AK Gençliğin Buluşma Noktası
Makale & Deneme Makale ve deneme içerikleri.

Stil
Seçenekler

Alt 03-15-2011, 19:09   #1
Kullanıcı Adı
Kur'ânTalebesi
Standart Türk Gençliğine Örnek (!) Diziler
Bu diziler boşuna değil arkadaş

Canınız mı sıkılıyor? Dizi film izleyin efendim. Dizi yapımcıları daha çok reklam alabilsinler diye diziler artık 90 dakika. Araya 8/10 defa 3/5 dakikalık reklam girdiğini de düşünürsek çok tutan bir diziyi izlememiz 2/3 saatimizi alır. Başka bir deyişle; akşam vakti canınız sıkılıyorsa, kitap okuyacak kadar kendinizi olgun (!) hissetmiyorsanız ve cebinizde dışarı çıkacak kadar para da yoksa: açın bir yerli kanalı / izleyin bir yerli diziyi. Hiç çekinmeyin, bu çok doğal. Bilim adamı olmayan yapımcılar ve reklam verenlerin söylediklerine göre ülkemizde 35 milyon kişi mütemadiyen dizi izliyormuş. Toplumun akışına verin kendinizi. Kurulun koltuğunuza vaktinizi geçirin.

Yerli dizilerimiz muhteşem birer başyapıt gibiler. Dizinin yeni bölümü ekrana gelmeden önce teaser ve fragmanları yüzlerce kez prime-time’da ekrana yansıyor. Beynimiz eskilerin deyişiyle “ambele”ye dönüyor. Artık o diziyi mutlaka izlemeliyiz. Çünkü mutlaka çok önemli bir dizi bu, çünkü mutlaka bu bölümde çok önemli şeyler olacak, çünkü mutlaka mutlaka ki mutlaka bi’şi var bu dizide. Yoksa yüzlerce kez neden ekranda göstersinler değil mi?

Yerli dizilerde örnek alınan, sevilen, toplumun empati duyduğu oyuncular başrollerde. Nasıl empati duyduk? Nasıl sevdik nasıl da gönlümüzün tahtına kuruldular? Ne ara oldu bütün bunlar? Tam olarak bilmiyoruz.

Gerek TV kanallarının sürekli yenilenen fragmanları gerekse onlara bağlı diğer programlarda oyuncuların konuk alınması vasıtasıyla olsun gerekse de medyaların internet sitelerinde olsun bu kişilerle yüz/göz olmamız, kendilerine karşı duygusal bir sevgi ve/veya libidoik bir sevgi beslememizi sağladığı gibi duruma göre de ‘enseye şaplak’ modunda bir hayali arkadaşlığa bizi sürükleyebiliyor. Bununla da kalmıyoruz: dizideki kişinin sevgilisi kendi sevgilimiz, babası kendi babamız nefreti kendi nefretimiz, sevinci kendi sevincimiz vs. bile olabiliyor.

Yerli dizilerin ortak özelliği ise genel manada tümünün Türkiye’de yaşayan insanların aksine ‘kalbur üstü’ bir hayat tarzı içinde olmaları. Dizideki Ortadireği, fakiri-fukarası bile öyle arkadaşlıklar, öyle bağlantılar, öyle kolpalar içinde ki ‘vay canına’ diyoruz. ‘Ne kadar da olağan’, ‘Tıpkı ben’, ‘Aynı bizim Avni’, ‘Allah belamı versin bizim Özge’den farkı yok!’ diye diye izliyoruz.

An itibariyle yayında olan dizilerin tümü genç insanları hedeflemiş durumda. Gençlerimize doğrudan mesaj veriyorlar ki bu takdire şayan bir hareket. Efendim ‘dizi’ deyip de geçmeyin sonuç itibariyle ‘Halk Eğitimi’ sağlıyor bu diziler.

Dersimizi alalım:

Öyle Bir Geçer Zaman Ki: Ahlak değerlerin olabilir fakat ihtirasların doğrultusunda hepsini yok sayabilirsin. Kim tutar seni? – Hiç kimse tabiî ki.

Küçük Sırlar: Genç ve güzel / yakışıklıysan her türlü haltı yiyeceksin bu senin en doğal hakkın!

Karadağlar: Ailecek şerefsiz olmak da normal. Ne var ki bunda: Cici annenle yatsan? O seni seviyo bi defa! Şu hayatta bir tek sevgi gerçek gerisi yalan.

Muhteşem Yüzyıl: Güç demek maddi kuvvet demek. Bunun için yalan söylemek, katakulli yapmak free genç kızlar.

Nuri: Medeni olan insan karısını aldatır. Karısı da medeni olgunlukla “He” der, boşanır gider. Valla lan!

Kavak Yelleri: Tüm mahalle arkadaşları birbirleriyle yatabilir. Sonuçta en iyisi kim onu arıyoruz değil mi?

Behzat Ç.: Delikanlı adam bira içer bir defa. Delikanlı mısın değil misin, önce onu bilelim. Şunu da bilelim: bir kız 25 yaşında olsa bile 9,5 yaşında gibi konuşmalı ve babası yaşındaki adamlarla takılmalı. Bunun ismi ‘özgüven’ bilmiyorsan öğren. Her şeyi biz mi öğreteceğiz? – Evet.

Adını Feriha Koydum: Genç kızlar Kürtaj masrafını çekebilecek kişiyle cinsellik yaşayabilirler. Problem değil lan! Valla lan’ İnanmıyorsan aç diziye bak.

Kurtlar Vadisi: Boş beleş yaşayabilirsin. Sadece kasılarak yürümene dikkat et bir de saat başı en az bir ahkâm kestiğin cümle kur. Gerisi hikâye, gör bak millet sana tapacak!

