AK Gençliğin Buluşma Noktası
Eğitim - Kişisel Gelişim Eğitim - Kişisel Gelişim kitapları tanıtım ve tavsiye bölümümüz.


Cevapla
Stil
Seçenekler
 
Alt 10-19-2010, 14:28   #1
Kullanıcı Adı
HazâL
Post Kaliteli Elestiri Yöntemleri

Her seye ragmen hayat devam ediyor. Gülebiliyoruz, üzülebiliyoruz, kizabiliyoruz, hayat iyi yada kötü tüm renkleriyle devam ediyor. Iste tam bu süreçte hepimizin istegi bir noktada birlesiyor; "daha iyisi" Kazancimizin daha iyisi, iliskilerimizin daha iyisi vs... Peki nasil daha iyi olabiliriz?
Hayatta kesfedilmeyecek tek sey vardir;

"daha iyisi"


Daha iyi olmanin anahtari sürekli gelismekten geçer. Gelisim ise degisimden gelir. Degisimin ugramadigi bedende gelisimin olmasi mümkün degildir. Bu sebepten dolayi gerek elestiri gereksede öz elestiri çok önemlidir. Çünkü ancak elestirilere açik oldugumuz müddetçe degismemiz gerektiginin farkina variriz ve elestiride bulundukça insanlarin gelisimine katki saglariz.Elestiri, insanlarin gelisiminde en önemli iliski türüdür. Bununla birlikte insanlar, elestiri ile muhalefet olmayi, kalp kirarak asagilamayi karistiriyorlar. Hayir! Elestiri, ego tatmini için yapilan bir üste çikma, karsidaki insanida küçük düsürme çabasi degildir. Elestiri, tüm bu kisisel tatminlerin ötesinde çok daha yüce ve faydali bir iliski stilidir. Yeter ki insanlar dogru elestiri becerilerine sahip olabilsinler. Peki daha iyi bir elestiri becerisine nasil sahip olabiliriz?

Insanlar genelde çevresine fayda saglamak istedikleri zamanda degil de onlara kizgin olduklari zamanda elestiride bulunurlar. Bu sebepten dolayi yapilan isleri veya yapilan davranislari degil; bireyin kendisini ve sadece olumsuz yönlerini elestirirler. Birisi sizin hep olumsuz bir insan oldugunuzu söylese siz ne düsünürsünüz? Muhtemelen söyledikleri ne kadar hakli olursa olsun, ya kendinizi savunma ihtiyaci hissedersiniz yada sizde ona olumsuz tepki verirsiniz.

Kaliteli elestirinin birinci yolu olumlu ve olumsuz elestirilerinizi ayni anda söyleyebilmektir. Insanlar hatalarin yaninda bir çokta dogru is yaparlar. Eger insanlarin dogrularini göremiyor ve bu davranislari pekistirmeleri için olumlu bir elestirilerde bulunmuyor iseniz, hatalarini da anlatmaniza izin vermeyeceklerdir. Söylediklerinizi kisisel algilayip size hak vermeyeceklerdir. Bu sebepten dolayi insanlarin önce gelistirmesi ve pekistirmesi gereken dogru davranislari sonra da degistirmesi gereken hatali davranislari onlara anlatin. Mühtemelen bu tarz, daha çok ise yaracaktir.
Insanlar, ancak dogru yanlarini anlatabilen bireylerin elestirilerini kabul ederler.


Beklenmedik elestiriler bize duvara çarpmis hissini mi veriyor, yoksa yenilenmeye mi çalisiyoruz? Peki biz en çok hangisini istiyoruz?

Gözünü kapatip elestiriye baslayanlar mi ?
Yada takdir edip daha sonra elestirenler mi ?
gerçek sihir buradadir. Nasil mi?


Mesele, gözümüzü yumup aklimiza ilk geleni söylemek degildir. Çünkü Kisinin kendisine degil, davranisini elestirmeye özen göstermeliyiz. Elestirilen insanda ortaya çikan gücenme duygusu sadece is görenlerin, aile bireylerinin ve arkadaslarimizin morallerini bozmakla kalmaz , elestirilen durumu düzeltmeyebilir de. Örnegin, baska nasil yapabilirdim, nasil davranabilirdim, demelerine de yol açar. Çünkü davranisa yapilan elestiri davranis degistirilebilir oldugundan yapici ve gelistiricidir.

Davranis kisinin kendisi degildir.


Sizi anlayan bir arkadasiniz uyarir.
Örnegin, bir arkadasinizin devamli dedikodu yaptigini görüyorsunuz. En çok da ortak tanidiklarinizi size çekistiriyor. Bununla birliktede arkadasinizin sevdiginiz bir çok yönü var. "Meral çok dedikoducusun, biktim" demekle bir noktaya varamayiz.
"Meral'cim sen çok iyisin . Ben seni taniyorum fakat günün birin de bu konusmalarindan dolayi üzülmeni istemem. Senin sevgi dolu kalbinde eminim o insanlara da yer var"
dedigimiz an Merali kazandigimiz andir. "Ihtiyaç duydugum en büyük eksiklik, bana yapabilecegim seyleri yaptirabilecek dosttur" der, Emerson.

