AK Gençliğin Buluşma Noktası
Önden Giden Atlılar Önlerinde okyanus, Kızgın bir çöl arkada, Asıl içlerindedir, Zaptedilmez bir deniz, Önden giden atlılar...



Cevapla
Stil
Seçenekler
 
Alt 10-26-2008, 12:32   #1
Kullanıcı Adı
Fasl-ı Gül
Post Sezai KARAKOÇ
Yeni Başlayanlar İçin Sezai KARAKOÇ

İslam/Türk dünyasının yaşayan en önemli düşünürü olan Sezai Karakoç, fikir ve sanatta “Diriliş Akımı”nın kurucusu olarak tanınıyor. 1933 Diyarbakır/Ergani doğumlu olan Karakoç, 1950-55 arası Ankara Siyasal Bilgiler’de okuduğu yıllarda Osman Yüksel Serdengeçti’yle ve İslam davasını sanat ve yayın dünyasında temsil eden üstadı Necip Fazıl Kısakürek’le yakından tanıştı.



Fikir ve sanat eserlerinde, “geleneğin yeniden üretilmesi” sorunsalını da aşarak, Mevlanalar, Yunuslar çağından Şeyh Galip’e uzanan İslam klasiklerinin altın zincirinin günümüzdeki temsilcisi oldu. İslam Milletinin ve İslam Medeniyeti’nin Dirilişi davasını savundu. Eleştirmenler, edebiyat tarihçileri ve akademisyenler Karakoç’un, Türkiye’de 1950’lerden; özellikle 1960’tan sonra üretilen dikkate değer bütün sanat ve düşünce eserleri üzerinde belirgin bir etkisinin bulunduğunu vurguluyorlar. İlk sayısını Nisan 1960’ta çıkardığı ve yayınını aralıklarla otuz üç yıl boyunca sürdürdüğü Diriliş Dergisi çevresinde çok sayıda genç aydının; fikir ve sanat adamının yetişmesine öncülük etti. Edebiyat, Mavera, Yedi İklim, Yönelişler, İkindiyazıları, Kayıtlar, İpek Dili, Hece ve Kaşgar gibi dergiler etrafında toplanan farklı kuşaklardan yazarların büyük çoğunluğu, Büyük Doğu-Diriliş dergileriyle şekillenen dünya görüşü bağlamında eserler verdiler. Eleştirmenler, Karakoç’u hiç okumamış olanların üzerinde bile, O’nun dolaylı tesirinin bulunabileceğini kabul ediyorlar.


2000 yılında bir Divan


Yirminci yüzyılda, modern Türk şiiri denilince akla gelen birinci isim hiç şüphesiz üstad Sezai Karakoç’tur. Karakoç’un, Monna Rosaadlı ünlü kitabı da dahil, daha önce çıkmış dokuz şiir kitabının tümü bir arada 2000 yılında yayımlandı. Üstadın “Gün Doğmadan” adını verdiği yedi yüz sayfalık kitabı, sürekli yeni baskılar yapan, çıktığı günden beri en çok okunan, hakkında en çok yazılan bir şaheser olma özelliği taşıyor.


Eser, köklü şiir geleneğimizin muazzam divanlarının da günümüzdeki bir temsilcisi durumundadır. Aylık edebiyat, kültür, sanat dergisi Yedi İklim’in Gün Doğmadan’ı ve Sezai Karakoç’un şiirini konu edindiği özel sayısında (Eylül 2000), Mücahit Koca şöyle diyordu: “Gün Doğmadan şiirler toplamı olan kitap, aslında bir “Divan”dır. Divan, gelenekte şairlerin gazel, kaside vb. gibi bütün şiirlerini topladığı bir kitapsa da, günümüzde Mehmet Âkif Ersoy’un bütün şiirlerinin toplandığı Safahat ile Necip Fazıl Kısakürek’in Esselâm isimli mesnevîsinin dışındaki bütün şiirlerini topladığı Çile isimli şiir kitabı da bir bakıma “Divan” değil midir?...Nasıl kitap Safahat ve Çile’den sonra bir silsile gibi gelmişse, şair de bir silsile gibi gelmiş, milletten, devlet ve medeniyetten yana olanları sevince boğmuştur.”

Önce ne okumalı?


