AK Gençliğin Buluşma Noktası
Teknoloji Teknolojiyle ilgili tüm yenilikler burada paylaşılıyor.


Cevapla
Stil
Seçenekler
 
Alt 07-31-2009, 09:16   #1
Kullanıcı Adı
Ertuğrul ÖZGÜL
Thumbs up Tohum Gen Bankası'nın temeli atıldı
Dünyanın üçüncü büyük Tohum Gen Bankası'nın temel atma töreni gerçekleşti. Temel atma töreninde konuşan Mehdi Eker, bankanın önemini şöyle anlattı.



Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, tohum gen bankalarının insanlığın gıda güvencesinin garantisi olduğunu belirterek, ''Biyolojik çeşitlilik ise gelecek nesillere bırakacağımız kutsal emanetlerdir'' dedi.

Eker, Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğünün Kampüsündeki Türkiye Tohum Gen Bankası'nın temel atma törenine katıldı.

Bakan Eker, burada yaptığı konuşmada, 250 bin örnek kapasiteli, dünyanın 3. büyük tohum gen bankası olacak ve 2009 yılının Aralık ayında tamamlanması planlanan Türkiye Tohum Gen Bankası ile Türkiye'nin tarım alanındaki potansiyelini harekete geçirmeyi amaçladıklarını söyledi.

Tarım Bakanlığı olarak son yıllarda reform olarak nitelendirilen uygulamalar ve faaliyetler gerçekleştirdiklerini ifade eden Eker, daha önce popülist politikalarla yönetilen Türk tarımında artık ekolojik, ekonomik, bilimsel ve rasyonel prensiplerle politika oluşturulduğunu belirtti.

TARIM HAVZALARI ÜRETİM VE DESTEKLEME MODELİ

Yakın zamana kadar sürekli ertelenen tarımla ilgili temel sorunların kısa, orta ve uzun vadeli projelerle çözmeye çalıştıklarını ifade eden Eker, Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli'nin yıllarca umutla beklendiğini, bu modelin bir süre önce uygulanmasına başlandığını anımsattı.

Ne zaman tarımla ilgili bir toplantı yapılsa Türkiye'nin tarım politikasının olmadığı, tarım envanterinin olmadığı ve tarımsal üretim planlamasının olmadığına yönelik eleştirilerin dile getirildiğini ifade eden Eker, Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeliyle bu üç soruna çözüm ortaya koyduklarını kaydetti.

Tarım havzalarının belirlenmesiyle birlikte Türkiye'nin tarım konusundaki politikalarında artık günü birlik çözümler değil, kalıcı uzun vadeli, yapısal sorunları ortadan kaldırmayı hedefleyen çözümlerin ortaya konulduğunu ifade eden Eker, böylelikle üretim ve verimlilikte tarımsal faaliyetlerin planlanması ve etkin hale getirilmesinin de sağlanmış olacağını söyledi.

Tarım Bakanı Eker, temeli atılacak Türkiye Tohum Gen Bankası'nda ülkede yetiştirilen yerli çeşitlerin, kültür bitkilerinin, yabani türlere ait tohumların örnekleriyle, dünyanın dört bir tarafından temin edilecek tohum örneklerinin muhafaza edilmiş olacağını kaydetti.

Tohum gen bankalarının insanlığın gıda güvencesinin garantisi olduğuna dikkati çeken Eker, biyolojik çeşitliliğin gelecek nesillere bırakılacak kutsal emanetler olduğunu belirtti.

DÜNYADAKİ GENETİK ÇEŞİTLİLİK AZALIYOR

Biyolojik çeşitlilik ve genetik kaynakların sanayileşme ve kentleşmenin yol açtığı olumsuzluklar nedeniyle dünyada hızla azaldığını vurgulayan Eker, bitkisel tür kayıplarının daha önceki dönemlere göre bin ile 10 bin kat daha hızlı olduğunu söyledi. Bu durumu, ''dehşet verici'' olarak nitelendiren Bakan Eker, bir önceki yüzyıldaki genetik çeşitliliğin bu yüzyılda yüzde 75'inin kaybolduğunu ifade etti.

