AK Gençliğin Buluşma Noktası
Tartışıyorum AK Partililerin, AK Parti Gençlerinin Seviyeli tartışma bölümü.

Stil
Seçenekler

Alt 03-06-2008, 18:30   #1
Kullanıcı Adı
gülsima
Standart CUMA NAMAZI KADINLARA FARZMIDIR??
BU KONUDA BİLDİKLERİNİZİ VE KENDİ GÖRÜŞLERİNİZİ PAYLAŞIRSANIZ BENİ ÇOK MUTLU EDERSİNİZ

Ey iman edenler!Cuma günü namaz için çağrı yapıldığı zaman, hemen Allah'ın zikrine koşun ve alışverişi bırakın. Eğer bilirseniz bu, sizin için daha hayırlıdır.
10. Namaz kılınınca artık yeryüzüne dağılın ve Allah'ın lütfundan nasibinizi arayın. Allah'ı çok zikredin ki kurtuluşa eresiniz.

gülsima isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alt 03-07-2008, 01:25   #2
Kullanıcı Adı
mavera
Kardes kusura bakma ama bizim Ayetleri kendi görüslerimize göre yorumlama gibi bir hakkimiz ve haddimiz yok..Bu konuda ulemalarin görüsleri ortadadir onlarin görüsleri ortada dururken biz hayir namaz farzdir yada farz degildir diye ayetleri kendimizce yorumlama gibi bir durum asla olamaz..
Müfessir olmadigim icin Ayetleri yorumlayamayacagim, Dini konulardada "bence" diye baslayan bir görüsüm asla olmaz, ictihatlar dogrultusunda hareket ederim..
Alt 03-07-2008, 01:34   #3
Kullanıcı Adı
Hüdaverdi
Bu koonuda bilgim yok ama kılan kılar.
Bir hadis buldum araştırıken paylaşayım :
(Cuma namazı, köle, kadın, çocuk, hasta olan kimse hariç, her müslümana farzdır.) [Ebu Davud, Hakim]
Alt 03-07-2008, 01:35   #4
Kullanıcı Adı
Hüdaverdi
Alıntı:
mavera haklısın
Bu konuda bilgim yok ama kılan kılar.
Bir hadis buldum araştırıken paylaşayım :
(Cuma namazı, köle, kadın, çocuk, hasta olan kimse hariç, her müslümana farzdır.) [Ebu Davud, Hakim]

Alt 03-07-2008, 03:01   #5
Kullanıcı Adı
Şidaam
Farz olmadığını ama kılmak isteyen bayanlarında kılabileceğini biliyorum ben..
Şidaam isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 03-07-2008, 12:36   #6
Kullanıcı Adı
eddie
benim bildiğime göre aslında Kuran-ı Kerimde net olmayan bazı mevzulara peygamber efendimiz(s.a.v) açıklık getirir.. mesela eşek eti haramdır ama bu Kuran-ı Kerimde yazmaz.. cuma namazının kadınlara farz olmaması da peygamber efendimizin hadisleriyle sabit galiba..
amaan öyle bişey işte.. yazdım bişeyler ama siz takmayın
eddie isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 03-07-2008, 17:08   #7
Kullanıcı Adı
ceyhanli
Cuma namazı yalnız erkeklere farzdır. Bu husustaki hadis-i şeriflerden ikisi şöyle:
(Cuma namazı kılmak, köle, kadın, çocuk, hasta hariç, her müslümana farzdır.) [Hakim]

(Cumaya gelmeyen erkeklerin evlerini yıksam diye düşündüm.) [Buhari]

bu iki hadis açık ve net ortadayken, cuma namazının erkeklere farz olduğunu bildirirken bazılarının cuma namazı kadınlarada farzdır ya da kılmamasını belirten bişey yok diyip kılabilir diye kendi akıllarınca fetva vermeleri çok vahim bir durumdur.
ceyhanli isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 03-07-2008, 17:15   #8
Kullanıcı Adı
tayyipleyiz
Bu tür konular tartışılmaya hacet olmayacak kadar; herhangi bir Fıkıh kitabında ve sanal ortamda da bulabileceğimiz açık hükümlerle açıklanmış şeyler...
Ayetlere anlam yüklemek, içtihat sahibi ehil kimseler tarafından yapılmalıdır diye düşünüyorum. Bu türden şeyleri kafa karıştırma adına Bazı medya grupları yoğun olarak yapıyor zaten...
Bunların cevabını ecdadımızdan gelen geleneklerimiz bile cevaplandırıcı nitelikte diye düşünüyorum...
tayyipleyiz isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 03-07-2008, 17:30   #9
Kullanıcı Adı
ceyhanli
Alıntı:
sumeyra Nickli Üyeden Alıntı
Alıntı:
sumeyra Nickli Üyeden Alıntı

