AK Gençliğin Buluşma Noktası
Ekonomi Ekonomi haberlerini bu bölümde paylaşıyoruz.



Cevapla
Stil
Seçenekler
 
Alt 05-02-2011, 22:03   #1
Kullanıcı Adı
Cihannur
Standart Nisan Ayı İhracatı Cumhuriyet Rekoru Kırdı
Nisan Ayı İhracatı Cumhuriyet Rekoru Kırdı

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, 2011 Nisan ayı ihracat rakamının 11 milyar 796 milyon 332 bin dolar olarak gerçekleştiğini açıkladı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, 2011 Nisan ayı ihracat rakamının 11 milyar 796 milyon 332 bin dolar olarak gerçekleştiğini, tüm nisan aylarına bakıldığında Cumhuriyet Tarihinin rekoru olduğunu açıkladı.

Gaziantep'te düzenlenen Nisan 2011 İhracat Rakamları Basın Toplantısı'nda, Türkiye'nin son yıllarda ihracatçıların önünü açan bir dış politika izlediğine dikkat çeken Büyükekşi şunları söyledi:

"Sıfır sorun, sınırsız ticaret politikası ülkemize çok şeyler kazandırıyor. Özellikle komşularımızla sorunların ortadan kalkmasıyla yaptığımız ticaret hızla artıyor. Vizelerin kalkmasıyla, ticaret, yatırım gelişiyor. Turizm ortamı gelişiyor. Türkiye'nin komşu ve çevre ülkelere yaptığı ihracat son yıllarda büyük gelişim gösterdi. Irak, İran, Suriye, Mısır gibi ülkeler bizim önemli ihracat partnerlerimiz haline geldiler."

SEÇİME 41 GÜN KALA 41 KERE MAŞALLAH

İhracatçılar olarak son derece başarılı bir yıl geçirdiklerini kaydeden Büyükekşi, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"2011'e çok güzel başladık. Aynı tempoyla ihracat artışı devam ediyor. Seçime 41 gün kala 41 kere maşallah diyelim. Ekonomik göstergelerde sapma yok. İş dünyasında seçim ekonomisi gibi endişe yok. İlk 4 aylık ihracatımız yüzde 22 oranında artış gösterdi. Sene sonu için 127 milyar dolarlık bir hedef vardı. Bu tempoyla gidersek 2008'deki 132 milyar dolarlık rekorumuzu geride bırakacağız. 2011 sonunda 135 milyar doların üzerinde bir ihracat ile Cumhuriyet Tarihi ihracat rekorunu kıracağımızı düşünüyoruz. "

ORTADOĞU'DAKİ GELİŞMELER İHRACATIMIZI DÜŞÜRDÜ

Küresel kriz sırasında Türkiye'nin 2008 rakamlarından geriye gittiğini anımsatan Büyükekşi şöyle konuştu:

"2012'de bu rakamları yakalayabiliriz diyorduk. Ama bu yıl sonunda 2008 rakamlarını geçeceğiz. Bu da krizin ne kadar geri kaldığını en iyi şekilde gösteriyor. Nisan ayındaki ihracatımız da tüm Nisan ayları içinde Cumhuriyet Tarihi rekorudur. Rakamların gösterdiği gerçek şu: Doğru kur seviyesi ile ihracatçılarımız gerçekten başarılı işlere imza atıyorlar. Dolar kurunda 1,50 - 1,60 bandının ihracatçılar için ideal olduğunu daha önce çok kez ifade ettik. Geçen yılın ilk çeyreğinde dile getirdiğimiz önlemler erken alınmış olsaydı, bugün hem dış ticaret açığı, hem de cari açık sorunumuz kontrol altında olurdu. Önlemler gecikince dış ticaret dengesi ve cari açık yüksek boyutlara vardı. Dünya ekonomileri yavaş yavaş temposunu koruyacak. Biz de bu noktada rekabetçi kura sahip olduğumuz takdirde ihracat artışına devam ederiz. Ortadoğu'da yaşanan gelişmeler ise herhangi bir hız kesmeden devam ediyor. Bir ülke yatışırken, bir ülke de gelişmelerin alevlendiğini görüyoruz. Bazı ülkelerdeki sıkıntılar ise artarak devam ediyor. "

