![]() |
#1 |
![]() ![]() Oyuncak asker --- ılk olarak 1938’de The Bergen Toy ve Novelty Co. şirketinin ucuz siyah-beyaz plastik askerleri üretmesiyle yolculuğuna başlayan oyuncağı ilgi görmesiyle Alman ve Japon askerleri de düşman asker olarak yerini aldı. ![]() Lego --- ısmini Danimarka dilinde ‘iyi oyna’ anlamına gelen lego kelimesinden alan oyuncak, 1958’de patentini Danimarkalı yaratıcısı Ole Christiansen sayesinde aldı. Dehası sadeliğinde saklı oyuncak, çocuklara sınırsız kombinasyon şansı sunarak yaratıcılıklarını tetikledi ve kendine milyonlarca müptela kazandı. şimdiye kadar Lego şirketi 320 trilyon tane lego taşı üretti. ![]() Play-Doh --- 1950’lerin başında Joe McVicker okullarda çocukların silgi olarak kullanmaları için bu hamurları üretti. ılgi çektiğini fark eden Mc Vicker, çevredeki bütün okullara hamuru yollamayı önerdi; zaten silgiden ziyade oyuncak olarak kullanıldığını fark etmeleri uzun sürmedi. 1980’lere kadar renkli versiyonları çıktı. Ardından karanlıkta parlayan versiyonları da üretildi. ![]() Frizbi --- Frizbinin hikâyesi, Yale Üniversitesi öğrencilerinin oynadığı bir oyunla başlıyor. 1940’ların UFO merakından esinlenen Warren Franscioni ve Walter Morrison ise uçan tabağın plastik versiyonunu üretip bu oyuncağa ‘uçan daire’ adını verdi. Oyuncak, 1955’te Wham-O’nun telif haklarını satın almasıyla orijinal ismi ‘Frisbee’yi aldı. 1960’ların başından beri yüz milyonlarca frizbi satıldı; birçok lig düzenlendi. ![]() Hulahop --- 20. yüzyılın ilk yarısında birini hulahop çevirirken görmek için Çinli bir akrobat seyretmek gerekirdi. 1952’de Wham-O oyuncak firmasının kurucuları bu oyuncağın renkli plastik borularla seri üretimine başladı. Başarılı reklam kampanyasıyla piyasaya çıktığı ilk haftalarda tam 25 milyon adet satıldı. Hulahop çeviren gençler 1950’lilerin simgesi oldu. Son yıllarda fitness merkezleri hulahopa yeni bir ilginin doğmasını sağladı. ![]() Barbie --- Mattel’in kurucularından Ruth Handler kızı Barbara’nın kâğıt bebeklerle oynamasından esinlenerek 1959’da tarihin en ünlü oyuncak bebeğini yarattı. Oyuncak bebeğin adı da Barbara’dan geliyor. Barbie tüm zamanların en çok satan oyuncak bebeği. 1960’larda Barbie’nin vücudu gerçekdışı olarak nitelendirildi ve eleştirildi. Son yıllarda Barbie’nin kıyafetleri, meslekleri çeşitlendi, ama tartışmalar başka… ![]() Rubik küpü --- Macar mucit Erno Rubik 1970’lerin ortalarında üç boyutlu ilk bulmaca küpünü oluşturdu, 10 yıl kadar sonra bir marka oldu. 1980’de Ideal’ın oyuncağı ABD’ye ithal etmesiyle oyuncağın popülaritesi arttı. Milyonlarca çocuk ve yetişkin için Rubik küpü saplantı haline geldi. ![]() Furby --- Oyuncak pazarında rekabet edebilmek için oyuncak devi Hasbro 1997’de Tiger Electronics’i satın aldı. 1998’de en yeni elektronik oyuncak, Furby satıştaydı. Furby tüylü, Furby dilinde konuşan ama ıngilizce öğrenmeye çalışan bir yaratık. 1998’de 1.8 milyon, 1999’da 14 milyon sattı. Sadece bir cümle kurabiliyor: Seni seviyorum. ![]() Ken --- Mattel 1961’de Barbie bebeğin erkek arkadaşı Ken’i yarattı; çift bir reklam filminde tanıştı. Barbie gibi Ken’in vücudu da pek gerçekçi bulunmamış,ayrıca eleştirilmişti de. 2004’te Mattel, Barbie ve Ken’in ayrıldıklarını resmen açıkladı. Bu yıl sevgililer günü yaklaşırken, ünlü çiftin aralarındaki anlaşmazlığı çözdükleri bildirildi. ![]() G.I. Joe --- 1964’te, Soğuk Savaş’ın da etkisiyle, Hasbro G.I. Joe erkek çocuklar için, hareket eden, konuşan, askeri teçhizatla donatılmış bu oyuncağı yarattı. Maço ve kahraman bir karakter olarak, daha da önemlisi Ken’in karşıtı olarak sunulmuştu. Tehlikeli savaş görevlerini yerine getiriyor veya Barbie’yi üstü açık pembe arabasıyla gezdiriyordu. G.I. Joe çizgi romanlara, video oyunlarına, televizyon dizilerine, hatta bir filme bile konu oldu.
![]() |
|
![]() |
![]() |
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
![]() |
#2 |
![]() Şu legolardan nefret ediyorum.
Kardeşim döker bi dahada toplamazdı toplamakta hep bana düşerdi. En sonunda sinirlenip çöpe atmıştım. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
![]() benim oyuncak askerlerim vardı
![]() 5 tane onlar bir grup oluyordu ![]() birde mandalları birbirene geçirerek düşman yapıyordum onlara ![]() |
|
![]() |
![]() |
#4 |
![]() Vay be hiçbirine sahip olamadım... Küçükken
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
![]() |
|
![]() |
![]() |
#6 |
![]() İçlerinden sadece oyuncak askerlere ve rubik küpüne sahip oldum. Sayısını hatırlamıyorum ama çok sayıda askerim vardı. Ortaya set olarak sehpa koyardım. Sehpanın arkasına da düşman askerlerini yerleştirirdim. Yemek kaşığına eski yuvarlak kokulu silgileri koyar, top niyetine sehpanın arkasındaki düşman askerlerine atardım (:
Rubik küpünde ise sadece bir yüzü aynı renk yapabiliyordum. Her tarafı aynı renk yapabilmek için küplerin arasına tornavidayı sokup küpleri dağıtıyordum. Sonra renklere göre yeniden küpü oluşturuyordum. Böylece bütün yüzler aynı renk oluyordu. Şimdi resimleri görünce duygulanıp çocukluğuma gittim. Ne güzel günlerdi o günler. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|