Yeni anayasaya karşı çıkan, 12 Eylül muhafızlığı yapar
SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, yeni anayasa girişimine destek verdi. Hazırlıkları süren "sivil anayasa çalışmalarına katkı sağlamak AK Parti'ye yarar" görüşünü yanlış bulan Karayalçın, "Bu düşünceyi savunanlar, 12 Eylül muhafızlığını yapar." dedi.
Karayalçın, İnşaat Mühendisleri Odası'nda yapılan SHP 9. Küçük Kurultayı'nda anayasa tartışmalarını değerlendirdi. SHP'nin kurulduğu tarihten bu yana Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu dile getirdiklerini belirten Karayalçın, ancak çalışmaların geniş bir katılımla tüm toplum kesimlerinin görüşleri dikkate alınarak yapılmasını istedi. Karayalçın, şu görüşü dile getirdi: "Bütün kesimler anayasa çalışmalarına katkıda bulunmalıdır. Kimse çıkıp da bu siyasi partilerimize, sivil toplum örgütlerimizin yöneticilerine, üniversitelerimize 'sana ne, sen kendi işine bak' diyemez. Hele hele herkesi anayasa çalışmalarına katkıda bulunmaya davet eden Sayın Başbakan bunu hiç söyleyemez. Hele bu söz, Türkiye üniversitelerinin rektörlerine asla yönlendirilemez. Sayın Başbakan'ın bu açıklamasını son derece yanlış buluyorum, üzüntüyle karşılıyorum. Sayın Başbakan'ı, üniversite rektörlerine 'siz kendi işinize bakın' dediği için kınıyorum." Murat Karayalçın, anayasa tartışmalarının başörtüsüne indirgenmesini de eleştirdi. SHP lideri, Anayasa Mahkemesi'nin türbanı laikliğe aykırı olarak yorumladığını; ancak sorunun sürdüğünü söyledi. Sorunun çıktığı kaynakta çözümlenmesi gerektiğini belirten Karayalçın, partisinin bu konuda da çözüm önerileri üreteceğini bildirdi.
Gökhan Kulaş, Ankara ,ZAMAN