04-22-2009, 23:49 | #1 |
SPK'dan küçük ölçekli şirketlere büyük kolaylık
SPK, mevcut ekonomik koşulları dikkate alarak, payları nominal değerin altında işlem gören halka açık şirketlerin fon çıkışı gerektirmeyen sermaye azaltımına olanak sağladı
Kurul ayrıca, 12 Haziran 2009 tarihine dek alınması gereken ''sermaye piyasasında bağımsız denetim lisans belgeleri'' için süreyi uzattı. Sermaye piyasasında bağımsız denetime yetkili kuruluşların yönetici ve bağımsız denetçilerinin, 31 Aralık 2009 tarihli finansal raporların kamuya açıklanacağı son tarihe dek bağımsız denetim lisans belgesi olmaksızın çalışmasına izin verildi. Sözkonusu duyurular, SPK'nın haftalık bülteninde yer aldı. İlk duyuruda, payları nominal değerin altında işlem gören halka açık şirketlerin ''belirlenmiş fon çıkışı gerektirmeyen sermaye azaltım'' sürecine ilişkin esaslara yer verildi. Buna göre, bilanço açığının kapatılması amacıyla sermaye azaltımı yapılabilecek. Diğer bir ifadeyle sermaye azaltım tutarının, bilanço açığına eşit veya bilanço açığından az olması durumunda sermaye azaltımıyla münhasıran bilanço açığı kapatılacak. Şirketin herhangi bir bilanço açığının bulunmaması veya yapılacak sermaye azaltım tutarının bilanço açığından fazla olması durumunda, ortaya çıkacak olan bu fazlalığı elimine etmek üzere, sermaye azaltımı ile sermaye artırımına eş anlı olarak karar verilmesi gerekecek. Bu takdirde, sermaye artırımı asgari söz konusu fazla tutar kadar olacak ve sermaye azaltımına ilişkin Kurula başvuru, sermaye artırımına ilişkin kayda alma başvurusuyla birlikte yapılacak. Sermaye azaltımı ile sermaye artırımına eş anlı karar verilmesi sonucunda, önceki ve sonraki sermaye tutarları arasında herhangi bir değişiklik olmayacaksa, esas sözleşme değişikliğine gerek bulunmayacak. -İŞLEMLER, KAMUYA AÇIKLANACAK- Fon çıkışı gerektirmeyen sermaye azaltımlarında, kapatılacak bilanço açığının ortaklığın finansal tablolarında yer alan ve kullanımı münhasıran herhangi bir amaca tahsis edilmemiş yedeklerden büyük olması şartı aranmayacak. Yani, ortaklık bünyesinde kullanıma hazır serbest yedeklerin bulunması, sermaye azaltımına engel teşkil etmeyecek. Bağımsız denetçi tarafından ''olumsuz'' görüş bildirilmiş veya görüş bildirilememiş finansal tablolar, sermaye azaltım işlemlerine esas oluşturamayacak. Fon çıkışı gerektirmeyen sermaye azaltımlarının, payların itibari değerinin en az 1 Kuruş olacak şekilde düşürülmesi veya pay sayısının azaltılması suretiyle yapılabilmesi mümkün olacak. Duyuruda, fon çıkışı gerektirmeyen sermaye azaltımlarında, ortaklığın kayıtlı sermaye sisteminde olup olmadığına bakılmaksızın gerçekleştirilecek işlemlere yer verildi. Sermaye azaltım işlemlerinin usulüne uygun sonuçlandırılmasının, ortaklık yönetim kurullarının sorumluluğunda bulunduğu vurgulandı. Sermaye azaltımına ilişkin yapılan işlemlerin Kurulun özel durumların kamuya açıklanmasına ilişkin düzenlemeleri çerçevesinde kamuya açıklanmasının zorunlu olduğu belirtildi. -BAŞVURUDA İSTENECEK BELGELER- Duyuruya göre, sermaye azaltımı işlemleri sebebiyle Kurula yapılacak başvurularda istenen bilgi ve belgeler şöyle: ''- Sermaye azaltımına ilişkin esas sözleşme tadil tasarıları, - Sermaye azaltımına ilişkin yönetim kurulu