Cuma namazını kadınlar kılamaz diye bir şart yok
Cuma namazı müslümanlara farz fakat peygamber efendimiz zamanında bayanların cuma namazı kılmasıyla alakalı bir uygulama yok
Bunun sebebi cemealtla namaz kılmanın yasak olmasıyla alakalı aynı sebeb fitne
Kadınlar cuma namazı kılamaz diyemeyiz fakat uygulama olmadığı için bizde bu yerine getirmiyoruz
İsteyen kılabilir
Hatıladığım kadarıyla cuma nazazını kılması gerekenler maddesinde erkek olacak diye bir şart yok ama tekrar bakmam lazım sizinlede paylaşırım

9.
Ey iman edenler, Cuma günü namaz için çağrı yapıldığında hemen Allah'ın zikrine (anılmasına) koşun ve alım satımı bırakın; eğer bilirseniz, o sizin için daha hayırlıdır.

10.
Namaz kılındıktan sonra da yeryüzüne dağılın, Allah'ın bol nimetinden nasip arayın ve Allah'ı çok zikredin ki, kurtuluş bulabilesiniz.

cuma süresi

Ayette sadece erkekler diye geçmiyor
Ama alimlerimizin yaptığı kıyas
Cuma namazını kılmak için erkek olma şartınıda koyuyor
dediğim gibi peygamber efendimiz zamanında bayanların cuma namazı kılmasıyla alakalı bir uygulama yok

Ve bu konuların paylaşılmasında hiç yanlışlık göremiyorum
Gülsima teşekkür ederim
Bilgilerimi tekrarlamamı sağladın +1

güzel kardeşim islamda hüküm sadece kurana göre verilmez
1 kuran 2 hadis 3 icma 4 kıyas

önce kurana bakılır kuranda bulunamazsa hadislere bakılır hadislerdende anlaşılmazsa icma yoluyla karar verilir o da olmazsa kıyas yapılır.
kuranda hadisden hüküm çıkarmak bizim haddimiz değil.İslamiyetin altdallarıyla beraber yaklaşık 80 kadar ilmi vardır bunları bildikten sonra ihlaslı ehl-i sünnet islan alimleri yapabilir. günümüzdede böyle bir alim yok. ki kuranı en güzel perygamber efendimiz açıklamıştır onun varisi olan ehl-i sünnet alimlerde bu bilgileri günümüze kadar kitaplarıyla getirmişlerdir. icma ve kıyas yapacak konumdada değiliz bu da alimlerin işi. bizim yapmamız gerek temiz sağlam bir kitap bulup hükümlere bakmak. kuranda ayet mealleri yazmışsın iyi hoşda. biz bunun ne demek olduğunu anlaycak ve karar verecek konumda değiliz. karar verici konumda olan Peygamber efendimiz

(Cuma namazı kılmak, köle, kadın, çocuk, hasta hariç, her müslümana farzdır.) [Hakim]

(Cumaya gelmeyen erkeklerin evlerini yıksam diye düşündüm.) [Buhari]

demiş.
bu hadi açık ve net ortadayken yok şöyle olur yok böyle olur demek, diyene çok zarar verir. tekrar ediyorum peygamber efendimiz açıkça söylemiş kadınlar cuma namazı kılamaz.
ceyhanli isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 03-07-2008, 18:25   #10
Kullanıcı Adı
gülsima
Alıntı:
mavera Nickli Üyeden Alıntı
Kardes kusura bakma ama bizim Ayetleri kendi görüslerimize göre yorumlama gibi bir hakkimiz ve haddimiz yok..Bu konuda ulemalarin görüsleri ortadadir onlarin görüsleri ortada dururken biz hayir namaz farzdir yada farz degildir diye ayetleri kendimizce yorumlama gibi bir durum asla olamaz..
Müfessir olmadigim icin Ayetleri yorumlayamayacagim, Dini konulardada "bence" diye baslayan bir görüsüm asla olmaz, ictihatlar dogrultusunda hareket ederim..
beni yanlış anladınız sanırım ben hiçbirinize bu ayetleri yorumlayın die birşey söylemedim sadece bu konudaki bilgilerinizi ve bu bilgiler ışığında görüşlerinizi sordum.Ayrıca bi arkadaş cuma namazını kadınlar kılamaz demiş bunu nerden çıkardığınıda anlayamadım ve hepinize soruyorum ayette kadın yada erkek ayrımı yapmadan cuma namazına gidin deniliyo alimler hangi hadise yada başka bişeye bakıp sadece erkeklere farzdır dio ve kaldıki peygamber efendimiz zamanında kadınlar camilere giderlermiş ama şimdi bole bişey artık kalmadı camiler hepimizin mabedleridir sadece erkeklerin değil
gülsima isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla

Konuyu Toplam 2 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 2 Misafir)