AK Gençliğin Buluşma Noktası
Alt 05-04-2008, 04:09   #1
Kullanıcı Adı
akgenclik56
Standart SİİRT MUTFAĞİ
PERDE PİLAV

Fes şeklindeki tencerelerde pişirilen perde pilav, Siirt'in en şöhretli misafir yemeğidir.

Evvela yumurta, süt ve yağ ile yoğrularak hazırlanan hamur, özel tencereye yufka şeklinde sıvanır. Önceden kızartılan keklik veya tavuk eti, et suyu ile hafifçe pişen pirinçle birlikte, çeşitli baharat ve badem içi ile bezenerek bu tencereye konur, üzeri yine yumurtalı hamurla sıvandıktan sonra tencere kapağı örtülür. bundan sonra bir müddet köz ateşin üzerinde döndürülerek pişirilir.

Hazır hale gelen perde pilav yeneceği sırada kapağı çıkarılır. Tencerenin ters yüz edilmesiyle tepside külah şeklinde duran nefis yemek, börek gibi kızarmış olan kabuğu yarılarak tabaklara dağıtılır. Perde Pilavı çevreleyen yufka sırrı, bademler erkek çocuğu, keklik eti mutluluğu ve barışı simgeler.


BÜRYAN (PERİVE)

Kuyu içerisinde odun yakılarak, ateş köz haline getirilir. Kuzu etinin (Yırım gövde) but ve kol kısmı ayrıldıktan sonra, leğen kemiği bırakılarak diğer kemiklerden sıyrılır. Kemikli etler, kuyuya yerleşebilecek büyüklükte kulplu kazan içerisine konur, su ilave edilerek köz üzerine yerleştirilir. Kemiksiz etler, çember şeklinde bulunan demire yerleştirilmiş çengellere, 10-15 tane yarım gövde, leğen kemiğinden asılır ve kuyu içerisine havada kalacak şekilde duvarlara değmeden daldırılır, kuyunun üstü metal kapak ile kapatılarak kenarları kül ile sıvanır. Pişme esnasında etin yağı, kazanın içine damlayarak, kuyu içerisinde duman oluşmadan etin daha lezzetli pişmesi sağlanır. Ortalama 2-2.5 saat sonra pişen kemiksiz etler, kuyudan çıkarılarak tezgah üstüne asılır. Bıçak ile istenilen miktar kadar kesilerek tartılır ve kuşbaşı büyüklüğünde pide ekmek üzerine doğranarak, tuzlanıp taş fırında ısıtıldıktan sonra servis yapılır. Ortalama 3-3.5 saat sonra, kazan kuyudan çıkarılarak, pişen kemikli etler bir tepsi içerisinde tezgaha konur ve istenilen miktar kadar tartılarak, pide ekmek üzerinde tuzlanıp, taş fırında ısıtılarak servis yapılır.


SİİRT KÖFTESİ (KİTEL)

Mahalli tabirle kitel diye adlandırılan Siirt Köftesi, ince bulgurdan yapılır. Önce su ile yoğrulup hamur haline getirilen köftelik bulgurun içine yağlı et ile pirinç, maydanoz, soğan ve bir miktar baharat konulduktan sonra bundan iri köfteler yapılarak kaynar suda haşlanmak suretiyle pişirilir.

Bu ağır köfte yemeğinin yanında genellikle garnitür olarak ekşi sebzeli çorbalar veya bamya bulunur. Pırtike denilen ıspanak çorbası bunların başında gelir. ayrıca nube denilen çok acı ottan yapılan çorba da bu arada sayılabilir.


BUMBAR (COKAT)

Bu yemek, yerel Cigor bayramının özel yemeğidir. Önceden temizlenmiş, tuzlanarak kurutulmuş ya da taze olarak temizlenmiş ince bağırsakların bir ucu dikilir. Yıkanmış ıslak pirinç, karabiber, maydanoz ve elle doğranmış ince et parçaları karıştırılarak bağırsakların içine doldurulur. 20-30 cm. uzunluğunda olacak şekilde hava alması için şişle bir iki yerden delinir. Diğer ucu da dikildikten sonra 1,5 saat kadar kaynatılarak pişirilir. Bağırsaklar dolgun duruma gelince ateşten indirilir. Kaynar sudan alınan bumbarlar, geniş bir kap içinde üstü bezle örtülerek, yarım saat kadar dinlendirildikten sonra servis yapılır.


YOĞURTLU KÖFTE (KİFTEL LEBEN)

Köftelik bulgur ıslatılır, yarım saat dinlendikten sonra yoğrulur. Ufak parçalar halinde koparılan hamur parmak ile bastırılarak şekil verilir. Kaynatılmış tuzlu suyun içinde 10-15 dakika haşlandıktan sonra kevgir ile süzülür. Ayrı bir yerde sarmısak dövülür, yoğurdun içine katılır. Hazırlanan bu harç soğumaya bırakılan haşlanmış köftelerin üzerine dökülür. Ayrı bir tencerede kızdırılan yağ hazırladığımız harcın üzerine dökülür. Kırmızı biber ve nane eklenerek servis yapılır. .

SARMISAKLI KÖFTE (KİTEL FUM)

Çok zaman serin mevsimlerde, pazar sabahları yenen sade bir köftedir. Bu da ince bulgurdan yapılır. Bulgur hamur haline getirilerek elle geniş ve ince bir daire şekli verildikten ve kaynar suda haşlanarak pişirildikten sonra, yağlı kavurmanın sıcak suda eritilmesi ve bir miktar ince sarmısak ilavesiyle elde olunan bir nevi salçaya batırılarak yenir.


