03-06-2008, 18:30 | #1 |
CUMA NAMAZI KADINLARA FARZMIDIR??
BU KONUDA BİLDİKLERİNİZİ VE KENDİ GÖRÜŞLERİNİZİ PAYLAŞIRSANIZ BENİ ÇOK MUTLU EDERSİNİZ
Ey iman edenler!Cuma günü namaz için çağrı yapıldığı zaman, hemen Allah'ın zikrine koşun ve alışverişi bırakın. Eğer bilirseniz bu, sizin için daha hayırlıdır. 10. Namaz kılınınca artık yeryüzüne dağılın ve Allah'ın lütfundan nasibinizi arayın. Allah'ı çok zikredin ki kurtuluşa eresiniz.
|
|
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
03-07-2008, 01:25 | #2 |
Kardes kusura bakma ama bizim Ayetleri kendi görüslerimize göre yorumlama gibi bir hakkimiz ve haddimiz yok..Bu konuda ulemalarin görüsleri ortadadir onlarin görüsleri ortada dururken biz hayir namaz farzdir yada farz degildir diye ayetleri kendimizce yorumlama gibi bir durum asla olamaz..
Müfessir olmadigim icin Ayetleri yorumlayamayacagim, Dini konulardada "bence" diye baslayan bir görüsüm asla olmaz, ictihatlar dogrultusunda hareket ederim.. |
|
03-07-2008, 01:34 | #3 |
Bu koonuda bilgim yok ama kılan kılar.
Bir hadis buldum araştırıken paylaşayım : (Cuma namazı, köle, kadın, çocuk, hasta olan kimse hariç, her müslümana farzdır.) [Ebu Davud, Hakim] |
|
03-07-2008, 01:35 | #4 | |
Alıntı:
Bir hadis buldum araştırıken paylaşayım : (Cuma namazı, köle, kadın, çocuk, hasta olan kimse hariç, her müslümana farzdır.) [Ebu Davud, Hakim] |
||
03-07-2008, 03:01 | #5 |
Farz olmadığını ama kılmak isteyen bayanlarında kılabileceğini biliyorum ben..
|
|
03-07-2008, 12:36 | #6 |
benim bildiğime göre aslında Kuran-ı Kerimde net olmayan bazı mevzulara peygamber efendimiz(s.a.v) açıklık getirir.. mesela eşek eti haramdır ama bu Kuran-ı Kerimde yazmaz.. cuma namazının kadınlara farz olmaması da peygamber efendimizin hadisleriyle sabit galiba..
amaan öyle bişey işte.. yazdım bişeyler ama siz takmayın |
|
03-07-2008, 17:08 | #7 |
Cuma namazı yalnız erkeklere farzdır. Bu husustaki hadis-i şeriflerden ikisi şöyle:
(Cuma namazı kılmak, köle, kadın, çocuk, hasta hariç, her müslümana farzdır.) [Hakim] (Cumaya gelmeyen erkeklerin evlerini yıksam diye düşündüm.) [Buhari] bu iki hadis açık ve net ortadayken, cuma namazının erkeklere farz olduğunu bildirirken bazılarının cuma namazı kadınlarada farzdır ya da kılmamasını belirten bişey yok diyip kılabilir diye kendi akıllarınca fetva vermeleri çok vahim bir durumdur. |
|
03-07-2008, 17:15 | #8 |
Bu tür konular tartışılmaya hacet olmayacak kadar; herhangi bir Fıkıh kitabında ve sanal ortamda da bulabileceğimiz açık hükümlerle açıklanmış şeyler...
Ayetlere anlam yüklemek, içtihat sahibi ehil kimseler tarafından yapılmalıdır diye düşünüyorum. Bu türden şeyleri kafa karıştırma adına Bazı medya grupları yoğun olarak yapıyor zaten... Bunların cevabını ecdadımızdan gelen geleneklerimiz bile cevaplandırıcı nitelikte diye düşünüyorum... |
|
03-07-2008, 17:30 | #9 | ||
Alıntı:
1 kuran 2 hadis 3 icma 4 kıyas önce kurana bakılır kuranda bulunamazsa hadislere bakılır hadislerdende anlaşılmazsa icma yoluyla karar verilir o da olmazsa kıyas yapılır. kuranda hadisden hüküm çıkarmak bizim haddimiz değil.İslamiyetin altdallarıyla beraber yaklaşık 80 kadar ilmi vardır bunları bildikten sonra ihlaslı ehl-i sünnet islan alimleri yapabilir. günümüzdede böyle bir alim yok. ki kuranı en güzel perygamber efendimiz açıklamıştır onun varisi olan ehl-i sünnet alimlerde bu bilgileri günümüze kadar kitaplarıyla getirmişlerdir. icma ve kıyas yapacak konumdada değiliz bu da alimlerin işi. bizim yapmamız gerek temiz sağlam bir kitap bulup hükümlere bakmak. kuranda ayet mealleri yazmışsın iyi hoşda. biz bunun ne demek olduğunu anlaycak ve karar verecek konumda değiliz. karar verici konumda olan Peygamber efendimiz (Cuma namazı kılmak, köle, kadın, çocuk, hasta hariç, her müslümana farzdır.) [Hakim] (Cumaya gelmeyen erkeklerin evlerini yıksam diye düşündüm.) [Buhari] demiş. bu hadi açık ve net ortadayken yok şöyle olur yok böyle olur demek, diyene çok zarar verir. tekrar ediyorum peygamber efendimiz açıkça söylemiş kadınlar cuma namazı kılamaz. |
|||
03-07-2008, 18:25 | #10 | |
Alıntı:
|
||
Konuyu Toplam 2 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 2 Misafir) | |
|
|