kararı, - Sermaye azaltımının nedenlerine, sermaye azaltımının hangi esaslar çerçevesinde yapılacağı ve şirkete sağlayacağı faydalara ilişkin yönetim kurulunca hazırlanacak rapor, - Türk Ticaret Kanunu uyarınca hazırlatılacak bilirkişi raporu, - Esas sözleşmenin son hali, - Mevcut sermayenin ödendiğine dair mali müşavir raporu, - Şirketin son durum itibariyle ortaklık yapısı, mevcut yönetim ve denetim kurulu üyeleri hakkında bilgi, - Şirketin faaliyet gösterdiği sektöre göre, sermaye azaltımına ilişkin ilgili diğer otoritelerden temin edilmesi gereken uygun görüş yazıları, - İmza sirküleri'' -BAĞIMSIZ DENETİM LİSANS BELGESİNDE SÜRE UZATILDI- Haftalık bültende yer alan diğer duyuruda, 12 Haziran 2006'da yayımlanan ''Sermaye Piyasasında Bağımsız Denetim Standartları Hakkında Tebliğ'' uyarınca sermaye piyasasında bağımsız denetime yetkili bağımsız denetim kuruluşlarının yönetici ve bağımsız denetçilerinin, 12 Haziran 2009 tarihine kadar ''Sermaye piyasasında bağımsız denetim lisans belgeleri''ni almaları gerektiği anımsatıldı. Kurul, sözkonusu sürenin uzatılması yönündeki talepleri değerlendirdi ve sermaye piyasasında bağımsız denetime yetkili kuruluşların yönetici ve bağımsız denetçilerinin, 31 Aralık 2009 tarihli finansal raporların kamuya açıklanacağı son tarihe kadar bağımsız denetim lisans belgesi olmaksızın çalışmasına izin verilmesini kararlaştırdı. Karar çerçevesinde, 1 Ocak 2010 tarihinden sonra sona erecek hesap dönemlerine ait finansal raporların bağımsız denetimine yönelik düzenlenecek sözleşmelerde, ''sermaye piyasasında bağımsız denetim lisans belgesi'' bulunmayan bağımsız denetçiler görev alamayacak. 1 Ocak 2010 tarihinden sonra sona erecek hesap dönemlerini de kapsayacak şekilde düzenlenmiş bağımsız denetim sözleşmelerinde, bağımsız denetim lisansı bulunmayan bağımsız denetçilerin görevlendirilmiş olması halinde, bu durumun ek sözleşmeyle giderilmesi gerekecek. Sermaye Piyasasında Bağımsız Denetime Yetkili Kuruluşlar Listesine alınmak amacıyla 12 Haziran 2009 tarihinden sonra Kurula yapılacak başvurularda, yönetici ve bağımsız denetçilerin tamamından bağımsız denetim lisans belgesi talep edilecek. 12 Haziran 2009 tarihinden önce yapılmış başvurularla ilgili olarak ise belirtilen esaslar uygulanacak. Duyuruda, 31 Ocak 2009 tarihli finansal raporların kamuya açıklanacağı son tarihten itibaren sermaye piyasasında bağımsız denetim lisans belgesi almamış olanların, hiçbir şekilde bağımsız denetim kuruluşlarında yönetici ve bağımsız denetçi olarak görev alamayacakları vurgulandı. Haftalık Bültenin ''özel durumlar'' bölümünde ise, Unicredit Menkul Değerler A.Ş'nin sermaye piyasası araçlarının kredili alım, açığa satış ve ödünç alma-verme işlemlerine ilişkin başvurusunun olumlu karşılandığı bildirildi. Taksim Yatırım A.Ş'nin sermayesinin 3 milyon 500 bin liradan 4 milyon liraya, BGC Partners Menkul Değerler A.Ş'nin de sermayesinin 9 milyon 550 bin liradan 12 milyon 600 bin 874 liraya artırılması başvuruları kabul edildi ve şirketlerin sermaye artırımı öncesi ve sonrası oluşacak ortaklık yapılarına yer verildi. AA
|
|
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
Konuyu Toplam 2 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 2 Misafir) | |
|
|