'BAZI ÜLKELERE CİDDİ GERİLEME'

Bunun sonucunda bazı ülkelere ihracatta ciddi gerilemeler yaşandığını anlatan Büyükekşi şunları kaydetti:

"Nisan ayında Libya'ya ihracatımız yüzde 98, Bahreyn'e yüzde 80, Lübnan'a yüzde 39, Cezayir ve Mısır'a yüzde 18, Katar'a yüzde 10, Suudi Arabistan'a yüzde 8 düştü. Nisan ayında en fazla ihracat yapan 10 ilimizi artış oranına göre sıralayınca şöyle bir tablo çıkıyor: Kocaeli ve Sakarya'nın ihracatı yüzde 64 artarken, Gaziantep'in ihracatı yüzde 43 artış gösterdi. Gaziantep ilk 10'daki iller arasında Nisan ayında ihracatını en fazla artıran 3'ncü ilimiz oldu. Denizli'nin ihracatı yüzde 37, İzmir'in yüzde 34, Hatay'ın yüzde 21, İstanbul'un yüzde 20, Bursa'nın yüzde 18, Manisa'nın yüzde 6 ve Ankara'nın yüzde 1 arttı. Dünya ekonomileri son derece krtik bir dönemeçten geçiyor. Diğer taraftan Ortadoğu'daki gelişmelerin hangi boyuta gideceği belirsiz. İşte bu yüzden Merkez Bankası'na ve ekonomi yönetimine kritik görevler düşüyor. İhracatçılarımızın rekabetçi kuru yakaladıklarında nasıl bir başarı gösterdikleri ilk 4 aylık rakamlardan çok net bir şekilde anlaşılıyor. Üretmeyen ve sürekli tüketen bir ülkede fiyat istikrarını korumak kolay değil. Bunun için ekonomiyi soğutmaktan başka bir alternatif yok. Halbuki Türkiye'nin tam tersine ekonomik canlanmaya ihtiyacı var. 2023 hedeflerine ulaşabilmek için daha hızlı büyümesi gerekiyor. Bunu başarmanın yolu da ihracata ve üretime yönelmekten geçiyor.
"

İç talebi kısmak için şu anda kredi genişlemesini durdurmanın dışında ciddi bir alternatif gözükmediğini belirten TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, şöyle devam etti:

"Kredi genişlemesini engellemenin yolu da kredi maliyetlerini yükseltmekten geçiyor. Para ve maliye politikalarını birbirinden bağımsız değil, eşgüdümle yönetmemiz gerekiyor. Banka ve mali kurumların üretene desteği artırabilmesi için daha fazla cesarete ve basirete ihtiyacı var. Reel kesimin de daha fazla öngörüye ve kaynağa ihtiyacı var. Hal böyleyken sadece para politikalarıyla önlem alınması ağır hastalık geçiren bir bünyeye Aspirin vermek gibidir. Herhangi bir etkisi olmaz. Bu noktada seçim sürecinde
olmamız önemli bir avantaj. Çünkü hem iktidar, hemde diğer muhalefet partilerinin söylemlerinde ve programlarında ekonominin ve ihracatın daha fazla yer bulduğunu büyük bir memnuniyetle izliyoruz. Bu doğrultuda ayağı yere basan projeler Türkiye'yi daha ileriye götürür. Olmayacak vaadlerde bulunma ise rekabetin kalitesinidüşürecektir. "

'GELECEK SEÇİMLERİ DEĞİL, GELECEK NESİLLERİ DÜŞÜNÜN'

Bilindiği gibi bazı üye ülkelerden kaynaklanan siyasi engeller nedeniyle, Avrupa Birliği'yle (AB) müzakere sürecinde ciddi bir tıkanıklık yaşandığını vurgulayan Büyükekşi, bu konudaki taleplerini şöyle dile getirdi:

"AB'nin bugün içinde bulunduğu koşullar ve siyasi konjonktür, Türkiye'nin üyeliğinin kısa vadede gerçekleşmesine imkân vermiyor. Ancak biz TİM olarak bu konjonktürün uzun vadede sürdürülebilir olmadığı görüşündeyiz. Çünkü AB ile Türkiye'nin örtüşen çıkarları ve değişen dünya dinamikleri tarafların ortak bir geleceği paylaşma zorunluluğunu net bir biçimde ortaya koyuyor. Bu nedenle süreçte yaşanan tıkanıklığın geçici olduğuna ve Türkiye'nini üyelik hedefinden uzaklaşmasını kesinlikle gerektirmeğine inanıyoruz. Ancak AB projesinin gündemin alt sıralarına ötelenmesinden de kaygı duymaktayız. AB'ye hukuki hükümlülüklerini yerine getirmesi, hükümetimize ve siyasi partilerimize de gelecek seçimleri değil, gelecek nesilleri düşünmeleri çağrısı yapıyoruz. Tüm siyasi partilerimizden bu çağrımıza kulak vermelerini ve AB sürecine yeniden ivme kazandırmak için çaba harcamalarını bekliyoruz. 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat hedefimize AB üyesi bir Türkiye olarak ulaşmak istiyoruz."

İHRACAT RAKAMLARI

Nisan aynda ihracatın 2010 yılının aynı ayına göre yüzde 25,45 artışla 11 milyar 796 milyon dolar olarak gerçekleştiğini anlatan Büyükekşi rakamları şöyle açıkladı:

"İhracatımız yılın ilk 4 ayında yüzde 22,21 artışla 43 milyar 264 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Son 12 aylık dönemde ise yüzde 15,48 artışla 121 milyar 840 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Nisan ayında en fazla ihracatı 1 milyar 792 milyon dolar ile
otomotiv endüstrisi sektörümüz yaparken, kimyevi maddeler ve mamülleri sektörümüz 1 milyar 611 milyon dolar ile ikinci sırada, çelik sektörümüz ise 1 milyar 467 milyon dolar ile üçüncü sırada yer aldı. Tarım sektörlerimiz Nisan ayında 1 milyar 330 milyon dolar ihracatla toplam içinde yüzde 11,28 pay alırken, sanayinin payı 10 milyar 138 milyon dolar ihracat ile yüzde 85,95, madencilik ürünlerinin payı ise 326 milyon dolar ile yüzde 2,77 oldu. Nisan ayında sektörlerimiz içinde en fazla ihracat artışını yüzde 189,7 ile gemi ve yat sektörümüz yüzde 50 ile kimyevi maddeler ve mamülleri sektörümüz ve yüzde 42,4 ile su ürünleri ve hayvansal mamüller sektörümüz yakaladı."

Toplantının sonunda Gaziantep'ten 2010'da en fazla ihracat gerçekleştiren; Gülpa Pazarlama ve Dış Ticaret A. Ş. adına Naci Topçuoğlu'na, Sanko Dış Ticaret A. Ş. adına Sami Konukoğlu'na ve Altunkaya İnşaat Nakliyat Gıda Ticaret A. Ş. adına Mahsum Altunkaya'ya plaket verilirken, çeşitli kurum ve kuruluşlara da teşekkür plaketi verildi. Ayrıca Güneydoğu Anadolu İhracatçılar Birliği Koordinatör Başkanı Abdülkadir Çıkmaz, Mehmet Büyükekşi'ye hediye verdi.


Haberler 01.05.2011

 

Cihannur isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alt 05-03-2011, 10:16   #2
Kullanıcı Adı
Hakan Özkan
Standart
Her şey güzelde , şu mazota bir şeyler yapsalar ne iyi olur. Çifçi rahatlamış olur.
Hakan Özkan isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 05-03-2011, 10:18   #3
Kullanıcı Adı
serdary
Standart
Bu işler böyle.. AK Parti farkı...
  Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı
webmaster blog çarşamba pasta