VARAK KEÊK

Normal sertlikte hazırlanan hamur, yufka yapılarak dilimlenir ve kurutulur. Hamurun iki katı kadar pekmez yarısı oranında da su ile karıştırılır. Kaynatılır. Kaynamış bu karışıma hamurlar atılır. Yarım saat kaynatılır. Pişen hamurlar karışımla birlikte tepsiye dökülür. Üzerine ceviz serpilir. Soğuduktan sonra servise hazır hale gelir.

ASİDE

Un, yağla birlikte kısık ateşte kahverengini alıncaya kadar kavrulur. Kavrulan un soğumaya bırakılır. Bir tencere ile unla orantılı olarak ağda hazırlanır. Ağda da soğutulur. Kavrulmuş unla ağda iyice yoğrularak elle şekil verilir. Tatlı servise hazır olur.

RAYOŞU MEKETİP

2 kg. una 2 yumurta kırılır. Bir çay bardağı zeytinyağı ve bir çay bardağı yoğurtla hamur iyice yoğrulur. Yufka yapılır. Yufka içine ceviz dövülmüş olarak serilir. Yufka katlanır. Mektup zarfı şeklinde kesilir. Adı da buradan gelir. Kızdırılmış zeytinyağı içine atılır. Kızartılır. Pekmez veya şekerli suya batırılır. Tatlı servise hazır hale gelir.

İMÇERKET

1 kg un, 1 yumurta ve ir çay bardağı yoğurtla kulam memesi yumuşaklığında yoğrulur. Çok az miktarda tuz atılır. Bu humar yaş ezin altında, küçük parçalar halinde kesilerek dinlendirilir. 15 dakika dinlenen küçük kesilmiş hamurlar açılır ve yağda kızartılır. Soğutulur. Toz şekerle birlikte servise hazır hale gelir


 

akgenclik56 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alt 05-04-2008, 04:11   #2
Kullanıcı Adı
gülsima
Standart SİİRT MUTFAĞİ
ya gece gece naptın sen karnımda acıkmıştı zaten ben perde pilavını çok severim ama yemek için avcılara gitmem gerekiyoo :'( :'(
gülsima isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 05-04-2008, 04:12   #3
Kullanıcı Adı
akgenclik56
Standart SİİRT MUTFAĞİ
OHH İİ OLSUN :P
kaplıca için gelmezdin ama seni perde pilav için hamen getirtecem siirte :P :P
akgenclik56 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 05-04-2008, 04:15   #4
Kullanıcı Adı
gülsima
Standart SİİRT MUTFAĞİ
Gelirim valla işin ucunda perde pilavı olunca :D olsada yesek şimdi :'( tabi kitelide unutmamak gerek
gülsima isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 05-04-2008, 04:19   #5
Kullanıcı Adı
Nazende
Standart SİİRT MUTFAĞİ
Bumbar haricindeki hepsinin tadına bakabilirim.. +1
Nazende isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 05-04-2008, 04:23   #6
Kullanıcı Adı
akgenclik56
Standart SİİRT MUTFAĞİ
nasip olursa en kısa sürede beklerim herkesi bir arada siirtte görmek isterim
akgenclik56 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 05-04-2008, 04:23   #7
Kullanıcı Adı
dildade
Standart SİİRT MUTFAĞİ
Siirtin birde acılı dolması oluyor sanırım bulduğum zaman yana yana yiyorum çok güzel oluyor böööyllee kurutulmuş patlıcanın içine acılı acılı. 8)
dildade isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 05-04-2008, 04:24   #8
Kullanıcı Adı
akgenclik56
Standart SİİRT MUTFAĞİ
Alıntı:
Siirtin birde acılı dolması oluyor sanırım bulduğum zaman yana yana yiyorum çok güzel oluyor böööyllee kurutulmuş patlıcanın içine acılı acılı.
offf offf şimdide ben açıktım hatırlatma
gerçi daha dün vardı :P :D
akgenclik56 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 05-04-2008, 04:25   #9
Kullanıcı Adı
dildade
Standart SİİRT MUTFAĞİ
Alıntı:
akgenclik56 Nickli Üyeden Alıntı
Alıntı:
Siirtin birde acılı dolması oluyor sanırım bulduğum zaman yana yana yiyorum çok güzel oluyor böööyllee kurutulmuş patlıcanın içine acılı acılı.
offf offf şimdide ben açıktım hatırlatma
gerçi daha dün vardı :P :D
Nisbet yapar gibi oldu mu şimdi bu? :D
dildade isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 05-04-2008, 04:25   #10
Kullanıcı Adı
Nazende
Standart SİİRT MUTFAĞİ
Ya en sonunda yeminleri bozup mutfağın yolunu tutacağım,yapmayın arkadaşlar acıktıııım... :'( :D
Nazende isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Etiketler... Lütfen konu içeriği ile ilgili kelimeler ekliyelim
siirt, siirt mutfağı, yemekleri

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı





2007-2023 © Akparti Forum lisanslı bir markadır tüm içerik hakları saklıdır ve izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz.

Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir.
5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir.
5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, şikayetlerinizi ve görüşlerinizi " iletişim " adresinden bize gönderirseniz, gerekli işlemler yapılacaktır.



Bulut Sunucu Hosting ve Alan adı
webmaster blog çarşamba pasta çarşamba bilgisayar tamircisi