09-22-2009, 21:12 | #1 | |
Ecdadın Vakıf Çağlayanı - B.M.? [57]
Yardım, şefkat ve sevgi hissinin ebedileşmesi arzusundan doğan ve diğergamlığın müesseseleşmiş şekli olan vakıf müesseselerimiz sayesinde cemiyetimizin yıllarca huzur içinde varlığını devam ettirdiğini . . . Alıntı:
Konu FarukARSLAN. tarafından (09-22-2009 Saat 21:26 ) değiştirilmiştir.. |
||
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
09-22-2009, 21:24 | #2 |
İlginç..Hiç duymamıştım doğrusu..
Ecdad en ince ayrıntısına kadar, ihtiyaçlara cevap verebilmesini bilmiş.. Ne mutlu ki, böylesi bir ecdadın torunlarıyız.. Teşekkürler.. |
|
09-22-2009, 21:29 | #3 |
Bu denli ince anlayışa sahip bir ecdada sahip olmak gerçekten gurur verici...
Ben insanların midesi bulanmasın diye yolda ki tükürük,balgam,pislik vs. lerin üzerine kül,kum dökmek için vakıflar kurduklarını da okumuştum bir kitapta.. Gerçekten hayret verici... |
|
09-22-2009, 21:33 | #4 |
"Osmanlı bir Vakıf Medeniyetidir"
Osmanlıyı bu bağlamda araştırdıkça şu cümleyi çok kez duyacak ve içselleştireceksinizdir Eminim.. |
|
11-19-2009, 19:55 | #5 |
Osmanlı’dan ibretlik vakıflar
- Çanak, çömlek, desti, bardak gibi şeyleri kırıp da ustalarından ve efendilerinden dayak yiyeceklerini bilerek ağlayan çırakları, köleleri dayaktan kurtarmak için kırılan şeyin mislini almak üzere kurulan akar vakfı. - Şuradan buradan atılan kedilere ciğer vakfı. - Sivas’ta kışın kar ve buzdan yerlerde yiyecek bulamayan kuşların ölmemesi için buz ve kar üzerine darı vakfı. - İlk mekteplere devam eden fakir çocuklara harçlık ve elbise parası. - Yolda tükürenlerin balgamlarının üstüne kül dökme vakfı. - Haftada bir gün Bayezid’de, vakıf odası altında hokkalarını getirenlere siyah mürekkep dağıtma vakfı. - Fakir öğrencilere kitap, kağıt, elbise ve giyecek temini vakfı. - Kütüphanelerde araştırmada bulunanlara kalem ve kağıt temini vakfı. - Güzel yazı (hüsn ü hat), cilt ve altınla süsleme sanatlarını teşvik vakfı. - Borcundan dolayı tutuklananların borçlarının ödenerek hapisten kurtarılmaları vakfı. - Evlenemeyecek derecede fakir olanlara çeyiz vakfı. - Kır gezintilerine gideceklere, yine ödünç mutfak ve yemek takımları temini vakfı. - Ödünç gelin takımları vakfı. - Fakir esnafın yıllık eğlence ve gezinti masrafları vakfı. Biliyor muydunuz..? (Ord. Prof. Dr. Süheyl Ünver) |
|
11-19-2009, 20:46 | #6 | |
Alıntı:
|
||
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|