04-18-2011, 01:38 | #1 |
NATO’da Kıbrıs Meydan Muharebesi
Dışişleri Bakanı Davutoğlu Türkiye’nin Kıbrıs’ı tanımamasının NATO-AB işbirliğini engellediğini savunan Avrupalı NATO liderlerine sert çıktı: “Kıbrıs sorunu çözülmeden Rumlar bu masaya oturamaz, bunu aklınıza sokun”
Almanya'nın başkenti Berlin’de yapılan toplantıda, NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Kıbrıs Rum Kesimi’nin toplantıya katılamaması nedeniyle NATO-AB işbirliğinin olumsuz etkilendiğini savundu. AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton da, “Türkiye’nin AB Savunma Ajansı’na üyelik taleplerini karşılayalım, Türkiye de Kıbrıs Rum Yönetimi’ni ortak toplantıya kabul etsin” önerisinde bulundu. Eleştiriler üzerine söz alan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, seslendirilen önerinin “AB’nin Türkiye’ye taahhüdü olduğuna” dikkat çekti. Davutoğlu, “Bunun karşılığında bizim Kıbrıs Rum Yönetimi’ni meşru kılacak bir adım atmamızı beklemeyin. Biz Kıbrıs Rum Yönetimi ile hiçbir yerde bulunmayız. Eğer onlar Ada’nın tümünü temsil ediyor iddiasındaysanız, biz de Kıbrıs Türklerini masaya oturturuz. Rum Yönetimi’nin Kıbrıs sorunu çözülmeden AB’ye girmesi bir hataydı” diye konuştu. ÇEK BAKAN’A ÖZÜR DİLETTİ Ardından Çek Dışişleri Bakanı Karel Schwarzenberg söz aldı. AB katılım sürecinde Türkiye’yi desteklediklerini anlatan Çek Bakan, “Ama AB üyesi olmayan bir ülkenin bize hata yaptınız demesi de doğru değil. Bize kimse ders veremez” dedi. "SİZ ÜYE OLURKEN, VETO EDİN AB'YE ÜYE OLUN DEDİLER AMA..." Çek Bakan’a, “Biz bu ailenin en eski üyelerindeniz. Siz burada yokken biz vardık” diye seslenen Davutoğlu; “Siz AB’ye aday olduğunuzda bize geldiler, NATO’da bloke edin ki, sizi de AB’ye üye yapsınlar’ dediler. Ama Türkiye böyle bir şantajı yapmadı. Bu bizim devlet gereğimizdendir. O nedenle bu sözleri, seneler sonra Çek Dışişleri Bakanı’ndan duymak bana ıstırap verdi. Bu masaya Rum yönetimi oturmayacak bunu aklınıza sokun” dedi. Bu konuşmanın bitiminde Davutoğlu’nun yanına giden Schwarzenberg “Beni yanlış anlıyorsunuz. Özür dilerim” dedi. Bu sözlerin hemen ardından, İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ve çok sayıda AB ülkesi temsilcisi Davutoğlu’nun yanına gelerek ortamı sakinleştirmeye çalıştı. Ashton da Davutoğlu’na, “Sizi ilk kez bu kadar sinirli görüyorum” diyerek ortamı yumuşatmaya çalıştı. Habertürk
|
|
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
Konuyu Toplam 2 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 2 Misafir) | |
|
|