Külliyatı 60 kitabı geçen Karakoç’un herhangi bir eserini daha önce okumamış genç okurlar için yararlı olacağını düşündüğüm bir teklifte bulunmak istiyorum. Bediüzzaman Said Nursi’lerden, Mehmet Akif’lerden Necip Fazıl Kısakürek’e uzanan “dava”nın çağdaş bir mirasçısı; öncü bir mütefekkir ve dava adamı olarak üstad Sezai Karakoç’un önce düşünce eserleri bir bütün halinde okunup özümsenmeli, sonra şiire geçilmelidir. Yeni başlayanlar için Diriliş Neslinin Amentüsü veya İslamın Dirilişi adlı eserlerden biri ile başlayıp İslâm, İnsanlığın Dirilişi, Yitik Cennet ve Sütun ile devam etmeyi önerebiliriz. Toplum, devlet, devlet kurumları ve siyasetle doğrudan ilgili konulara öncelik tanıyanlar ise Fizik Ötesi Açıdan Ufuklar ve Daha Ötesi ile (üç cilt), Yapı Taşları ve Kaderimizin Çağrısı (iki cilt) ve “Çıkış Yolu” adlı ilk kez 1995-2003 arası basılan eserlerden başlayabilirler. Hemen belirtelim ki Sezai Karakoç, yazdıkları arasında seçme yapılacak sıradan bir yazar değil, eseri bir bütün olarak dikkatle özümsenmesi gereken, yüzyılda bir etrafına parıltılı ışığından saçarak geçen büyük yıldızlar gibi çağımızda aramızdan geçmekte olan büyük bir mütefekkir / sanatçıdır.


Diriliş Akımı hakkında


Sezai Karakoç, eserleriyle ülkemizin bilhassa fikir ve sanat hayatını derinden etkilemiş, bu alanda hâlen Diriliş Akımı adıyla anılan fikir ve sanat akımının kurucusu olmuştur. Edebiyat tarihçisi Ahmet Kabaklı, “20. Yüzyıl Türk Edebiyatı Tarihi” adlı eserinde, “Mehmet Âkif, Yahya Kemâl ve Necip Fazıl ile bağlantılı olsa bile Sezai Karakoç’un düşünce adamı, şair ve yazar olarak bunlardan farklı, daha yeni ve esaslı bir yönelim içinde olduğunu, yeni bir akımın kurucusu olduğunu” vurguluyor ve bu akıma Yeni İslamcı Akım adını veriyor. Kabaklı, Cahit Zarifoğlu, Nuri Pakdil, Âkif İnan, Erdem Bayazıt, Alaaddin Özdenören, Ebubekir Eroğlu, İsmail Kıllıoğlu, Turan Koç, Arif Ay, Cahit Koytak, Mustafa Miyasoğlu ve daha başka isimleri de akımın mensuplarından sayıyor ve eserlerinden örneklere yer veriyor. Adı geçen kitapta büyük oranda yararlı bilgiler yer almakla birlikte Sezai Karakoç’un öncüsü olduğu akımın doğru adı Diriliş Akımı veya sadece Diriliş’tir.


Sezai Karakoç hakkında yazılmış kitaplarda ve kendisiyle ilgili özel sayı çıkarmış dergilerde konuyla ilgili bilgi ve bulgulara ulaşmak mümkündür. Burada Kabaklı’nın tarifinden kısa bir bölüm aktarıyoruz: “Gerçekten, bu yeni İslamcılar, “yabancılaşma”ya karşı çıkarak, sanat ve edebiyatta “yerli düşünce”nin ölümsüz ve her çağı kaplar değerdeki Büyük Kitap (Kur’an) ve Büyük Öncü (Hz. Muhammed)’nün, bugünün gözüyle taze yorumlarını yapmaktadırlar. Onlarca millî olmaktan ziyade, evrensel olan İslam’ın büyük kahramanları, faziletleri, eğitimde, hikmette, siyasette, ekonomi ve “eylem”de sonsuz olan değerleri, edebiyatta bu “yeni İslam”ın, yeni insanın, meleksi ve çocuksu aşkların yeni çalışma, irade, çağdaşlık anlayışlarının şiir, hikâye, piyes ve düşünce malzemesi olmaktadır.” (A. Kabaklı, 20. Yüzyıl Türk Edebiyatı Tarihi, s.603)