Ezel: Haklısın oğlum sen. Sonuna kadar köküne kadar haklısın. Vur/kır dilediğini yap. Hem haklısın hem de yakışıklısın. Allasen kim karşında durabilir ki?

Küçük Kadınlar: Pedofili diye birşey yoktur. Bunlar bir defa küçük kadın. Yaşı küçüktü bu gecekondu kızının biz tuttuk onu dedesi yaşındaki zengin amcayla evlendirdik. Meğer yaşı tutuyormuş lan. Zaten anasının gözüydü bu kız; yaşın ne önemi var? Hem iyi de oldu, tamam boşandılar sonra ama hayattan bazı dersleri ancak yaşayarak alırsın. Pişman değiliz. Bak sen de aynısını yap üzüleceksin belki ama pişman olmayacaksın. Pişmanlık eziklere göre bişi.

Melekler Korusun: Ailenizde mutaassıp yaşlılar olsa bile nikâhsız olarak çocuk peydahlayabilirsiniz. Çekinmeyin lütfen. Lütfen ama. Dini nikah falan kıydıracak olursanız kıydırmayın; hangi çağda yaşıyoruz? Öyle değil mi?

Yaprak Dökümü: Elektrik arayacaksın. Elektriği bulduğun an mıknatıs gibi yapışacaksın karşındakine. Mühim değil artık fiziki elektrik mi alıyorsun yoksa paranın gücü mü bu? Ha, şu da mühim değil: Kardeşinin/büyüğünün eşi mi falan bakmayacaksın. Durmak olur mu? Durmak yok!

Binbir Gece: Kahretsin ki bu hayatta her şey para. İnan bak öyle. Para için her şeyi yapacaksın yapmazsan kaybedersin. Bak bu kız neredeyse kaybediyordu ki kazanan oldu. Paraya giden yol dikenli güllerle bezelidir.

Türk Malı: Ne gülüyon? Hepimiz ‘Türk Malı’ değil miyiz? Yoksa sen ‘Çin Malı’ mısın?

Not: Türk Televizyonlarında günümüze değin yayına girmiş 178 diziden sadece 15’ini burada andım. Diğerleri alınmasın lütfen. Fox TV hiç mi hiç alınmasın dizi senaryoları zorunlu eğitimin yarısına kadar zorlanmış kişilerden çıkmış gibi duruyor.

Kerem Abadi
Cafcaf dergisi

Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alt 03-15-2011, 19:34   #2
Kullanıcı Adı
İntifada
leyla ile mecnun 4ever
siz dua edin bizim senartistler spartacuse özenip bir dizi senaryosu yapmasın
Alt 03-16-2011, 14:27   #3
Kullanıcı Adı
AKcaabat
Harika bi yazi bu ya. Hele ki Not kismi.
AKcaabat isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 03-16-2011, 19:16   #4
Kullanıcı Adı
Tarantula_
Doğru söze ne denir muhterem.
Alt 03-16-2011, 20:53   #5
Kullanıcı Adı
AKTURKS
fatmagülün suçu ne yazmayı unutmuşlar herhalde cafcaf ekibi
AKTURKS isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 03-17-2011, 12:14   #6
Kullanıcı Adı
Kur'ânTalebesi
Alıntı:
AKTURKS Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
fatmagülün suçu ne yazmayı unutmuşlar herhalde cafcaf ekibi
Makalenin yani sira birkaç resim vardi, fakat edebim onlari eklemeye müsade etmedi...
Alt 03-19-2011, 21:22   #7
Kullanıcı Adı
AKTURKS
Alıntı:
Bergüzar Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Makalenin yani sira birkaç resim vardi, fakat edebim onlari eklemeye müsade etmedi...

gereği odur zaten teşekkür ederiz aslında kendini bilen belli bir kesim bu konu üzerinde ciddi bir adım atmalı önüne gelen dizi çekiyor yıllardan beri böle ne yazık eskiden "bizimkiler" vardı her pazar onu izlerdik :Dne kavga vardı ne gürültü ...
Alt 03-19-2011, 21:51   #8
Kullanıcı Adı
Kur'ânTalebesi
Alıntı:
AKTURKS Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
gereği odur zaten teşekkür ederiz aslında kendini bilen belli bir kesim bu konu üzerinde ciddi bir adım atmalı önüne gelen dizi çekiyor yıllardan beri böle ne yazık eskiden "bizimkiler" vardı her pazar onu izlerdik :D ne kavga vardı ne gürültü ...
Eskiden "Bizimkiler" vardi diyorsunuz. Evet, izlerdik. Belki de ip'le çekerdik. Fakat, usuldan bazi fikirler asilanmaya çalisilirdi. Hafizam beni yaniltmiyorsa, o zamanlar 15 yaslarindaydim, fakat dizide akseden birçok sey'i tasvir etmezdim. Her ne kadar geldigimiz nokta eskileri aramamiza sebebiyet verse de, onlardaki eksiklikleri/yanlislari göz ardi etmemek gerekir
Alt 03-19-2011, 21:55   #9
Kullanıcı Adı
İntifada
abla bende onu diyecektim resimleri neden koymadın
haberi dahada vahim hale getiriyor...
cafcafın sitede okumuştum yazıyı ben...
Alt 03-19-2011, 21:58   #10
Kullanıcı Adı
AKTURKS
bizimkiler dizisi
ilklerden olduğu için
sizinde dediğiniz gibi
her ne kadar izlesekte
elbette zaman geçtikçe farkına vardığım
aşılama olayları var malesef ama bugünkü duruma göre çok çok iyi idi o günler tv den

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)