Türkiye'nin biyolojik çeşitlilik ve endemik bitki türleri bakamından oldukça zengin olduğunu anlatan Eker, yeryüzündeki 12 bin civarındaki endemik bitki türünün 3 bin 905'inin Türkiye'de bulunduğunu kaydetti.

Türkiye'nin, hububat, baklagil, zeytin ve bir çok yenilebilir bitki türünün de ana vatanı olduğunu belirten Eker, ''Bize düşen bu zenginliğin farkında olmak, bütün insanlık için bunları muhafaza etmektir'' diye konuştu.

Bakan Eker, Türkiye'nin meyve ve sebze bitkilerinin gen kaynakları açısından da zengin olduğunu söyledi.

Türkiye'de ekmeklik buğdayda yerli tohum çeşit kullanım oranının yüzde 95 olduğunu ifade eden Eker, ''Yani Türkiye 20 milyon ton civarında buğday üretmekte bunun tohumluluğunun yüzde 95'i bizim yerli çeşitlerimizden kaynaklanmaktadır. Yine makarnalık buğdayın yüzde 98'i, arpanın yüzde 99'u, çeltik, nohut ve mercimeğin de yüzde 100'ü yerli tohumlardan oluşturulmaktadır'' dedi.

HİBRİT SEBZE TOHUMU

Türkiye'deki hibrit sebze tohumlarının çok sık gündeme geldiğini anlatan Eker, şöyle konuştu:

''Hep söylenir (hibrit tohumlar İsrail'den, başka ülkelerden alınmakta) denilmektedir. 2005 yılında hayata geçirdiğimiz Türkiye F1 sebze tohumlarının geliştirilmesi projesiyle hibrit sebze tohumlarının daha önce sadece yüzde 10'unu karşılayan Türkiye'de, bu oran şimdi yüzde 35'e çıkmıştır. Hedefimiz 2012 yılında bu oranı yüzde 65-70 düzeyine çıkarmaktır.''

Temeli atılacak Türkiye Tohum Gen Bankası'nın Çin ve ABD'den sonra dünyanın 3. büyük tohum gen bankası olacağını ifade eden Eker, şöyle devam etti:

''Gen bankasında 250 bin tohum örneği muhafaza edilebilecek. Bunun 300 bine çıkarılma imkanı var. Yurt içi ve yurt dışından topladığımız tohumları burada hem genetik olarak muhafaza etmiş olacağız insanlık adına, hem de bilim insanlarının yapacakları çeşitli çalışmalarda bu materyal olarak kullanılabilecektir.

Toplanan tohum örnekleri 15, 0 ve -18 ile -40 derecede saklanabilecek, bin 40 metre küplük 7 soğuk odada 1,5 ve 20 yıl sürelerle muhafaza edilebilecek.''

Bakan Eker, hayvan genetik kaynaklarıyla ilgili olarak çalışmaların da sürdürüldüğünü kaydetti.

Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürü Masum Burak da Tarım Bakanlığının son yıllarda Ar-Ge çalışmalarına önemli oranda kaynak ayırdığını, 2000'li yılların başında 10 milyon TL olan Ar-Ge bütçelerinin 2009 yılı için 56 milyon liraya yükseltildiğini söyledi.

Gıda arzı güvencesinin son yıllarda daha çok konuşulur olduğunu anlatan Burak, kurulacak gen bankalarıyla gıda kaynaklarının garanti altına alınacağını bildirdi.

Konuşmaların ardından Bakan Eker, butona basarak Türkiye Tohum Gen Bankası'nın temelini attı.

(AA)

 

Ertuğrul ÖZGÜL isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.




boşanma avukatı webmaster blog çarşamba pasta

çarşamba koltuk yıkama çarşamba webtasarım