Ve Monna Rosa


Bazı şiirler vardır, şairlerinin önünü adeta tıkar, okurun diğer eserlerine ulaşmasına engel olurlar. Hiçbir şair, falan şiirin şairi olarak tanınmak ve hep öyle anılmak istemez. Hele Sezai Karakoç gibi bir fikir ve dava adamı, gençlik yıllarında yazıp sonraki yıllarda yazdığı eserleriyle kat kat aştığı bir şiirle hiç anılmak istemez. Ancak bu yanlış ve bilinçsiz tutumdan şüphesiz asıl zararlı çıkan, o sanatçının şu ya da bu sebeple meşhur olmuş o bir tek şiirine takılıp kalan okurdur. Ne yazık ki, pek çok kişinin aklına da Sezai Karakoç denilince onun Monna Rosa (Mona Roza) şiiri gelmektedir. Böylelerinin durumu, padişahın hazinesine girip de şaşkınlıktan elindeki küreğin tersiyle ancak bir tek altın alabilen kişinin gülünç ve acıklı haline benzetilebilir.


Sezai Karakoç, Diriliş dergisinde yayınladığı “Hatıralar”da da açıkladığı gibi (Diriliş, Haziran 1989), Monna Rosa’yı, gül, bülbül, Leyla gibi mazmunlarını yeniden diriltme gereğini göz önünde bulundurarak kaleme almıştır. Modern bir Leyla ile Mecnun denemesidir Monna Rosa. Yazıldığı dönemin (1952) aşk ve kadın anlayışına esaslı bir karşı çıkıştır. Kadını metres, aşkı flört olarak gören, şairaneliğe hor bakan yeni çürümüşlüğe karşı Mecnun’un yurdundan yükselen yepyeni bir itirazdır. Monna Rosa dahil, Karakoç’un hayatı, şahsiyeti, çevresi, mücadelesi ve dönemi hakkındaki en sağlıklı bilgiler Diriliş Dergisi’nin 1987 – 1993 dönemindeki sayılarındadır.


Karakoç’la ilgili bazı kitaplar, özel sayılar


Sezai Karakoç, genç sayılabilecek bir yaşta iken ansiklopedilerde madde olmuş, hakkında master ve doktora tezleri hazırlanmıştır. Çok sayıda inceleme, makale, röportaj yayınlanmış yine birçok dergi de, sanat ve düşünce çerçevesi içinde özel sayılar hazırlamışlardır.
Karakoç hakkında yazılan bazı kitaplar, yazarları ve yayın tarihleri şöyledir: Sanat ve Düşünce Dünyasında Sezai Karakoç, (Şakir Diclehan, Piran y. 1980), Sezai Karakoç’un Şiiri, (Ebubekir Eroğlu, Bürde y. 1981), Doğunun Yedinci Oğlu Sezai Karakoç, (Turan Karataş, Kaknüs y.1988), Medeniyet ve Diriliş, (Dr. Muhittin Bilge, Hece y. 2004), Leyla ile Mecnun’un İki Şairi: Fuzuli ve Sezai Karakoç, (İlhan Genç, Şule y. 2005), Sezai Karakoç’la Kırk Saat, (Sempozyum Bildirileri Kitabı, Kahramanmaraş Belediyesi yayını, 2006), Eleğimsağmalarda Gökanıtı, (Ali Haydar Haksal, İnsan y. 2007)
Özel sayı hazırlamış dergilerden bazıları, sayı ve tarihleri ise şöyledir: Yedi İklim, “Üstad Sezai Karakoç’a” başlığıyla, sayı 44-45, 1993, Kitap Dergisi, “Özel Sayı- Kendisi Olabilen ve Kendisi Kalabilen Bir Düşünür Şair: Sezai Karakoç” başlığıyla, sayı 93, 1998, Ludingirra, “Dosya: Sezai Karakoç” başlığıyla, sayı 9, 1999, Biat, “Diriliş neslinden Sezai Karakoç’a armağan” başlığıyla, sayı 6, 2000, Yedi İklim, “Sezai Karakoç” başlığıyla, sayı 126, Eylül 2000. Hece, “Bir Uygarlık Tasarımı Olarak Diriliş” başlığıyla, sayı 73, Ocak 2003. Yedi İklim, Nisan 2007 sayısı.


Şaban ABAK

Sezai Karakoç'un Tüm Eserleri

Şiir:

Şiirler I Monna Rosa
Şiirler II Şahdamar/Körfez/Sesler
Şiirler III Hızırla Kırk Saat
Şiirler IV Taha’nın Kitabı/Gül Muştusu
Şiirler V Zamana Adanmış Sözler
Şiirler VI Ayinler/Çeşmeler
Şiirler VII Leyla ile Mecnun
Şiirler VIII Ateş Dansı
Şiirler IX Alınyazısı Saati

Şairin tüm şiirleri GÜN DOĞMADAN ismiyle bir arada yayınlanmıştır.

