06-08-2008, 23:26 | #1 |
Bilgisayarkoliklere Duyrulur!!!
Bir kaç gündür nete giremiyordum..Sebebide son günlerde artan boyun ve sırt ağrılarım..Geçen gün hava çarpması nedeniyle boyun tutulması geçirdim tam kurtuldum derken dahada fazlalaştı..Nedeni ise uzun süreli aynı pozisyonda durmak..Şimdi çok şükür ilaçlarla falan idare ediyoruzda yinede araştırıp sizleride bilgilendirmek istedim..
Oturduğunuz sandalye veya koltuk çok rahat olmalı..Yaslanabileceğiniz kolay hareket edebileceğiniz bir şey olmalı..Ve saatlerce oturmak yerine arada bir ayağa kalkıp dolaşmalı,egzersiz yapmalı,ve bulunduğunuz ortamı havalandırmalısınız..Umarım faydalı olur.. Göz Yorgunluğu: Bilgisayar kullanırken sürekli etkileşim içinde bulunduğumuz, ışığın yanında son birkaç yıla kadar radyasyon dahi saçan bilgisayar parçasıdır monitörler. Kalitesiz ve eski bir monitöre bakan bir göz 10 dakika içinde yorulma belirtileri gösterebilirken, kaliteli ve teknik değerleri oldukça iyi bir monitöre bakan göz saatler boyunca yorulmaz, bozulma belirtileri göstermez. Yorulan bir göz’ün baş ağrısına da rahatlıkla yol açabildiği düşünülürse, monitör’e ayırmamız gereken parayı kısmamaya gayret göstermeliyiz. Saniyedeki görüntü tazeleme hızı 85’in altına indiğinde (ki bazı monitörler 85hz ’i bile desteklememektedir) göz, atlayan kareleri fark eder ve yorulmaya başlar. O yüzden yüksek çözünürlüklerde bile 85 ve üstü tazeleme hızlarını destekleyen monitörler şart olmuştur. Yapılan araştırmalar insanların normalde bir dakika içerisinde 22 kez göz kırptığını, kitap okurken 17 kez göz kırptığını ve televizyona veya monitöre bakarken ise dakikada yalnızca 8 kere göz kırptığını ortaya çıkarmıştır. Göz kırpmak göz’ün ıslak kalmasını yani normal olanı sürdürür. Göz kuruluğu acı ve görme kaybına sebep olmaktadır. Bu durumda mümkün olduğunca göz kırpmak, göz’ün sululuğunu korumak gerekir. Ayrıca monitör ile gözümüz arasında bulunması gereken en sağlıklı mesafenin kol mesafesi kadar olduğu öne sürülmektedir Ağrılar: Büyük çoğunlukla oturuş pozisyonumuzun doğru olmamasından kaynaklanan ağrılardan kurtulmak için farkında olmaksızın bozulan oturuş şeklimizin kendimiz tarafından arada sırada kontrol edilmesi ve düzeltilmesi gerekmektedir. Tabi bunun yanında üstüne oturduğumuz sandalyenin ergonomik olması, sırtımızda ki çeşitli yerlere destek olması da şarttır. Uzun süre bilgisayar başında geçirilen hareketsiz ve yanlış oturuş pozisyonlu zamanlar boyunca elde ettiğimiz ağrı ve acılardan kurtulmak için her 30-40 dakika da bir en az 10 dakika mola verilmeli. Bu molalar esnasında oturmak yerine ayakta çeşitli esneme hareketleri yapılmalıdır. Özellikle sırt ve omuz ağırlıklı esneme hareketleri tercih edilmelidir. Bunun yanında artan su ihtiyacımızı karşılamamakta ağrılara sebep olabilmektedir. Her zaman bir bardak suyunuzu yanınızda bulundurmanızda fayda var bu durumda. Mümkün olduğunca dik ve destekli oturmak, günde 2-3 kez gevşeme hareketleri yapmak, suyumuzu yanımızdan eksik etmemek gerekir.
|
|
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
06-08-2008, 23:26 | #2 |
Gevşeme Hareketleri: -Kafa 5 kez öne eğilip geri kaldırılır. -Kafa 5 kez sağa eğilip geri kaldırılır. -Kafa 5 kez sola eğilip geri kaldırılır. -Kafa 5 kez geriye eğilip geri kaldırılır. Her yön’den önce 10 saniye beklenmelidir, kafa ard arda sağa sola öne arkaya eğilip kaldırılırsa baş dönmesi meydana gelebilir. Diğer hareket ise; El kafanın önünde konulur, kafa öne eğilmeye çalışılır fakat aynı anda el tarafından bu hareket engellenir. Aynı şekilde 5’er kez arkaya, sağa ve sola yapılmalıdır. Son olarak omuzlar ileriye doğru yuvarlak çizecek şekilde 10 saniye hareket ettirilir, 5 saniye aradan sonra geriye doğru yuvarlark çizecek şekilde 10 saniye hareket ettirilir. Son olarak 8 çizecek şekilde bir sağ bir sol yukarda olmak üzere ileriye doğru 10 saniye boyunca hareket ettirilir. En son gevşeme hareketimiz ise iki el’in arkamızda birleştirilip kürek kemiklerinin geriye doğru çekilmesi ve 10 saniye boyunca bu pozisyonda kalınmasından ibarettir. Bu gevşeme hareketleri ayrı ayrı değil, topluca yapılmalıdır . Sonuç olarak, eğer ağrılarımızdan ve sızılarımızdan şikayetçi değilsek, 40 yaşımıza geldiğimizde hastane hastane dolaşıp ameliyat için bolca para ve zaman harcamak istiyorsak okuduklarınızı uygulamanıza gerek kalmayacaktır. |
|
06-08-2008, 23:28 | #3 |
valla bende de senin hastalığını başlangıcı oluoo galiba ben kaçıorum o yüzden :D :D
|
|
06-08-2008, 23:31 | #4 | |
Alıntı:
|
||
06-08-2008, 23:31 | #5 |
Ben bitmişim yaaa :D lastik adamım bişi olmaz :D
|
|
06-08-2008, 23:33 | #6 |
benim işim bu oturuşşumu görseniz gülersiniz :D
|
|
06-08-2008, 23:34 | #7 | |
Alıntı:
Rıdvan sen gülüyosun ama çok ciddi bir mesele bence..Kimse ve hiçbirşey sizin sağlığınızdan daha önemli değildir..Olmamalıdır..Kendini seven dikkat eder.. |
||
06-08-2008, 23:36 | #8 |
Ben 5 dk. dan fazla sabit duramıyorum.Masanın başında oturken sürekli hareket halindeyim.Bu yüzden olsa gerek yıllardır ne ağrı ne sızı. :D
Sorunu olanlar kesinlikle uygulamalı.Sağlık bu... :-* |
|
06-16-2008, 22:37 | #9 |
thank you...
ihtiyacımız olan bi paylaşımdı :D |
|
06-16-2008, 22:39 | #10 |
1 yıldır vücudumun her yerin de oluşan ağrılar demek bu yüzdenmiş :o ... Bilgisayar başında daha az zaman geçirmem lazım ... :-\
|
|
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|