En basarili yönetici emretmeden yönlendirir. Der LaoTaoTeb King

Örnegin bir sirket de yöneticisiniz. Elemanlarinizdan mehmet bey simdiye kadar çok büyük isler Basardi. Yalniz son haftalarda da önemli ihaleler kaybetti. Simdi bu noktada ne yapmaniz lazim?
"Mehmet Bey performansinizdan çok memnunum. Yalniz son haftalarda dikkat daginikligi yasiyorsunuz, kendinizi biraz daha isinize vermenizi istiyorum"
dediginiz zaman mehmet beyin size olan bakis açisinin da degistigini görebilirsiniz. Tarzimiz ne olursa olsun olumsuz elestiriler yapip pisman olmaktansa yerine yargilamadan olumlu tepkiler alabilmektir.

Bir esle tartismada Özür dilerim diyenin kazanan taraf olacagini ögrendim. (YAS. . 52. )
Örnegin. .
"Yeni balayindan dönen Türkanla Ediz evlerinde muhabbet, ederlerken, nasil açildigini fark edemedikleri bir mesele yüzünden tartismaya birbirlerini de acimasizca elestirmeye basladilar. Türkan tartismadan çok sikilmisti daha fazla uzatmak istemiyordu.
"Haksiz oldugumu kabul etmeye raziyim"dedi. "ancak bir sartim var:"Sende benim hakli oldugumu kabul edeceksin!"
Ediz:
"Hay hay " dedi. "Kibar bir erkek olarak ilk söz hakkini sana veriyorum, hadi itiraf et "
Türkan:
"Senden özür dilerim. Az önceki tartismada ben haksizdim!" dedi.
Ediz, yaptiklari anlasma geregi cevabini verdi.
"Haklisin karicigim !"

Hakli olabiliriz yada mutlu.

Bazilarimiz, hep hayatin haksizliklarina odaklandiklari için sürekli aci içindedirler.
Burada önemli olan kimin hakli kimin haksiz oldugunu ortaya çikarmak olmamalidir.
Çünkü bir sorun hakkinda iki karsit yönde olan kisiler, çogu kez birbirlerinin görüslerini kabul etmezler. Bu nedenle, digerini dinlemezler bile. Fakat anlasma çerçevesini kullanabilirsek karsi tarafi daha iyi niyetle dinler ve sonuç olarak kisiyi takdir edecek yeni yollar bulabiliriz.

Sözlerimiz takdire gelmisken çocuklarimiza da deginmek istiyorum.

Kimi zaman çocugumuz için çok sey yapmaya çalismak, az sey yapmaktan yikicidir.
Örnegin. .
Anne baba olarak da çogu zaman çocugumuzu elestirme istegi duyabiliriz. Bunun dozunu iyi ayarliyabilmemiz gerekir. Eger asiriya kaçarsak bu yetiskinliklerinde yikici sonuçlara yol açabilir. . Hiç bir sey çocuklari anne ve babalarinin, ilgisi onayi kadar mutlu edemez. Dürüst ve içten övgülerimizi esirgemiyelim.

Ben kendimim ve bundan mutluyum.

Sahip oldugum en degerli niteligim, insanlarda çalisma ve onlarin coskuyla çalismalarini saglama oldugunu biliyorum. Bunu onlari yüreklendirmek takdir etmek için kullaniyorum. Ben kimseyi elestirmem. Insanlarin çalismak için tesvik edilmelerinin gerekliligine inaniyorum. Hatalari görmezlikten gelir. Övgüler için firsatlar kollarim. Bir seyi begenirsem bunu içtenlikle belirtir, yagciliktan uzak içten Övgüler yagdiririm. Iste Schwabinin yaptiklari bunlardir.

YÜREGINDE NE DÜSÜNÜYORSA KISI ODUR.

KALITELI ELESTIRI TÜM KAPILARI AÇAN ANAHTARLARDIR KAPATMAMAK ÜZERE,
HOSÇA KALIN.



ALINTI Selma Torun

 

HazâL isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alt 10-19-2010, 16:52   #2
Kullanıcı Adı
Ukbâ
Standart
Çok faydalı oldu teşekkürler.
Ukbâ isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 10-19-2010, 22:10   #3
Kullanıcı Adı
HazâL
Standart
Alıntı:
Ukbâ Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Çok faydalı oldu teşekkürler.
Ben tesekkùr ederim


HazâL isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Etiketler... Lütfen konu içeriği ile ilgili kelimeler ekliyelim
kisisel gelisim


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.




çarşamba çilingir webmaster blog çarşamba pasta

çarşamba koltuk yıkama çarşamba webtasarım