Hikâye:

Hikâye I Meydan Ortaya Çıktığında
Hikâye II Portreler

Piyes:
Piyesler I Armağan

Çeviri şiir:
Batı Şiirlerinden
İslam’ın Şiir Anıtlarında

Düşünce:
Ruhun Dirilişi
Kıyamet Aşısı
Çağ ve İlham I-II-III-IV
Yitik Cennet
Makamda
İslamın Dirilişi
Diriliş Muştusu
Varolma Savaşı
İslam
İslam Toplumunun Ekonomik Strüktürü
İnsanlığın Dirilişi
Düşünceler I-II
Gündönümü
Dirilişin Çevresinde
Fizikötesi Açısından Ufuklar ve Daha Ötesi I-II-III
Yapı Taşları ve Kaderimizin Çağrısı I-II
Unutuş ve Hatırlayış
Çağdaş Batı Düşüncesinden
Diriliş Neslinin Amentüsü
Samanyolunda Ziyafet

Deneme:

Edebiyat Yazıları I Medeniyetin Rüyası Rüyanın Medeniyeti Şiir
Edebiyat Yazıları II Dişimizin Zarı
Edebiyat Yazıları III Eğik Ehramlar

İnceleme:
Mehmet Akif
Yunus Emre
Mevlana

Günlük yazılar:
Farklar
Sütun
Sûr
Gün Saati

Söyleyişler:
Röportajlar:
Tarihin Yol Ağzında

Konferans:
Çıkış Yolu I Ülkemizin Geleceği
Çıkış Yolu II Medeniyetimizin Dirilişi

Meydan Konuşması:
Çıkış Yolu III- Kutlu Millet Gerçeği


 


Konu Fasl-ı Gül tarafından (10-26-2008 Saat 12:39 ) değiştirilmiştir..
Fasl-ı Gül isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alt 10-26-2008, 19:21   #2
Kullanıcı Adı
Fasl-ı Gül
Standart
Alıntı:
yalçın Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Neden boğulma ve soluksuz kalınır bazı ruhların taşması ile şimdi çok daha iyi anlıyorum , dini motiflerin durağanlığına kendi ruhundan bir şeylerin üflenmesi ile insalığa farklı kulvarlarda hizmet eden edebi acılım ve yorumlarn eşliğinde nakış nakış dantela gibi sinelerin içine sızması , uzak gönüllerin keşfi için en büyük argüman ise iliklerine kadar emmek gerek bu üstatları , teşekkürler diriliş f
Yorumunuz için ben teşekkür ederim Üstad..

Kainatta yaratılan her varlık keşfedilmeyi beklerken, eşref-i mahlukat olan insan "anlaşılmaya" ve "tanınmaya" en layık olan değil midir? Her insan bünyesinde ummanları taşıma yeteneğini haiz iken, bu ummana uzaktan bakmak reva mıdır?

Her insan dünyada yeri doldurulamayacak kadar değerli iken, her insanın dünyada "farklı" bir hizmeti yerine getirmesi icab ederken, bizim bu hakikatlerden yoksun olarak nefes tüketmemiz kendimize yapacağımız en büyük haksızlıktır. Belki de bunu keşfedemediğimiz zaman "sıradan" olmanın "yokluğuyla" boğulmaya mecbur kalacağız.

Yeni düşünceler üretmemize vesile yorumunuz için tekrar teşekkürler...

selamlar
Fasl-ı Gül isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 10-26-2008, 20:15   #3
Kullanıcı Adı
FarukARSLAN.
Standart
Şiirlerinden sadece Monna Rosa vardı bende..
FarukARSLAN. isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 10-27-2008, 23:31   #4
Kullanıcı Adı
Fasl-ı Gül
Standart
Sezai Karakoç denildiğince belki de akla ilk gelen Monna Rosa şiiridir. Ama belki de Sezai Karakoç "diriliş nesli" görüşüyle temayüz etmelidir zihinlerimizde. İnşallah onun eserlerine nüfuz ettikçe düşüncelerimizde yeni boyutlarıyla derinleşecektir..

selamlar
Fasl-ı Gül isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 03-22-2011, 02:44   #5
Kullanıcı Adı
nurgül
Standart sezai karakoc

