ve araştırdığını söyledi. Şu açıklamalarda bulundu: "İstanbul, Bursa ve Mudanya'da bulundum ve para akışını araştırdım. İstanbul'da bazı işadamlarının evinde misafir oldum. İslam'da sağ elinin verdiğini sol elin bilmemesi gerekiyordu; fakat benim öğrenmek istediğim, kimin tam olarak ne kadar verdiğiydi. Çay sohbetinden sonra ben sorumu sordum ve rakamlar söylenmeye başladı. Herkesin gelirinin takriben yüzde 10'unu verdiklerini söylediler. Bu ağı ve gücü bir düşünün. Bunlar güvenilir insanlar. Ancak ben Türkiye'de devletin hizmete parasal desteğini hiç görmedim. Azerbaycan'da ise devlet, okullar için bazen arsa ve bina verdi." diyerek tamamladı. ZAMAN
|
|
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
10-08-2010, 22:14 | #2 |
Değişime kendinden başlayıp bunu topluma yaymayı hedefleyen metot, tepeden inmeci Kemalist inkılâpların aksine; alttan, toplum içinden gelişen bir hareket olmuştur. Sosyal etik, hukuk, sosyal mutabakat ve evrensel hukuka uygun olması yönü ile önemli çalışmalar yapan bir harekettir."
Gülen'in özellikle Mevlânâ'ya atıfta bulunduğunu ve tasavvuftan etkilendiğini, sufiler gibi ihlâs ve ibadete vurgu yaptığını belirtti. Yapılan işin büyük-küçüğüne bakılmaması gerektiğini ve sadece ihlâsın önemli olduğunu ifade eden Michel, "Eğer salih işler beden ise onun ruhu da ihlâs olurdu." dedi. "Kırgızistan'da fizik dersi veren bir öğretmen de, İzmir'de hayır yapan bir işadamı da ibadet ediyor. Fethullah Gülen, ibadet kavramını geniş tutuyor. Halka hizmetin, hakka hizmet olduğunu söylüyor, kendi kurtuluşunu başkaların kurtuluşuna bağlıyor." Önemli noktalar.. |
|
10-09-2010, 11:08 | #3 |
Tamamen gönül hareketi değirmenin suyu nereden diyenler bu yazıyı dikkatle okusun.
|
|
10-09-2010, 15:56 | #4 |
Nedir arkadaşlar bu cemaat üzeri tartışmalarınız.Açılan her konuyu illa aynı yere çekip kısır bir döngü içerisinde hep aynı konuları tartışarark nereye varmak istiyorsunuz.
Herkes ağzından çıkana dikkat etsin ve kişiler üzerinden cemaatleri karalamaktan vazgeçsin... Herkes konu ile alakalı yorumlarını yapsın Uyarıları dikkate almayanlar için gerekli yaptırım uygulanacaktır.. |
|
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|