AK Gençliğin Buluşma Noktası
Haberler Dünyadan ve Ülkemizden son dakika haberler burada.


Cevapla
Stil
Seçenekler
 
Alt 03-06-2012, 21:50   #1
Kullanıcı Adı
onurcan
Standart Atatürk kapattı, Aleviler açılsın teklifi etti


TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu dün Alevi yurttaşların taleplerini dinledi. ...

Adıyaman'da 'çocuklara' mal edilen Alevilere ait 45 evin işaretlenmesi, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda da gündeme geldi. Alevi Bektaşi Dernekleri Federasyonu Genel Sekreteri Fevzi Gümüş, yeni anayasanın din, dil ve ırk eksenli nefret suçlarını önlemesi gerektiğini anlatırken, Adıyaman'da Alevi evlerinin işaretlenmesini örnek gösterdi.

KOMİSYONA ÖNERİLER SUNULDU

Alevi Bektaşi Dernekleri Federasyonu, yeni anayasa çalışmaları kapsamında TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda oluşturulan alt komisyona önerilerini sundu. Toplantıda federasyon adına sunum yapan Genel Sekreter Fevzi Gümüş, Adıyaman'da Alevi evlerinin işaretlenmesini gündeme getirerek, yeni anayasanın nefret suçlarına karşı koruyucu olması gerektiğini söyledi.

TEKKE VE ZAVİYE TARTIŞMASI

Gümüş'ün sunumunda "Tekke ve zaviyeler kanununun, laiklik korunarak değiştirilmesi" talebi ise en çok tartışılan başlık oldu. Bu talep üzerine BDP'li Altan Tan, "Kanun değiştirilirse sadece Cemevleri değil, Sünnilere ait tekke ve zaviyeler de açılacak. Buna karşı mısınız" diye sordu.

Gümüş ise "Tabii ki açılmalı. Biz Diyanet İşleri Başkanlığı'nın devreden çıkmasını istiyoruz. Devletin dinsel alandan elini çekmesi ve bu konuda tasarrufunun olmaması gerekir. Bundan mağdur olan zaviyeler varsa, bunlar da devletin müdahalesinin dışında kalmalı. Bütün inanç gruplarına kamusal olanaklarda eşit yaklaşım olmalı" dedi.

CHP'li üye Rıza Türmen ve AKP'li üye Ahmet İyimaya da Türkiye'deki laiklik anlayışının çarpık olduğu görüşünü onayladı. Daha sonra Gümüş, BDP'li Tan'a "Tekke ve Zaviyeler Kanunu'ndan mağdur olan zaviye var mı? Kanundan dolayı devletin eline geçen zaviye var mı?" diye sordu. Tan da "Kürt illerinde kapatılmış zaviyeler var" diye yanıt verdi.

Gümüş'ün 'zorunlu din dersinin kaldırılması' talebinin ardından CHP'li Türmen, AKP'yi eleştirerek, "AKP zorunlu din derslerinin kaldırılması konusunda halen adım atmadı. Bir an önce bu sorun çözülmeli" dedi.

CEMEVİ İBADETHANE OLSUN

Toplantı sonrası gazetecilere açıklama yapan Gümüş, "Yeni anayasa tekçi anlayışlar yerine çok kimlikli, çok kültürlü, çok inançlı bir anayasa olmalıdır. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi gibi evrensel sözleşmelerle güvence altına alınmış temel hak ve özgürlüklere aykırı hüküm içermemeli. Diyanet İşleri Başkanlığı anayasal bir kurum olmaktan çıkarılmalıdır. Zorunlu din dersi anayasadan çıkarılmalı, ana dilde eğitim hakkı güvenceye alınmalı ve yerel yönetimlere ana dilde hizmet hakkı tanınmalıdır. Askeri kurumların toplumsal hayata müdahalesini engelleyici yaptırımlar koyulmalı, siyasi partiler yasası başta olmak üzere, sendikal ve mesleki örgütlenmelerle ilgili yasalar, demokrasi eksenli olarak yeniden düzenlenmelidir" dedi.

Gümüş, yeni anayasada Alevi kimliğinin tanınması gerektiğini de söyleyerek, "Cemevleri inanç merkezi olarak kabul edilmeli ve ibadet yeri kapsamına alınmalıdır" dedi.

AŞURE GÜNÜ RESMİ TATİL OLSUN

Fevzi Gümüş, Alevi ve Bektaşi dergâhlarının müze statüsünden çıkartılmasını ve taşınmazlarının iadesini istedi. Gümüş, Aşure Günü ve Arap Alevileri için özel öneme sahip Gadir Hum Bayramı'nın da resmi tatil olması gerektiğini söyledi.
T.HAFIZA

 

onurcan isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alt 03-06-2012, 21:51   #2
Kullanıcı Adı
onurcan
Standart
BU TEKLİF SÜNNİLRDEN GELSEYDİ?..........
onurcan isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 03-06-2012, 22:41   #3
Kullanıcı Adı
mehmetakif24
Standart
irtica hortladı
mehmetakif24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 03-06-2012, 22:49   #4
Kullanıcı Adı
Hüdaverdi
Standart
Şeriatın ayak sesleri olurdu
  Alıntı ile Cevapla
Alt 03-06-2012, 23:13   #5
Kullanıcı Adı
Cihannur
Standart
Birileri, 'amanin laikleri kesecekler' diye bağırırlardı.
Cihannur isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 03-07-2012, 02:06   #6
Kullanıcı Adı
ali1986
Standart
üniversite açacaklarına tekke açsınlar o da iyimiş ondan sonra oğlumuz kzımız öss kazanamadı işsizlik bilmem ne
ali1986 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.




boşanma avukatı webmaster blog çarşamba pasta

çarşamba koltuk yıkama çarşamba webtasarım