03-19-2011, 23:15 | #1 |
Dersimli Alevî dedesi, AK Parti'den aday adayı
Genel seçimde milletvekili olmak amacıyla 5 bin 600 başvuru alan AK Parti'de, dikkat çeken isimlerden biri Dersimli Alevi dedesi İsmail Gündoğdu. İstanbul 2. Bölge'den milletvekili aday adayı olan Gündoğdu, 51 yaşında. İzmir Çiğli'de AK Parti'de aktif siyaset yapan Gündoğdu, bu deneyimini Meclis'e taşımak niyetinde. Milletvekilli olma amacını da bu çerçevede izah ediyor: "Bir Alevi dedesi olarak Meclis'te, Alevi-Sünni kardeşliğini savunmak istiyorum. Şu anda da bunu yapıyorum ama bunu daha yüksek bir yerde, kardeşliğimizi haykırmak için yapmak istiyorum." İsmail Gündoğdu, Dersim olaylarında dedesini, anneannesini, dayılarını, teyzelerini ve halalarını kaybetmiş. Annesi ve bir dayısı ise yaşanan trajediden yaralı olarak kurtulmuş. Dedesinin fırına atılarak yakılmak istendiğini; ancak yanmadığı için kurşunlanarak öldürüldüğünü anlatan Gündoğdu'nun baba tarafı Denizli'nin Çal ilçesine, anne tarafı ise İzmir Bayındır'a sürgün edilmiş. 1947'de de Dersim'e geri dönmüşler. Dersim olayları sırasında görev yapan, daha sonra Bediüzzaman Said Nursi'nin talebesi olan emekli Albay Hulusi Yahyagil'le de tanışan Gündoğdu, bu olaylarda Yahyagil'in, askerine bir kurşun bile sıktırmadığını, bizzat kendisinden duymuş: "Her şeye ateş edin, diye emirler geldiğini, askeri birliğin oraya verildiğini, kendisinin yüzbaşı olduğunu söyledi. 'Yarabbi bu bir zulümdür, beni buna alet etme' diyerek, askerinin bir mermi bile atmadan döndüğü için şükrettiğini anlatmıştı." Alevilerin siyasi olarak CHP'yle bağ kurduğuna dikkat çeken Dersimli Alevi dedesi, "CHP'ye Alevilerin yüzde 80'inin oyu gidiyor. Buna rağmen Alevi 13 milletvekili var. CHP'nin bir Alevi politikası dahi yok." diyor. AK Parti iktidarına kadar Tunceli'ye sadece bir başbakanın gidebildiğini dile getiren Gündoğdu, şöyle devam ediyor: "Sayın Erdoğan, başbakanlığı süresince 3 kez Tunceli'ye geldi. Sayın Gül de, cumhurbaşkanı olarak Tunceli'yi ziyaret eden ilk kişidir. Bunların bizim için büyük anlamı var." http://www.zaman.com.tr/haber.do?hab...den-aday-adayi
|
|
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
03-19-2011, 23:15 | #2 |
|
|
03-19-2011, 23:18 | #3 |
neden olmasin..
|
|
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |