AK Gençliğin Buluşma Noktası
Haberler Dünyadan ve Ülkemizden son dakika haberler burada.


Cevapla
Stil
Seçenekler
 
Alt 06-16-2011, 01:53   #1
Kullanıcı Adı
Cihannur
Standart AK Parti'den Tarihî Rekor
AK Parti'den tarihî rekor



AK Parti, üst üste 3. zaferini elde etti. Aynı zamanda her seçimde oylarını artırarak iktidar olan ilk siyasi parti unvanını kazandı. % 50 oy ile en yakın rakibi CHP'yi de ikiye katladı. Fakat 330 vekilin altında kaldı. İktidar partisi, Bahçeli'nin memleketi Osmaniye dahil 66 ilde yarışı önde bitirdi. 12 ilde de tulum çıkardı. Sahilleri tamamen CHP'ye ait olmaktan çıkardı; ama buna karşılık Doğu'da oyları azaldı. Kadın vekil sayısı da yükseldi.

AK Parti, üst üste 3. zaferini elde etti ve büyük bir rekora imza atmayı başardı. Her seçimde oylarını artırarak tek başına iktidar olan ilk siyasi parti olarak tarihe geçti. Kurulduğu 2001 Ağustosundan beri girdiği 5. seçimden de ipi açık ara önde göğüsleyerek çıktı. İktidar partisi, % 50 oy alarak her iki kişiden birinin tercihi oldu. En yakın rakibi CHP'yi de ikiye katladı. 2007 seçimlerinde % 46,5 alan parti, oylarını yaklaşık 4 puan artırdı. Fakat buna rağmen Meclis'teki sandalye sayısı 15 azaldı. Bir önceki seçimde 341 vekil çıkarmıştı, şimdi 326'ya düştü.

Bundaki en büyük sebep kuşkusuz Yüksek Seçim Kurulu'nun bazı illerin vekil sayısını düşürmesi oldu. Vekil sayısı düşürülen illere tek tek bakıldığında, AK Parti'nin bu karardan çok etkilendiği görülüyor. YSK'nın kararı AK Parti'nin tam 23 vekiline mal oldu. Oy oranı yükseldiği halde bir öncekine göre vekil sayısı iki tane birden düşen iller Afyon, Ağrı, Konya, Tokat, Trabzon ve Yozgat. Örneğin, AK Parti'nin Konya'da oranı yüzde 64'ten 69'a, Trabzon'da ise 56'dan 59'a çıkarmasına rağmen 2007 seçimlerine göre iki milletvekili birden kaybetmesi dikkat çekici. Yine aynı sebepten dolayı bir milletvekiline mal olan iller ise Bitlis, Çorum, Erzincan, Erzurum, Isparta, Kastamonu, Kütahya, Malatya, Sinop, Bayburt, Karabük. Buna karşın İstanbul'da milletvekili sayısı 15 artmasına karşın AK Parti buradan kendi hissesine sadece 6 tane alabildi.

İktidar partisi, MHP lideri Devlet Bahçeli'nin memleketi Osmaniye dahil 66 ilde yarışı önde bitirdi. AK Parti, 12 ilde tulum çıkardı. Rize, Kırıkkale, Düzce, Nevşehir, Aksaray, Kilis, Karaman, Çankırı, Kırşehir, Gümüşhane, Karabük ve Bayburt'ta vekillerin tümünü aldı. AK Parti'nin, % 50'lik gösterdiği başarıya karşın daha önce hiç vekil çıkarmadığı il sayısı ise üçe çıktı. Bu seçimde Tunceli'ye, Hakkâri ve Iğdır da eklendi. AK Parti'nin kadın milletvekili sayısı da 30'dan 45'e yükseldi.

Genel olarak Doğu'da oyları düşerken batıda arttı. İzmir'de sürprize imza atamazken yerel seçimde CHP'ye kaptırdığı Antalya'da yeniden zafere ulaştı. 'Sahil'de sadece İzmir, Muğla ve Aydın'ı kaybeden AK Parti, BDP'nin güçlü olduğu iller Diyarbakır, Şırnak, Hakkâri, Mardin, Batman, Van ve Muş'ta ikinci parti oldu.

Genel Merkez saatler öncesinden zafere hazırlandı. Alana dev led ekranlar kuruldu. Sonuçları bir süre İstanbul'dan takip eden AK Parti lideri, daha sonra ailesiyle birlikte Ankara'ya geldi. Uçakta İstanbul milletvekili adayı Hakan Şükür de vardı. Başbakan havaalanından direkt geldiği Genel Merkez'e saat 19:30'da ulaştı. 8. kattaki makam odasına geçen Erdoğan, balkonda yapacağı konuşma üzerinde çalıştı.





