AK Gençliğin Buluşma Noktası
Ekonomi Ekonomi haberlerini bu bölümde paylaşıyoruz.



Cevapla
Stil
Seçenekler
 
Alt 04-11-2012, 01:40   #1
Kullanıcı Adı
Cihannur
Standart Sanayi üretimi 27 aydır kesintisiz artıyor
Sanayi üretimi 27 aydır kesintisiz artıyor



Şubat ayında sanayi üretimi beklentilerin üzerinde arttı, % 4,4 yükseldi.


Sanayi üretim endeksi 2005'ten bu yana en yüksek şubat ayı değerine ulaştı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış üretim endeksi ocak ayına göre % 0,7 artış kaydetti. Üretim artış hızı ise düşerek 'ekonomide yumuşak inişe' işaret ediyor.

Sanayi üretimi endeksi bu yılın ikinci ayında 2005'ten bu yana en yüksek şubat ayı değerine ulaştı. Yıllık bazda kesintisiz yükselişini son 27 aydır sürdüren endeksin artış hızı ise yavaşladı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2012 yılı şubat ayı sanayi üretim endeksini açıkladı. Buna göre şubat ayında sanayi üretimi endeksi, piyasa beklentilerinin üzerine çıkarak geçen yılın aynı ayına göre % 4,4 artış gösterdi. Sanayi üretimi bir önceki aya göre ise % 1,4 azaldı. Takvim etkisinden arındırılmış endeks ise bir önceki yılın aynı ayına göre % 1,6, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretim endeksi de bir önceki aya göre % 0,7 artış kaydetti. 2012 Ocak ayında, bir önceki aya göre mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretim endeksi % 3 gerilemişti. Yine bu yılın ocak ayında endeks % 1,5'lik artış ile son iki yılın en düşük seviyesini görmüştü. Sanayi üretim verilerini değerlendiren Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, şunları kaydetti: "Endeks 2005 yılından bugüne kadar olan dönemde en yüksek şubat ayı seviyesine ulaşmıştır. Türkiye yatırımcılar için güvenli liman özelliğini, gelişmiş ekonomilerinin bu çalkantılı döneminde dahi sürdürmüştür. 2011 yılında özel sektörün yatırımları % 23 düzeyinde artmıştır. Bu da Türkiye ekonomisine olan güvenin bir işaretidir. Tüm dünya büyüyememe, üretememe sıkıntısı içindeyken, Türkiye sanayisi beklentilerin üzerinde performans sergilemekte."

Ekonomistler: Yumuşak İniş Sürüyor

Süleyman Şah Üniversitesi Ekonomik Etüdler Uygulama ve Araştırma Merkezi (ŞAHEM), endeks sonuçlarını değerlendirirken sonuçların ekonomide yumuşak inişe işaret ettiğini kaydetti. ŞAHEM'e göre ocak ayında tanık olunan yavaşlamadan sonra şubat ayında sanayi üretiminin tekrar olumlu bir hal almasında, ihracatta yeni bölgelerde gücün devam etmesinin etkili olduğu görülmekte. Merkez Bankası'nın para politikasında ortaya koyduğu sıkı duruşunun iç talebi yavaşlatmasına mukabi,l ihracatta bu olumlu hava sanayi üretim rakamlarını dengelemeye devam edecek. Bu durum yıl sonunda büyümenin % 3-5 bandında olmasına imkân tanıyacak.

Endeks sonuçlarını Reuters'a yorumlayan Ekspres Invest Başekonomisti Nilüfer Sezgin, "Şubat verileri ocak ayındaki istisnai sert yavaşlamanın kalıcı olmadığını gösterdi. Şubatta önceki aya göre bir miktar toparlanma olsa da, geçen yılın son çeyreğine göre artış hızı daha yavaş ve ekonomik aktivite hâlâ yavaş seyrediyor. Bu da TCMB öngörüleriyle paralellik gösteriyor." dedi. Öncü göstergelerin ekonominin önümüzdeki aylarda iyileşmeye devam edebileceğini gösterdiğini belirten Sezgin, "Dış dengedeki iyileşme hızı ve kısa vadeli enflasyondaki artışa bağlı olarak piyasa, TCMB'nin de karşılamaya kararlı olduğu daha sıkı bir politika duruşu talep edebilir." diye konuştu.

ING Bank Ekonomisti Ömer Zeybek ise ocak ayı rakamları kadar belirgin olmasa da, şubat ayında 12 aylık ortalama yıllık artışlardaki gerilemenin devam etmesinin ekonomik aktivitede kontrollü yavaşlamayı yani yumuşak iniş senaryosunu teyit ettiğini ifade etti. Zeybek, bu yılın ilk çeyreğinde büyümenin zayıf kalacağını söyledi.

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2012 yılı Şubat'ında bir önceki yılın aynı ayına göre madencilik ve taşocakçılığı endeksi % 6,9, imalat sanayii endeksi % 3,2, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı endeksi ise %12,5 yükseldi. Ana sanayi grupları itibarıyla şubatta, geçen yılın aynı ayına göre en yüksek artış % 11,4 ile enerjide görüldü. Enerjiyi % 6,5 ile sermaye malı imalatı, % 4,9 ile dayanıklı tüketim malı imalatı, % 3,5 ile dayanıksız tüketim malı imalatı ve % 1,2 ile ara malı imalatı izledi. İmalat sanayii alt sektörlerine bakıldığında, artışta ilk sırayı % 139,5 ile diğer ulaşım araçlarının imalatı aldı. Bunu % 30,5 ile bilgisayar, elektronik ve optik ürünlerin imalatı, % 28,6 ile tütün ürünleri imalatı ve % 23,2 ile deri ve ilgili ürünlerin imalatı takip etti.

Kaynak


Haber Aktüel 10.04.2012

 

Cihannur isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alt 04-11-2012, 01:47   #2
Kullanıcı Adı
ern1402
Standart
MAŞALLAH diyelim.
ern1402 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı
çarşamba pasta çarşamba bilgisayar tamircisi