![]() |
#1 |
![]() Eleştiriler bir anda sağanak yağmur gibi geldi. Kimi, ülkeyi yönetenlere “Hani yerli ve milliydiniz?” diye yüklendi. Kimisi, Türkiye’nin ekonomi yönetiminin yabancı bir şirkete devredildiğini söyledi. Durumu “Kapitülasyonların canlanması” olarak değerlendirenler bile çıktı. Daha da ilerisi, “Devletin genetik kodlarının ABD şirketine aktarıldığı” ifadesi dahi kullanıldı…
Sözün kısası, Türk Ekonomisinin yönetiminin ve denetiminin yabancı bir şirkete devredildiği algısı oluşturulmaya çalışıldı. Zoruna gider tabii insanın… Böyle bir tablo milletin kanına dokunur… Hatta, Türkiye’nin milli menfaatleri için sınır ötesi operasyonlarda hayatını kaybeden şehitlerimizin kemiklerini sızlatır… Bu tür bir gelişmeyi ben de kabul edemem, alabildiğine rahatsız olurum… Zaten o yüzden kullanıldı bu ifadeler! Milletin sinir uçlarına dokunmak için konu bu noktalara kadar getirildi. Son dönemde sık sık yapılıyor zaten bu. Ortaya konulan suçlamalar, kamuoyu ile paylaşılan benzetmeler, sergilenen algı operasyonunun parçaları. Bir dönem sıkça dillendirilen, “Türkiye IŞİD’i destekliyor” iddialarından hiçbir farkı yok. Olay, oldukça basit aslında… Son dönemde yöneltilen ekonomik saldırılara karşı Türkiye tedbir alıyor. Fitch gibi, Moody’s gibi notumuzu düşüren çetelerle mücadele için bir adım atılıyor. Onların karşısına dünyada saygınlığı olan McKinsey gibi bir kuruluş konuluyor. Türk Ekonomisi ile ilgili olarak oluşturulmak istenen yanlış algıların önüne geçilmeye çalışılıyor. Dünyaya bir mesaj veriliyor: “Ben yeni bir ekonomik program uyguluyorum. Bu programın takibi için de McKinsey’le anlaştım. Yapılan uygulamayı yakından izleyecek. Yanlışlar varsa açıklayacak.” Türkiye’nin uluslararası yatırımcılara güven vermesi açısından son derece olumlu bir adım bu! Türkiye’ye şaşı bakanlar tarafından oluşturulmak istenen olumsuz havaya karşı yapılan milli bir atak olarak da değerlendirebiliriz! Buna rağmen, belli çevrelerin büyük tepkisi ile karşı karşıya kalıyor. İşin en çarpıcı yanına gelince: Bugün “millilik” adına atılan bu adıma tepki gösterenlerin tamamı, daha önce uygulanan bütün milli politikalara karşı çıkanlardan oluşuyor. Bu işte bir gariplik var! Deniliyor ki: -Türkiye’de bu izleme ve raporlamayı yapacak kuruluş yok mu? Olmaz olur mu, var tabii ki. Hem de en alasından var. Ama bizim derdimiz bu değil ki… Mesele, Türkiye’ye karşı yürütülen ekonomik saldırıların önüne geçmek! O saldırıyı yapanları kendi silahları ile vurmak! O yüzden uluslararası alanda etkili yabancı bir firmayla anlaştık. Yoksa, kendimiz çalar, kendimiz oynarız. Bugün adeta çeteleşen kredi değerlendirme kuruluşlarının saldırılarını savuşturamayız. Sürekli olarak önümüze konulmaya çalışılan engelleri aşamayız. O yüzden, Türkiye gerçeğiyle uyuşmayan boş lafları bir kenara atmak lazım. Ne demek o “Türkiye ekonomisinin yönetim ve denetimini ABD’li bir firmaya devretti” gibi laflar? İngiltere de AB’den ayrılma sürecinde bu firmadan danışmanlık hizmeti almıştı. İngilizler bunu yaparken egemenliklerini McKinsey’e mi devretmişlerdi? Türkiye de daha önce CHP’nin koalisyon ortağı olduğu dönemlerde McKinsey’le çalışmıştı. CHP’liler, “Kapitülasyonları canlandırmak” mı istemişlerdi? McKinsey’nin Türkiye’ye hizmet verecek olmasını “IMF” ya da “Kayyum” benzetmeleriyle çarpıtmaya çalışmak da tam bir cehalet. McKinsey, Türkiye’ye borç verip, “şöyle yap, böyle davran” diye yönlendirmeyecek ki! Sadece raporlamalarla durum tespiti yapacak. Ekonomi yönetiminde kendine güvenen Türkiye de zaten bunu istiyor. O raporları alacak, ekonomimizle ilgili olarak ileri-geri konuşanların yüzüne vuracak. Durumu çarpıtıp, “millilik” üzerinden bu anlaşmayı eleştirenler, garip bir ruh hali içindeler. Ya göremiyor ve değerlendiremiyorlar ya da olayı çarpıtmak istiyorlar. Üzerine basa basa söylüyorum, milli bir reflekstir bu!.. Türkiye’ye ve Türk ekonomisine yönelik saldırılara karşı, milli savunma mekanizmasının devreye sokulmasıdır! Yapmayalım mı, yapmayıp da teslim mi olalım? EMİN PAZARCI
![]() |
|
![]() |
![]() |
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
![]() |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|