10-20-2010, 01:32 | #1 |
Müt'a Nikahı (Geçici Nikah)
Müt'a Nikahı Nedir?
Müt'a nikahı veya Muta nikahı (Arapça: زواج المتعة Zawāj al-Mut'ah veya نكاح المتعة Nikāh al-Mut'ah), İslamiyet'in ilk yıllarından kalan ve Şia'nın birçok mezhebinde ve Rafizilik'te halen uygulanan bir nikah şekli. Bazı kaynaklarda Acem nikahı ya da muvakkat nikah (geçici nikah) denir. Erkek, rızası olan bir kadınla belirli bir ücret karşılığında anlaşarak, belirli bir süreliğine evlenir. Muta nikahı, sünnilikte ve Anadolu Aleviliğinde uygulanmaz. MUSTAFA İSLAMOĞLU'NUN GÖRÜŞLERİ SORU: Selamun Aleyküm Hocam; Geçenlerde bir arkadaş şöyle birşey anlattı ; " esnaf bir kimse İran'a gitmiş ve 1-2 hafta kalması gerekiyormuş. Ona demişler ki, seni burada geçici olarak evlendirmemiz lazım ( Mut'a Nikahı ile) ve iki haftalığına bir bayanla nikah yapmışlar." Bunu duyunca çok şaşırdım. İranlı müslüman kardeşimiz böyle bir nikahı nasıl helal saydıklarını anlayamadım. İnternetten araştırdım ama doyurucu bir sonuç alamadım. Genel olarak şunu tespit ettim; ehli sünnet alimleri , Rasulullahın geçici bir süre buna izin verdiğini ama sonradan haram olduğunu söylediğini ve bunun kesinlikle haram olduğu görüşündeler. şia ise şöyle düşünüyor; bunun Rasulullah döneminde de yapıldığını sadece Hz. Ömer döneminde yasakladığını ve Hz. Ömer'in yasaklamasının "haram" olma vasfını getiremeyeceğini söylüyorlar. Ve bu işin aslını öğrenmek için size danışma gereği hissettim. Yardımcı olursanız sevinirim.. CEVAP: Evet, buna geçici nikah da denir. Ehl-i Sünnet bunu kesinlikle haram kabul etmiştir. Bu yaklaşım doğrudur. Şia ise Hz. Ömer'in yasaklamasının bunu haram kılmayacağı sonucuna ulaşmıştır. Oysa ki yasaklayan bizzat Rasulullah'ın kendisidir. Fakat Şia kaynaklarına bu yasaklama hadisi kendi rivayet zincirleri yoluyla girmediği için bununla amel etmemişlerdir.
|
|
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
10-20-2010, 05:36 | #2 | |
biz sünnilere göre haramdır bu yönde delillerimiz vardır..
Şiada haram değildir bu yönde delilleri vardır... bazı insanlar bunu bir gecelik ilişki için zinayı meşru göstermek için yapıldığını söyler ama araştırdığım kadarıyla şartları vardır muta nikahının en basitinden bayanın babasının izni gerekli... Bu konu hakkında imamı şafiini bir kitabında bir cümlesi var.. Alıntı:
Mustafa İslamoğlu hocamız bizim mezhebimize göre doğrusunu söylemiştir...Muta nikahı bizce haramdır... |
||
10-20-2010, 09:56 | #3 |
İran rejimi yerine vesayetcilerin demokrasisini tercih ederim
|
|
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|