AK Gençliğin Buluşma Noktası
Dini Konular Dinimiz hakkında öğrenmek ve paylaşmak istediğiniz herşey.

Stil
Seçenekler

Alt 10-20-2010, 01:32   #1
Kullanıcı Adı
Kadızâde Rûmi
Question Müt'a Nikahı (Geçici Nikah)
Müt'a Nikahı Nedir?

Müt'a nikahı veya Muta nikahı (Arapça: زواج المتعة Zawāj al-Mut'ah veya نكاح المتعة Nikāh al-Mut'ah), İslamiyet'in ilk yıllarından kalan ve Şia'nın birçok mezhebinde ve Rafizilik'te halen uygulanan bir nikah şekli. Bazı kaynaklarda Acem nikahı ya da muvakkat nikah (geçici nikah) denir. Erkek, rızası olan bir kadınla belirli bir ücret karşılığında anlaşarak, belirli bir süreliğine evlenir. Muta nikahı, sünnilikte ve Anadolu Aleviliğinde uygulanmaz.

MUSTAFA İSLAMOĞLU'NUN GÖRÜŞLERİ

SORU:
Selamun Aleyküm Hocam; Geçenlerde bir arkadaş şöyle birşey anlattı ; " esnaf bir kimse İran'a gitmiş ve 1-2 hafta kalması gerekiyormuş. Ona demişler ki, seni burada geçici olarak evlendirmemiz lazım ( Mut'a Nikahı ile) ve iki haftalığına bir bayanla nikah yapmışlar." Bunu duyunca çok şaşırdım. İranlı müslüman kardeşimiz böyle bir nikahı nasıl helal saydıklarını anlayamadım. İnternetten araştırdım ama doyurucu bir sonuç alamadım. Genel olarak şunu tespit ettim; ehli sünnet alimleri , Rasulullahın geçici bir süre buna izin verdiğini ama sonradan haram olduğunu söylediğini ve bunun kesinlikle haram olduğu görüşündeler. şia ise şöyle düşünüyor; bunun Rasulullah döneminde de yapıldığını sadece Hz. Ömer döneminde yasakladığını ve Hz. Ömer'in yasaklamasının "haram" olma vasfını getiremeyeceğini söylüyorlar. Ve bu işin aslını öğrenmek için size danışma gereği hissettim. Yardımcı olursanız sevinirim..

CEVAP:
Evet, buna geçici nikah da denir. Ehl-i Sünnet bunu kesinlikle haram kabul etmiştir. Bu yaklaşım doğrudur. Şia ise Hz. Ömer'in yasaklamasının bunu haram kılmayacağı sonucuna ulaşmıştır. Oysa ki yasaklayan bizzat Rasulullah'ın kendisidir. Fakat Şia kaynaklarına bu yasaklama hadisi kendi rivayet zincirleri yoluyla girmediği için bununla amel etmemişlerdir.

Kadızâde Rûmi isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alt 10-20-2010, 05:36   #2
Kullanıcı Adı
İntifada
biz sünnilere göre haramdır bu yönde delillerimiz vardır..
Şiada haram değildir bu yönde delilleri vardır...
bazı insanlar bunu bir gecelik ilişki için zinayı meşru göstermek için yapıldığını söyler ama araştırdığım kadarıyla şartları vardır muta nikahının en basitinden bayanın babasının izni gerekli...

Bu konu hakkında imamı şafiini bir kitabında bir cümlesi var..

Alıntı:
Mut’a nikahını helal kılan; onunla fetva veren ve amel eden kişinin şahitliği red edilemez, çünkü onu caiz gören, onunla fetva veren ve onunla amel eden öncü mücahidler bili*yoruz. Ama o (Mut’a) içtihadımıza göre mekruh ve haramdır . Her ne kadar bizler o öncü insanlara muhalefet edip görüşlerini terk etmişsek de bu onları cerh edip eleştiriyoruz anlamına gelmez. Onları ‘Hataya düştünüz, allah’ın haram kıldığı bir şeyi helal kıldınız’ diye suçlamıyoruz. Çünkü onlar hakkında böyle bir şey iddia ettiğimizde onlar da bizleri hataya düşmekle, Allah’ın helal kıldığı bir şeyi haram kılmakla suçlayacaklardır

Mustafa İslamoğlu hocamız bizim mezhebimize göre doğrusunu söylemiştir...Muta nikahı bizce haramdır...
Alt 10-20-2010, 09:56   #3
Kullanıcı Adı
Ukbâ
İran rejimi yerine vesayetcilerin demokrasisini tercih ederim
Ukbâ isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)