AK Gençliğin Buluşma Noktası
Makale & Deneme Makale ve deneme içerikleri.

Stil
Seçenekler

Alt 09-24-2008, 22:33   #1
Kullanıcı Adı
Fasl-ı Gül
Standart Aşk'ın bir adı da yorulmamaktır...

“Sen dur burada ey insan!
Duy içinde tutuşan ormanı
Ve yakıştırmasını bil üstüne ey âdemoğlu
Usta bir makasla biçilen toprağı…
Hayat renk renk halılar seriyor önümüze… Hep kırmızı yollardan geçince şükrediyoruz. Oysa ölümler geçiyor bizden önce ve sonra. Ölümler süpürüyor, kırık ve dökük yaşanmışlıklarımızı. Biz ise ölümden gayrisine âşina…

Gidişine mi tekabül etmeliydi bilmiyorum, onu tanımamın miadı… Hırçındım. Esmekten yorulmuş rüzgâr gibi… Şiir’in erdemli yüzüne vuran kalemi, kelâm soframa konup konup uçuyordu asumanlara. Bu kadar sessiz bitmeseydi belki her şey, bu kadar asil durmasaydı bir adamın ‘söz’ü şiirin ulvî semasında, böylesi bir mersiyeyi hak etmezdi kalem. Biliyorum yakışıksız duruyor o dört harf bu ismin altında. Hangi isme yakışıyorsa sanki. Ama bırakın! Seven sevdiğinin yanında güzelmiş. Ölüm bahara giden dört mevsimde kardan bir köprü imiş.

Risaleler dizer yaşamın güncesine bir adam. Ölümlerden, aşk’lardan, tabiattan ve savaşlardan… Şairler doğar hayatın vagonlarında, geleceğe dizeler taşıyan. Acının raylarında çizilmiştir gözleri. İlk adımlarını toprağa salar mısralar. Onlar ki, o adamın gitmeden evvel düşürdüğü yıldızları toplar ve yerine asarlar… Yağmuru fark ederler ve geceyi… Onlar konuşur, onlar susar. Onlar dokundu mu, ırmağa bürünür sular. Beyazıt’tan çocuklar geçer ya hani, sahaflara bir güneş vurur ayak izlerinden. O çocuklardan biri de ben’im işte. Yoluna baş koydu şahsım. İsmin kadar erdemli bir miras bıraktın bizlere. Diyorsun ki; Şiir diye
Bir ömür tüketerek yazdıklarım
İki saatte okunuyor
Bundan ucuz ne olabilir
Havadan başka?

Şimdi bana, yetim bıraktığın toprağın, Kudüs’e giden o yolun/Üsküdar’ın Hakk’ını vermek düşüyorsa, bil ki çekmeyeceğim elimi kalemden! Tüm sızılarımı, sancılarımı biriktirdiğim o sandalı denizlere bıraktığım gün, asude bir hayat risalesine son noktayı da ben koymuş olacağım elbet.

“Ölümler vardır: Bir ağacın köklerinin topraktan çatır çatır sökülmesi gibi,
Can çatır çatır çıkar damardan…
Ölümler vardır: Bir martının süzülüp kaybolması gibi maviliklerde…”

“Bir gün öleceğim biliyorum
Bunu her an ölür gibi biliyorum…”

Hayat ve ölüm… İki ucu bekaya uzanan, imtihan ipinden kurulmuş bir salıncak. Her nereye savrulursak savrulalım ve ne kadar uzağa gidersek gidelim, yine başladığımız yerdeyiz. O arafta, toprağa matuf bir seferde… Yaşamın mihenk taşı olan ölüm üzerine, bu kadar güzel cümleler dokuyabilirdi bir insan. “Ölmeden evvel ölünüz!” hadis-i şerif’ini, bu denli diri tutabilirdi satırlarında. “Aşk’ın bir adı da yorulmamaktır…” derdi. O âşıktı ve yâr’ine en büyük sadakati gösterdi. Son nefesine kadar, sızılarının sûret-i ahval’ini hızla gelmekte olan zamana haber verdi. Kalemden alınca gücünü bir el, taşlar kadar kanatır vurduğu yeri. Şiirden alınca gücünü bir yürek, ölümler ötesinden duyulur sesi. Duydum da geldim sesini toprağın başına. Baktım ki bir işaret taşı da sen dikmişsin ölümün bağrına. Ne asil duruyor söz erbabından çıkınca. Ölüm çiçeğinden bir yaprak daha kopardı işte mavera rüzgârı. Ve açıldı her bir âzânın dili, döktü içini toprağa…

Artık iki ucu kırık aynalar taşımayacağım yanımda. Nasılsa ölümün gölgesi düşüyor, ulu ses dokununca çarka! Olduğum yerden ötesine geçmeyeceğim artık, nasılsa suya attığım her adımla, renk; denizde karar kılan ebedî bir tarla oluyor. Ölümün rengi yaklaşınca şiire, ismi ağıt oluyor, yakılıyor…

Bu ağıtta benden olsun, sebep ey!

Yekta Haktan İNCİ
/ Ay Vakti Dergisi

Fasl-ı Gül isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alt 09-25-2008, 15:42   #2
Kullanıcı Adı
Ak_Kelebek
Artık iki ucu kırık aynalar taşımayacağım yanımda. Nasılsa ölümün gölgesi düşüyor, ulu ses dokununca çarka! Olduğum yerden ötesine geçmeyeceğim artık, nasılsa suya attığım her adımla, renk; denizde karar kılan ebedî bir tarla oluyor. Ölümün rengi yaklaşınca şiire, ismi ağıt oluyor, yakılıyor…

MÜKEMMEL BİR AYZIYDI EMEĞİNİZE SAĞLIK (+)

Ak_Kelebek isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 09-25-2008, 18:15   #3
Kullanıcı Adı
Fasl-ı Gül
Şair Erdem Bayazıt'ın ardından kaleme alınan bir yazıydı. Bayazıt'ta hayatı, ölümü ve aşkı çok güzel dizelerle anlatıyordu. Ve onun ardından da yazdıklarından ilhamla muhterem şahsı için yazılan satırlar devam edecek şüphesiz..

Beğeniniz için teşekkür ederim Ak_kelebek kardeşim... selamlar
Alt 09-26-2008, 16:49   #4
Kullanıcı Adı
NuR-eFSaN
Hoş paylaşım olmus teşekkürler
NuR-eFSaN isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 09-26-2008, 17:18   #5
Kullanıcı Adı
Fasl-ı Gül
Yorumunuz için ben teşekkür ederim Nur-Efşan... selamlar
Alt 09-27-2008, 18:18   #6
Kullanıcı Adı
Fasl-ı Gül
Yorumunuz için ben teşekkür ederim Yalçın Hocam.. selamlar
Alt 09-28-2008, 17:38   #7
Kullanıcı Adı
Fasl-ı Gül
Alıntı:
yalçın Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Aleyküm selam güzel insan , paylaşımlarınızın gönüllerdeki taşmalarına zerre kadar karşılık olmayacak kadar cılız kelamları hoş görmeniz yüksek mefkure insanı olduğunuzun tezahürüdür iyiki varsınız sevgili hocam

Estağfirullah hocam, sizlerin istifademize sunduğumuz güzelliklerden payımıza düşenlerdir aktarmaya çalıştıklarımız, acizane gayretimizi hoş görmeniz nazarınız "güzel"liğinden naşidir...
Rabbim hakikati görenlerden eylesin hepimizi... Selam olsun sizlere...

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)