AK Gençliğin Buluşma Noktası
Haberler Dünyadan ve Ülkemizden son dakika haberler burada.

Stil
Seçenekler

Alt 07-25-2011, 20:35   #1
Kullanıcı Adı
sudaduran
Standart GATA'da İntihal Skandalı !
GATA intihalci profesör skandalı ile çalkalanıyor. Tabip Albay Mehmet Levhi Akın’ın asistan tezlerini kendisine birinci isim makale yaptığı ortaya çıktı.

GATA intihalci profesör skandalı ile çalkalanıyor. Geçtiğimiz aylarda ortaya çıkan, Haydarpaşa GATA’dan Albay Mehmet Saraçoğlu’nun beş yıldır yayınlanmayan sahte makale ile profesörlüğe yükseltilmesi ve bunu kabul eden ses kaydının medyaya düşmesi skandalı henüz tazeliğini korurken, aynı hastanenin Genel Cerrahi Servisinde intihal skandalı patladı. Tabip Albay Mehmet Levhi Akın’ın asistan tezlerini kendisine birinci isim makale yaptığı ve tez sahibi doktorların isimlerine makalede yer vermediği ortaya çıktı.

Mehmet Levhi Akın’ın 1997 yılında “Çağdaş Cerrahi Dergisi” isimli bilimsel tıp dergisinde yayınladığı iki makalesinin gerçekte asistan bitirme tezleri olduğu ve tezin sahibi doktorların izni olmaksızın ilgili bilimsel dergide Dr. Akın tarafından yayınlandığı ortaya çıktı. Çağdaş Cerrahi Dergisi isimli bilimsel tıp dergisinin 1997 yılındaki, sırasıyla birinci sayısının 23-27. sayfalarında ve üçüncü sayısının 132-136. sayfalarında yayınlanan iki ayrı makale iki ayrı asistan doktorun uzmanlık tezi olmasına rağmen, Dr. M.Levhi Akın, her iki makaleyi de sanki kendi eseri imiş gibi yayınladığı iddia ediliyor.

Levhi Akın’ın Çağdaş Cerrahi Dergisi’nde sanki kendi eseri gibi yayınladığı ilk makale “Komplet intestinal obstrüksiyona bağlı bakteriyel translokasyonda filgrastim ve vitamin-E'nin koruyucu etkileri” adını taşıyor. Dr. Mustafa GÜNDÜZ’ün 1996 yılında tamamladığı uzmanlık tezi ise “KOMPLET MEKANİK İNTESTİNAL OBSTRİKSİYONLARDA BAKTERİYEL TRANSLOKASYONA FİLGASTRİM VE E VİTAMİNİNİN ETKİLERİ” adını taşıyor. Hem makalenin adı hem de içeriği Dr. Mustafa Gündüz’ün tezi ile aynı olması ve Dr. Mustafa Gündüz’ün uzmanlık tezine dayanan makalenin yayınlanmasında tez sahibinin izni olmadığı gibi makalede tez sahibi Dr. Mustafa Gündüz’ün adına yer verilmemiş.

“Akut pankreatit patogenezinde serbest oksijen radikallerinin rolü, E vitamininin olası terapötik etkisi” adını taşıyan diğer makale ise yine aynı derginin 1997 yılındaki üçüncü sayısında 132. ve 136. sayfalarda basılmış. Bu makalenin dayandığı uzmanlık tezi ise Dr. Metin GÜNEY’in 1996 yılında tamamladığı “AKUT PANKREATİT PATOGENEZİNDE SERBEST OKSİJEN RADİKALLERİNİN ROLÜ VE E VİTAMİNİNİN PANKREATİT ÜZERİNE ETKİSİ” isimli uzmanlık tezi. Dr. M.Levhi Akın’ın bu makalesi de bir başkasının; Dr. Metin Güney’in uzmanlık tezi ile aynı isim ve verileri içeriyor.

Bilim dünyasında bir başkasının eserinin tamamını veya bir kısmını kaynak göstermeksizin veya izin almaksızın kendi eseri gibi yayınlanması “intihal” olarak adlandırılıyor. Bilimsel hırsızlık olarak ta tanımlanan intihal suçu ise en ciddi bilimsel suçlar arasında yer alıyor ve öğretim üyeliğinin sonlandırılması ile sonuçlanabiliyor.

Yükseköğretim Kurumları Yönetici, Öğretim Elemanı Ve Memurları Disiplin Yönetmeliği’nde “Bir başkasının bilimsel eserinin veya çalışmasının tümünü veya bir kısmını kaynak belirtmeden kendi eseri gibi göstermek” yani intihal suçuna verilecek ceza üniversite öğretim mesleğinden veya kamu görevinden çıkarma şeklinde belirlenmiş durumda. Özetle intihal suçunu işleyen akademisyenin cezası: “Öğretim Mesleğinden veya Kamu Görevinden Çıkarma” şeklinde.

GATA kanununa göre intihale öngören ceza ise şu şekilde;
"Bir başkasının bilimsel eserinin veya çalışmasının tümünü veya bir kısmını kaynak belirtmeden kendi eseri gibi göstermek fiilini işlediği Akademi Kurulu kararıyla sabit olan öğretim elemanlarının, öğretim elemanlığı görevlerine son verilir. Öğretim elemanlığı görevine son verilen personel, Gülhane Askeri Tıp Akademisindeki başka bir göreve ya da Gülhane Askeri Tıp Akademisi dışındaki karargah veya kurumlara atanır."

Skandalın diğer bir boyutu da Dr. M.Levhi Akın’ın kendisinin eseri gibi gösterdiği asistan tezinden üretilen birinci isim makalelerinin bunlarla sınırlı olmadığı yönünde.

M. Levhi Akın’ın kendi eseri gibi yayınladığı makaleler ve intihalin yapıldığı asistan tezleri:

M. Levhi AKIN, B. A NOGAY, Süha AYDIN, Dilaver DEMİREL, Ahmet BATKIN
Muhittin DİLER. Komplet intestinal obstrüksiyona bağlı bakteriyel translokasyonda filgrastim ve vitamin-E'nin koruyucu etkileri. Çağdaş Cerrahi Dergisi, 1997,11(1):23-27
“KOMPLET MEKANİK İNTESTİNAL OBSTRİKSİYONLARDA BAKTERİYEL TRANSLOKASYONA FİLGASTRİM VE E VİTAMİNİNİN ETKİLERİ” Dr. Mustafa GÜNDÜZ, Uzmanlık Tezi, 1996.

2. M. Levhi AKIN, Cengiz ERENOĞLU, Ahmet BATKIN
Akut pankreatit patogenezinde serbest oksijen radikallerinin rolü, E vitamininin olası terapötik etkisi. Çağdaş Cerrahi Dergisi, 1997,11(3):132-136

“AKUT PANKREATİT PATOGENEZİNDE SERBEST OKSİJEN RADİKALLERİNİN ROLÜ VE E VİTAMİNİNİN PANKREATİT ÜZERİNE ETKİSİ” Dr Metin GÜNEY, Uzmanlık Tezi, 1996.

http://www.aktifhaber.com/gatada-int...i--472797h.htm

sudaduran isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)