AK Gençliğin Buluşma Noktası
İslam'da Kadın & Tesettür İslamda kadın,tesettür vb. ile ilgili konuları bu bölümde paylaşıyoruz.

Stil
Seçenekler

Alt 04-23-2009, 17:50   #1
Kullanıcı Adı
Alem_i Ervah
Standart Sıkmabaş tabir edilen garabet!
Bu sıkmabaş tabir edilen baş bağlama şeklinin ne olduğu hakkında bir fikri olan var mı? Bu konuda ayet açıkça "başörtülerini göğsüne bıraksınlar" diyor. Yani emir. Bir emre riayet edilmediğinde, o konu ihlal edilmiş sayılır.

Yani sıkmabaş denen baş bağlama şekli tesettür değil; başını bu şekilde bağlayanlar da "tesettürlü" değildir. Çünkü tesettürün özü haya duygusundan başlar ve dişiliğini, güzelliğini ve bedenini ziynetlerini kocasından başka nikah düşen erkeklerden saklamak şeklinde tezahür eder.

Başı kapalı ama sıkmabaş, vücudu örtmüş ama örterken güzel ve alımlı olabilmek için elinden geleni ardına koymamış.... Zaten "örtmek" için giydiği şeyler de giymeseydi daha iyiydi dedirtecek cinsten vücut hatlarını belli eden acaip şeyler...

Bir yakınımıza pardesü alacağız, belden oturtmalı olmayanını bulamadık koskoca çarşıda. Yahu niye böyle diyorum tezgahtara, "abi müşteri bunu istiyor öyle vücut hatlarını belli etmeyen belden oturtmalı olmayan giysiler satılmıyor" diye cevap veriyor. Vallahi rezalet. Başörtülü bacılar bir etekler giyiyorlar, ben başı açık olan yeğenimin giydiğini görsem fırça atarım.

Yani öyle sıkmabaş bağlayacağına başını açsa daha iyi vatandaş. Çünkü açmak ihlal, sıkmabaş yapmak tahrife girer. Bir sonraki nesle "böyle bir tesettürün normal olduğu" mesajını verir açıkça böyle emre aykırı uygulamalar. Abarttığımı düşünüyorsanız bir hatırlayın bakalım bu sıkmabaş denen tuhaf şeyin sadece bazı defilelerde ve neden kapandığını bile bilmeyen köylü kızlarında görülebildiği günlerin üzerinden ne kadar az zaman geçti. Böyle şeyler ilk çıktığında tepki alır. Ama onları görerek büyüyen yeni nesle artık normal bir şeymiş gibi gelir. Bu süreç te aynen böyle işledi zaten hepinizin bildiği gibi...

Açmak istiyorsanız açın! Ama bu tahrif sürecine siz de katılmayın! Allah'ın (cc) açık emrine, açıkça karşı gelmeyin. Dar elbiseler giymeyin, başörtüsünün kenarından gerdanı görünenler gibi olmayın! Allah'a (cc) meydan okuyanların akibeti ne kötüdür!

Tesettür dişiliğini saklamak demektir! Dişiliğini, güzelliğini sergilemekle, alımlı giyinmekle tesettürü bir araya getirmesinler. Tesettürün ortadan kaldırmaya çalıştığı şeye tesettürü alet etmesinler. Bu açıkça tahriftir. Bu vebalin altından kalkacak babayiğit yoktur, hanım sultan hiç yoktur!

Yani düşünün bir defa, güzel ve alımlı olmaya çabalayarak giyindikten sonra tesettüre girse ne olur, başını bağlasa ne olur, var mı bir anlamı? Başını açsın daha iyi, kendini ve insanları kandırmamış olurlar bari ben tesettürlüyüm diye. Bir de bu tavırlarıyla,gerçekten haya ile "setr" eden, Allah'dan (cc) gerçekten sakınan edepli bacılarımızı mağdur etmesinler!

Doğru söze ne denir:" Burnunu bile göstermekten utanırdı sütninem..." ötesine hacet yok!

Alem_i Ervah isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Konuyu Beğendin mi ? O Zaman Arkadaşınla Paylaş
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Alt 04-23-2009, 18:05   #2
Kullanıcı Adı
Ak_Kelebek
Haklısnız doğru söze ne hacet değil mi... yazının içinden çok güzel anlamlar çıkartılıyor anlamak isteyenlere! her şey değişti ne yazık ki inaçlarımız bile....
emeğinize sağlık kardeşim paylaşım için teşekkürler +
Ak_Kelebek isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 04-23-2009, 18:15   #3
Kullanıcı Adı
Tarantula_
-----

Konu Tarantula_ tarafından (04-23-2009 Saat 23:55 ) değiştirilmiştir.. Sebep: Konu saptı...
Alt 04-23-2009, 18:51   #4
Kullanıcı Adı
Alem_i Ervah
Alıntı:
Tarantula_ Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Çok Güzel bir yazı...

Çok iyi noktalara çok doğru şekilde değinilmiş...
Sağolasınız muhterem fakat sizin imzanızdaki resim engüzel örnek sıkma başa
Alt 04-23-2009, 19:20   #5
Kullanıcı Adı
-musa-
Konunun önemini bırakıpta kaynağın nereden geldiğine takılmayalım dini bir yazı değil sonuçta anlatmak istediğini anlayalım. Sıkmabaş, deve hörgücü gibi bağlayanlara yazıklar olsun diyorum peygambermizin bir hadisi:"Ümmetimin son dönemlerinde giyimli, fakat çıplak birtakım kadınlar olacaktır. Bunların başlarının üstü deve hörgücü gibi bulunacaktır. Ancak onlar cennete giremez, cennetin kokusunu bile alamazlar." (Ebu Davud Libas 125, Cennet 52)
-musa- isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 04-23-2009, 19:23   #6
Kullanıcı Adı
ishakyilmaz
Dini faydalı konularımızın genel olarak yaygın ve öğretici olanların dağıtım ve yayın hakları serbestir..Bu serbestliği telif hakı sahipleri bizzat kendileri vermiştir..O yüzden dini konularda bilhassada kaynak yüzünden tartışmak hoş değil diye düşünüyorum.!
ishakyilmaz isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 04-23-2009, 19:32   #7
Kullanıcı Adı
dilemma
Bir konuya yorum yapacaksam öncelikle kimi muhatap aldığımı bilmek isterim.
Konuyu açan arkadaşa da belirttiğim üzre konuyu daha önce okumuşum hissine kapıldığım için ki uslubu tanıdık gelmektedir kaynak sordum.
Bir yazıyı okuyorsam kaynak sormak benim en doğal hakkımdır.Bunu forum birşeysi olarak değil sade bir okuyucu olarak soruyorum!
Konuya olan yorumuma gelirsek, müslüman müslümanla uğraşmaktan ne zaman bıkacak? Ne zaman hala bir ALLAH'IN olduğunu bile bilmeyen 3milyar putpereste dini tebliğ etmeye başlayacak?
Daha iyi müslümanlar yerine daha çok müslüman önceliğimdir benim.
Önceliğimiz olmalıdır.
Yoksa Allah'ın merhameti affı çoktur ama üzerimizde ALLAHI HİÇ BİLMEYEN HİÇ DUYMAMIŞ'ların hesabı öyle düşünüyorum ki Haktır ve hakkın affı yoktur..
dilemma isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 04-23-2009, 19:45   #8
Kullanıcı Adı
Alem_i Ervah
BEN SUSTUM İSTEYEN KONUŞSUN...
Alt 04-23-2009, 20:46   #9
Kullanıcı Adı
Üç mevsim
Daha bugün bu konuyu okudum hem de en otoriter kaynaktan.. Arkadaşlar bakın burada daha önce de bahsettik. İslam bütündür ama mezheplerin yorum farkları vardır. Aynı mezhebin içinde dahi çeşitli ekoller vardır. Onun için siyasi bir sitede dini bir konu açacağımız zaman bir otoriteden kaynak gösterilmesi gerekir. Biz buraya hanımların başını örtmek için toplanmadık. Siyaset yapmak için toplandık.

Siz kendi bilgi ve birikiminizle yorum yapabilirsiniz ama bu yorumunuzu Dini Bölümde İslam'da Tesettür kısmına açtığınızda bu yaptığınız doğru olmaz. En katı ekolun bile konuya dair fıkhi yorumunu ve hükmünü buraya taşıyabilirsiniz ama kaynağını göstermek kaydıyla.

Bir daha böyle yorumlarımızı serbest kürsüye veya başka bir konuya açalım. Eğer dini bir hizmet yapmak istiyorsak da kaynaklardan alıp burada paylaşalım.

Bu açıklama aynı minvaldeki benzeri paylaşımlar için emsal teşkil etsin.
Üç mevsim isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 04-23-2009, 21:12   #10
Kullanıcı Adı
Eşref
Kusuruma bakmayın. Açık yazacağım. Cinsellik ayrı şeydir; kadınsılık ve güzel görünmek ayrı şey.

Bir bayana kadınsı özelliklerini yasaklayamazsınız. "Kadın olma" diyemezsiniz. Başı belli olmasın diye genişçe bir çarşaf geçirirsiniz, yüzünden belli eder. Yüzüne peçe geçirseniz sesinden belli olur. Konuşmayı yasak etseniz bu sefer de yürüyüşünden kadına ait özelliklerini belli eder. Çünkü onun yaratılışı öyledir. Bunu yani kadınsılığı cinsellik ile karıştırır ve dine aykırı olarak tabir edeseniz, işin sonu Afganistan'daki kadınların haline kadar gider.

İkincisi güzellik. Bizim dinimizde erkek olsun bayan olsun, insanlar güzel ve temiz olmak zorundadır. Peygamberimiz imkanları ölçüsünde güzel giyinir, kokular sürerdi. O dönemin bayanları da güzelliğe önem verirdi. Çirkin olmak, kendine bakmamak, kılık kıyafetine çeki düzen vermemek bizim inancımızla açıklanabilecek birşey değil.

Başını ve ziynet yerlerini örten bir bayanın, bunu yaparken başının hatlarını belli etmesi (tekrar afedersiniz diyorum) cinsellikle bağdaştırılabilir mi? Yoksa sadece güzellik ile mi alaklı? Zaten bizim dinimiz, bayanın başının hattı bile belli olmayacak demiyor ki! (Bu sözüm baş örtüsü yoktur şeklinde algılanmasın lütfen)

Şüphesiz bu özünde Allah korkusu barındıran, şekilce sadece güzellik adına yapılan bir örtünme şekli. Cinselliği ön plana çıkarma gibi bir düşünce yok. Saten, kıpkırmızı bir örtü giyer tamam derim. O ayrı. Veya hatlarını belli ettiği yer, vücut hatları olsa haklısınız. Bu kabul edilemez. Çünkü cinsellik içerir. Fazlasıyla dikkat çekicidir. Ama başının hattına bakıp da kötü şey düşünmek ancak sapmışlara yada sapkınlara ait bir özellik olabilir.
Eşref isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla

Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)