11-08-2009, 05:09 | #1 |
Twitter nedir, neye yarar, nasıl kullanılır?
Twitter mi o da ne?
Evet, bir bu eksikti diyeceğimiz yeni bir internet aygıtıyla karşı karşıyayız. Tıpkı Facebook'un ilk zamanlarında Facebook'u öğrenmek için nasıl çabalamışsak şimdi de Twitter'i çözmek için uğraşıyoruz. Son günlerde adından sıkça söz ettiren haliyle ilgimizi çeken internet dünyasının bu yeni cıvıltısı da zamanın tutkuularından biri haline alacak gibi görünüyor. Her ne kadar internet bağımlılığını azaltmaya çalışsak da yeni zamanda internet önemli bir araç. Öyleyse gelin bu civcivi yakından tanıyalım. Twitter nedir? San Francisko'da iki haftalığına ortaya çıkan Twitter, Ağustos 2006'da kurulmuş. 2007'de şirket haline gelmiş. Yani bir Amerikan çılgınlığı.. Yurt dışındaki ve Türkiye'de haber sitelerinin çoğu bu sistemi kullanıyor. ntvmsnbc.com, yenisafak.com.tr, zaman.com.tr bunlardan sadece birkaçı. Twitter; genellikle bloglarda kullanılan, kullanıcının o anki halinden bahsettiği, diğer kullanıcıların ise takip ettiği basit bir anlık ileti sistemidir. Twitterda amaç sizi takibe alan kişilere yazdığınız andaki eyleminizi, düşüncenizi, aktivitenizi bildirmek, o konular hakkında bilgi vermektir. Ayrıca sizi takip eden kullanıcılardan veya arkadaşlarınızdan sizin o an ne yaptığınızı merk edenler olabilir, siz de arkadaşlarınızın ne yaptığını merak ediyor olabilirsiniz. İşin mantığı oldukça basit aslında. O an başınıza gelen bir olay, duyurmak istediğiniz bir haber, düzenlenen bir kampanya, firmanız hakkındaki bir gelişme, seçim kampanyanızdaysanız katıldığınız miting ya da çıkacağınız televizyon kanalını duyurmak gibi aklınıza gelebilecek hemen her şeyi Twitter üzerinden takipçilerinize duyurabilirsiniz. Tek bir şartla, mesaj başına 140 karakter sınırınız var. 160 karakterlik kısa mesaj sınırlamasına alışkın bir toplum olan bizler için 140 karaktere uygun mesajlar yazmak zor olmasa gerek. Twitter Nasıl Kullanılır? Öncelikle www.twitter.com adresine girerek ana sayfadaki sign up now butonu üzerinden karşımıza çıkan 5 satırlık formu doldurup hesap açıyoruz. Formda biri bizi takip listesine eklediğinde haberimizin olması için e-posta adresimizi doğru yazıyoruz. Gerçek adımızı kullanıp kullanmamak bize kalmış tabi ki. Hesap açma işlemi Facebook'a benziyor zaten. Kayıt olduktan sonra Twitter Anasayfasına gelerek “What are you doing” yazan kısmın hemen altındaki kutucuğa, anlık durumunuzu girip “Update” düğmesine bastığınızda, diğer kullanıcılar sizin yazdığınız yazıyı(anlık durumunuzu) okuyabilecektir. Bu konuda, anlık durumunuz hakkında doğru bilgi vermeniz,dalga geçme seviyesinde olmamanız; diğer kullanıcıların sizi takibe alması ve cidiye alıp okuması için büyük önem taşımaktadır. Diğer Üyeleri Takip Etmek Twitter kullanırken tabi ki diğer üyeleri takip edebilmek ve arkadaşlarınızın anlık durumundan haberdar olabilmek için onları "izle" melisiniz. Arkadaşlarınızın Twitter profil sayfasında “Follow” yazan düğmeye bastığınızda artık o arkadaşınızı takip ediyor olacaksınız. Twitter Görünümünü Değiştirin Twitter, değişik tema önerileriyle kullanıcıların arka planı kişiselleştirebilmesine olanak tanıyor. Bunun için üst taraftan Settings bölümüne gelmeniz ve karşınıza çıkan ekrandan Design'ı seçmeniz gerekiyor. Hazır temalardan birini seçebilir veya büyüklüğü 800k'yı geçmeyecek GIF, JPG ya da PNG formatındaki resmi yükleyip sadece size özel olmasını sağlayabilirsiniz. Sizi takip edenler, hesabınıza girdiklerinde bu özel temayla karşılaşacaktır. Önemli Bir Ayrıntı Twitter'da üst sağda yer alan "Settings" butonuna tıkladığınızda karşınıza çıkan üyelik bilgileriniz sayfasının altında ingilizce yazılar yazan bir kutucuk var. "Protect my tweets" evet işte bu. Türkçe çevirisinden