SÜRGÜN

Senin kalbinden sürgün oldum ilkin
Bütün sürgünlerim bir bakıma bu sürgünün bir süreği
Bütün törenlerin, ayinlerin, yortuların dışında
Sana geldim ayaklarına kapanmaya geldim
Af dilemeye geldim affa layık olmasamda
Uzatma dünya sürgünümü benim
Güneşi bahardan koparıp
Aşkın en onulmazından koparıp
Bir toz bulutu gibi
Savuran yüreğime
Ah uzatma dünya sürgünümü benim

Nice yorulduğum ayakkabılarımdan değil
Ayaklarımdan belli
Lambalar eğri
Aynalar akrep meleği
Zaman çarpılmış atin son hayali
Ev miras değil mirasın hayaleti
Ey gönlümün doğurduğu
Büyüttüğü emzirdiği
Kuş tüyünden
Ve kuş sütünden
Geceler ve gündüzlerde
İnsanlığa anıt gibi yükselttiği
Sevgili
En sevgili
Ey sevgili
Uzatma dünya sürgünümü benim

Bütün şiirlerimde söylediğim sensin
Suna dedimse sen, Leyla dedimse sensin
Seni saklamak için görüntülerinden faydalandım Solome'nin, Belkıs'ın
Boşunaydı saklamaya çalışmam öylesine aşikarsın bellisin
Kuşlar uçar senin gönlünü taklit için
Ellerinden devşirir bahar çiçeklerini
Deniz gözlerinden alır sonsuzluğun haberini
Ey gönüllerin en yumuşağı en derini
Sevgili
En sevgili
Ey sevgili
Uzatma dünya sürgünümü benim

Yıldızlara uzanıp hep seni sordum gece yarılarında
Çatı katlarında bodrum katlarında
Gölgendi gecemi aydınlatan eşsiz lamba
Hep Kanlıca'da, Emirgan'da
Kandilli'nin kurşuni şafaklarında
Seninle söyleşip durdum bir ömrün baharında, yazında
Şimdi onun birdenbire gelen sonbaharında
Sana geldim ayaklarına kapanmaya geldim
Af dilemeye geldim affa layık olmasamda
Ey çağdaş Kudüs(Meryem)
Ey sırrını gönlünde taşıyan Mısır(Züleyha)
Ey ipeklere yumuşaklık bağışlayan merhametin kalbi
Sevgili
En sevgili
Ey sevgili
Uzatma dünya sürgünümü benim


Dağların yıkılışını gördüm bir venüs bardağında
Köle gibi satıldım pazarlar pazarında
Güneşin sarardığını gördüm Konstantin duvarında
Senin hayallerinle yandım düşlerin civarında
Gölgendi yansıyıp duran bengisu pınarında
Ölüm düşüncesinin beni sardığı şu anda
Verilmemiş hesapların korkusuyla
Sana geldim ayaklarına kapanmaya geldim
Af dilemeye geldim affa layık olmasamda
Sevgili
En sevgili
Ey sevgili
Uzatma dünya sürgünümü benim

Ülkendeki kuşlardan ne haber vardır
Mezardan bile yükselen bir bahar vardır
Aşk cellâdından ne çıkar mademki yâr vardır
Yoktan da vardan da ötede bir Var vardır
Suç bende değil beni yakıp yıkan bir nazar vardır
O şarkıya özenip söylenmiş mısralar vardır
Sakın kader deme kaderin üstünde bir Kader vardır
Ne yapsalar boş göklerden gelen bir karar vardır
Gün batsa ne olur geceyi onaran bir Mimar vardır
Yanmışsam külümden yapılan bir hisar vardır
Yenilgi yenilgi büyüyen bir zafer vardır
Sırların sırrına ermek için sende anahtar vardır
Göğsünde sürgününü geri çağıran bir damar vardır
Senden umut kesmem kalbinde merhamet adlı bir çınar vardır
Sevgili
En sevgili
Ey sevgili

Sezai Karakoç
nurgül isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 03-22-2011, 03:04   #6
Kullanıcı Adı
nurgül
Standart
Biz Sezai Karakoc´u "Sürgün" siir iyle tanidik. Dün, Stuttgart Porsche Arena da, arkadasimiz Furkan Uysal almanca türkce kültür olympiatlari final inde bu siirle 2. oldu.
nurgül isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Etiketler... Lütfen konu içeriği ile ilgili kelimeler ekliyelim
sezai karakoç


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı
çarşamba pasta çarşamba bilgisayar tamircisi