AK Gençliğin Buluşma Noktası
Osmanlı Tarihi (AK Parti) Osmanlı Devleti ve Osmanlı kültürü.

Stil
Seçenekler

Alt 06-15-2008, 20:39   #1
Kullanıcı Adı
Duygu'Seli~
Standart Abdulhamid'in sakli yuzu..
Sultan Abdulhamid, zamane yoneticileri gibi devlet hazinesinden yigitlik yapmaz, her yil cocuklugundan beri biriktirdigi sahsi hazinesinden bir miktar parayi borcunu odeyemedigi icin hapse dusenleri kurtarmaya tahsis ederdi.

Burhan Felek, cocukluk hatiralarini topladigi “Hayal Belde Uskudar”da Abdulhamid donemine rastlayan kendi sunnet dugununde bizzat padisahin gonderdigi ceyrek altini avuclarina aldigi zamanki heyecanini unutamadigini yazar. Tahta cikis yildonumu olan 19 Agustos tarihinde toplu sunnetler duzenleten Abdulhamid, boylece bugun dahi devam eden bir cift gelenegi ; sunnetlerin Agustos ayinda yapilmasi gelenegi ile toplu sunnet torenlerini baslatmis oluyordu. Artik torenlere ceyrek altin gonderen bir Abdulhamid Baba yok; gerci ama onun ayak izini aramizda gorebiliyoruz hepimiz.

Iste “Atiye” ismini Urfa’daki bir aileye kadar yayginlastiran sey, sultanimizin, Tanzimatla birlikte kimyasi bozulan Devlet Baba imajini diriltmek ve sahipsiz olmadiklari duygusunu halka yeniden asilamak icin gosterdigi olaganustu cabanin sonucuydu. Kitleleri sarip sarmalayan ve kendilerini bir buyuk ailenin uyeleri, padisahi da babalari gibi gormeleri yonunde gudumleyen Abdulhamid’in, bakanlarini ve vezirleri de yanina alarak halka o soguk gunlerde yakacak temin etmek icin nasil seferber oldugunu yazmiyor maalesef tarihlerimiz.

Onlar yazmiyor diye, yapilan iyilikler karsisinda kalem sonsuza kadar susacak degil elbette. Iste Bogazici Universitesi ogretim uyelerinden Nadir Ozbek, ABD’de hazirladigi doktora tezinde (Iletisim Yayinlari tarafindan “Osmanli Imparatorlugu’nda Sosyal Devlet” adiyla 2002’de yayinlandi), Abdulhamid’in bu yardimsever yonune buyutec tutuyor ve ortaya inanilmasi guc bir tablo cikiyor: Aydinlarin Kizil Sultan dedikleri Abdulhamid’i halkimizin hâlâ neden bu denli sevdiginin ipuclarini buluyoruz bu kitapta.

Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alt 06-15-2008, 20:48   #2
Kullanıcı Adı
tayyipleyiz
Devlet adamlığını, liderlik vasfını mükemmel kişiliğini "Abdülhamit'in kurtlarla dansı" kitabını okuyunca bu büyük insana saygım, sevgim ve de hürmetim bir o kadar daha arttı. Yanılgıya düşmenin utancı da tanıyamamanın bugüne dek sürümcemede kalması da bir o kadar sinemizi gerdi.

Hakk onlardan razı olsun, nesli de layık etsin inşallah. (+)
tayyipleyiz isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 06-15-2008, 20:51   #3
Kullanıcı Adı
LüGaT
Eyvallah, paylaşım için sağolasın. Mustafa Armağan'ın kitabından alınmış olabilir mi?
Alt 06-15-2008, 20:53   #4
Kullanıcı Adı
Duygu'Seli~
Kusura bakma bilemiyorum kime ait olduğunu..Aldığım yerden kimden alıntı olduğu yazmıyordu..Teşekkür ettim..
Alt 06-15-2008, 20:54   #5
Kullanıcı Adı
LüGaT
Alıntı:
duyguseli Nickli Üyeden Alıntı
Kusura bakma bilemiyorum kime ait olduğunu..Aldığım yerden kimden alıntı olduğu yazmıyordu..Teşekkür ettim..
Estağfurullah, biz teşekkür ederiz ;)
Alt 06-15-2008, 20:55   #6
Kullanıcı Adı
Duygu'Seli~

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)