[Haber Analiz - Mustafa Ünal]
AK Parti'nin 12 Haziran zaferi

Seçim sonuçları AK Parti açısından 'mutlak zafer' anlamına geliyor.

Sandıktan oylarını artırarak çıktı. AK Parti iki dönemdir iktidardaydı. Üçüncü döneme girerken Türkiye'nin yarısının oyunu almayı başardı. Türk siyaseti için sürekli tekrarlanan 'iktidar yıpratır' gerçeğini ters yüz etti.

AK Parti zirvelerde tek başına kaldı. Kendisini zorlayacak parti yok. Muhalefet çok gerilerde.

Türk siyaset tarihinde bir ilk bu... Adnan Menderes'in Demokrat Partisi üç dönem üst üste seçim kazandı; ancak oyları giderek düştü. 1957'deki son seçimi CHP'nin önünde kıl payı alabildi. Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğindeki AK Parti ise sürekli yükseliş trendi gösterdi. Oylarını nitelikli bir oranla artırdı.

2002'de % 34'le iktidar oldu. 2007'de cumhurbaşkanlığı krizinin gölgesinde gidilen seçimlerde ise % 46,5 oyla iktidarını perçinledi. Meclis'te engellenen Abdullah Gül sandıktan çıktı.

Anayasa paketinin oylandığı 12 Eylül referandumu, AK Parti'nin % 50 oy alabileceğinin işaretlerini verdi. 12 Haziran seçimlerinin psikolojik ortamını referandum sonuçları oluşturdu. 'Hayır' cephesinin muhalefet partileri CHP ve MHP % 58'in altında ezildi.

AK Parti aslında % 50'yle üçüncü dönem zaferini dün değil, 12 Eylül'de kazandı. % 50'yi bulan oy oranı ancak 'zafer' kelimesiyle anlatılabilir. Türkiye genelindeki yüksek oy oranı milletvekili dağılımına aynı şekilde yansımadı.

YSK'nın milletvekili dağılımını büyük şehirler lehine değiştirmesi beklendiği gibi AK Parti'nin aleyhine sonuç verdi. CHP ise kazançlı çıktı. Milletvekili sayısını oy oranına nispetle daha fazla artırdı.

Seçim sonuçları ilk olarak hükümet formülleri üzerinden değerlendirilir. Sandıktan yine 'tek parti' hükümeti çıktı. AK Parti daha da güçlendi. Bu sonuç AK Parti'yi eskiye oranla daha da muktedir kılacaktır.

Anayasa değişikliği açısından durum biraz sıkıntılı... AK Parti'nin milletvekili sayısı 330 rakamının hemen altında kaldı. 330, anayasa değişikliği için alt eşik. Diğer partilerin desteğine ihtiyacı var.

Her ne kadar milletvekili sayısına aynı oranda yansımasa da halk, anayasa değişikliği konusunda irade ortaya koydu. % 50'nin bir anlamı da bu. Meclis'e giren diğer partilerin yeni anayasa konusunda vaatleri olduğu düşünülürse, AK Parti aradığı desteği bulmakta fazla zorlanmayacaktır.

Kemal Kılıçdaroğlu ile yeni bir ivme yakalayan CHP, tabana moral ve heyecan verecek % 30'un epey altında kaldı. CHP'de bir miktar kıpırdanmanın olduğu muhakkak ancak yakın gelecekte bir iktidar umudu da vermiyor. Bu oran belki Kılıçdaroğlu'nun koltuğunu kurtarır; ama liderliğini tartışmalı hale getirecektir. Bugünden itibaren parti içinde ciddi itirazların yükseleceği kesin.

Seçim sürecinin en sıkıntılı partisi MHP, % 13'ü bularak rahat nefes aldı.

Dün Türkiye hem 'tek parti iktidarına devam', hem de 'yeni anayasa' dedi. Partiler halkın bu mesajını doğru okursa ilerisi için kazançlı çıkar. Rakamların dilini başka türlü tercüme eden kendini aldatır. Dünkü sonuçlar net şekilde Türkiye'nin yönünü gösterdi.

Kaynak: http://www.zaman.com.tr/haber.do?hab...r&haberSayfa=0

Zaman 13.06.2011

 

Cihannur isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alt 06-16-2011, 01:57   #2
Kullanıcı Adı
Ebuzer
Standart
Üçüncü kez iktidar olurken %50 oy almak çok güzel fakat YSK'nın yeni sistemi canımı sıktı...2002'de %34 ile 363 sandalye,şimdi %50 ile 326...Olmaz böyle...
Ebuzer isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.




boşanma avukatı webmaster blog çarşamba pasta

çarşamba koltuk yıkama çarşamba webtasarım