anladığım kadarıyla bu kutucuğu işaretlediğinizde mesajınızı başkaları göremiyor. Bu kutucuğu işaretlerseniz ana sayfada mesaj yazdığınızda mesajınızın başında bir kilit işareti görülüyor. . En Aktif Kullananlar Twitter kullananları ülkelere göre listelediğimizde ABD'nin yüzde 40'lık payı dikkat çekiyor. ABD dışındaki ülkelerde ise Japonya yüzde 39'la başı çekiyor. Japonya'yı sırasıyla İspanya, İngiltere, Brezilya, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Hollanda ve Tayvan takip ediyor. Twitter'in dil seçenekleri arasında şu anda sadece İngilizce, Japonca ve İspanyolca görülüyor. Twitter'ı oldukça aktif kullananlardan biri de isim 1 miyona yakın takipçisiyle Barack Obama. Twitter'ın yaygınlaşmasıyla birlikte Tweet'lemek kavramı da teknoloji jargonundaki yerini aldı. Benim twitterde takip listemde Nazlı Ilıcak, Ahmet Hakan Coşkun, Hadi Özışık gibi gazeteciler bulunuyor.(Bakınız: Nazlı Ilıcak da Twitter'i keşfetti) Mustafa Sarıgül ve Kemal Kılıçdaroğlu daTwitter kullanıcıları arasındaki yerini aldı. Galatasaray da Twitter kullanan ilk spor kulübü olarak internet kayıtlarına geçmiş durumda. Ülkemizde Facebook benzeri bir patlama olması için ise biraz beklemek gerekiyor. 'le ilgili ayrıntılı bilgiye ShiftDelete Twitter Kullanım Kılavuzu'ndan ulaşabilirisiniz. ShiftDelete-İnternet Derleme 8 Kasım 2009
Konu Üç mevsim tarafından (11-08-2009 Saat 05:26 ) değiştirilmiştir.. |
|
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
11-08-2009, 11:03 | #2 |
facebooktan başkası yalan
|
|
12-13-2010, 09:41 | #3 |
Hala anlamam bu tvitterden
|
|
12-13-2010, 10:21 | #4 |
Facebook, twitter derken insanların özel hayatı tamamen internet ortamına taşındı. Msn'i bile sadece ihtiyaç durumunda açan birisi olarak bu tip platformlarda kişilerin çok fazla kendilerini deşifre etmemeleri taraftarıyım. Hesaplarım olmasına rağmen bu siteleri kullanmıyorum. Fakat iş amaçlı anlık ileti yayınlaması gereken kişiler için twitter güzel bir uygulama.
|
|
12-13-2010, 12:33 | #5 |
divitır fena ya
ekranda sinir olduğun adama giydir işte en güzel bu işe yarıyor hepsinin hesabı var zaten |
|
12-13-2010, 12:56 | #6 |
Ben gereksiz bir ayrıntı diye düşünüyorum. Zaten facebook yeterince açık ve zaman alıyor birde twitterle vakit kaybı yaşamaya hiç niyetim yok. Tamamen karşıyım bu yeni internet çılgınlığına ve hesap lmaya da hiç niyetim yok
Açıklama için de ayrıca teşekkürler Özgün |
|
12-13-2010, 13:22 | #7 |
Twitter güzel...
Ona buna salça oluıyorum... keyifli oluyor yahu... |
|
12-14-2010, 23:29 | #8 |
Yukarıdaki açıklamada böyle demişim bu doğru olmayabilir.
"Önemli Bir Ayrıntı Twitter'da üst sağda yer alan "Settings" butonuna tıkladığınızda karşınıza çıkan üyelik bilgileriniz sayfasının altında ingilizce yazılar yazan bir kutucuk var. "Protect my tweets" evet işte bu. Türkçe çevirisinden anladığım kadarıyla bu kutucuğu işaretlediğinizde mesajınızı başkaları göremiyor. Bu kutucuğu işaretlerseniz ana sayfada mesaj yazdığınızda mesajınızın başında bir kilit işareti görülüyor. ." Böyle lüzumsuzluklardan uzak duran arkadaşlar doğrusunu yaptıklarını bilsinler. Uyku düzenini bozuyor. Bu mesele toplumun en büyük sıkıntısı oluyor. Ne yapacağız bilmiyorum. |
|
12-14-2010, 23:33 | #9 |
Twitter bana da gereksiz geliyor. Hesabım yok.
|
|
12-15-2010, 00:59 | #10 |
Sizlere gereksiz gelebilir ama bir sürü sevmediğim yazar-siyasetçi-sanatçı'ya birinci elden aracısız giydirebiliyorum...
Son zamanlarda Atılgan Bayar'a verip veriştiriyorum... Bence çok güzel bir site... |
|
Etiketler... Lütfen konu içeriği ile ilgili kelimeler ekliyelim |
twitter endir, twitter hakkında bilgi, twitter kullanım kılavuzu, twitter nasıl kulanılır, twittlemek |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|