07-28-2009, 15:16 | #1 |
Şimdi sıra kesintisiz eğitimde
YÖK'ün katsayı uygulamasını kaldırması toplum kesimlerince çok olumlu bir karar olarak değerlendirilirken, Mesleki ve Teknik Eğitim Derneği (METED) Başkanı Sami Nogay, 298 ülkeden Türkiye ile birlikte sadece 20 Afrika ülkesinde uygulanan ilkel kesintisiz eğitim uygulamasının da bir an önce kaldırılması gerektiğini söyledi. YÖK'ün katsayı uygulamasını kaldırması toplum kesimlerince çok olumlu bir karar olarak değerlendirilirken, Mesleki ve Teknik Eğitim Derneği (METED) Başkanı Sami Nogay, 298 ülkeden Türkiye ile birlikte sadece 20 Afrika ülkesinde uygulanan ilkel kesintisiz eğitim uygulamasının da bir an önce kaldırılması gerektiğini söyledi. Nogay, din eğitimini engellemek için 28 Şubat aktörlerinin baskılarıyla uygulamaya konulan kesintisiz eğitim modelinin, mesleki ve teknik eğitimin önündeki en büyük engel olduğunu vurguladı. Erken yaşlarda başlaması gereken mesleğe yönlendirme ve çıraklık eğitiminin 15 yaşına sarkması nedeniyle, meslek lisesi eğitimi ve çıraklık eğitiminin çökertildiğini kaydetti. Nogay, katsayı uygulamasının ardından kesintisiz eğitim modelinin de kesintili hale getirilerek, bitme noktasına gelmiş meslek eğitiminin yeniden canlandırılması gereğine işaret etti. “KESİNTİSİZ EĞİTİM SADECE AFRİKA ÜLKELERİNDE VAR” Vakit'e konuşan METED Başkanı Sami Nogay, 1998 yılında uygulamaya konulan kesintisiz eğitim modelinin, dünyanın 298 ülkesinden sadece 20 tanesinde uygulandığını belirtti. Kesintisiz eğitimi uygulayan 20 ülkenin, 3. dünya ülkesi olarak tabir edilen Afrika ülkeleri olduğuna dikkat çeken Nogay, “1998 yılında 8 yıllık kesintisiz eğitim modeline geçen Türkiye, maalesef bu Afrika ülkeleri kategorisine girmeyi tercih etmiştir. AB ülkelerinin ve gelişmiş diğer ülkelerin hiç birisinde kesintisiz eğitim modeli uygulanmamaktadır” diye konuştu. Nogay, kesintisiz 8 yıllık eğitim uygulamasıyla birlikte mesleğe yönlendirme yaşının 15'e yükseldiğini belirterek, “Meslek eğitimi 10 yaşından itibaren başlamalıdır. 15 yaşına gelmiş bir çocuğa çıraklık yaptırmak, meslek öğretmek mümkün olmuyor. Türkiye'nin, sadece Afrika ülkelerinde uygulanan kesintisiz modeline geçmesi, meslek eğitimine yapılan en büyük darbe olmuştur” dedi. Kesintisiz uygulamasıyla birlikte çıraklık eğitiminin tamamen bitme noktasına geldiğini de vurgulayan Nogay, “Uygulamanın başlamasından bu tarafa 11 yıllık süreçte çıraklık eğitimine giden öğrenci sayısı yarıdan fazla azalmıştır. Çıraklık okullarının sayısı da her geçen gün azalıyor.” şeklinde konuştu. Meslek liselerinde de öğrenci sayısının azalmasının tek nedeninin katsayı adaletsizliği olmadığını vurgulayan Nogay, “Katsayının kaldırılmasıyla büyük bir adaletsizlik ortadan kaldırılmıştır ama meslek liselerinin geliştirilmesi için bu tek başına yetmez. Meslek liselerini bitme noktasına getiren ilkel kesintisiz eğitim modelinden de derhal vazgeçilmesi gerekiyor” diye konuştu. Nogay, AB ülkelerinde ve gelişmiş dünya ülkelerinde meslek eğitimine başlama yaşının 10-11 aralığında olduğunu belirterek, “Gelişmiş ülkelerin okullaşma oranlarında meslek liseleri daha ağırlıktadır. Fransa, İtalya gibi meslek eğitiminin yüksek olduğu ülkelerde kesintili eğitim modeli uygulanmakta ve mesleğe yönlendirilecek çocuklar küçük yaştan itibaren eğitimlerine başlamaktadırlar” şeklinde konuştu. “İHL'LERİ BİTİRME UĞRUNA MESLEK EĞİTİMİNİ MAHVETTİLER” Nogay, kesintisiz eğitim modelinin sırf İHL'lerin orta kısımlarının kapatılması uğruna uygulamaya geçirildiğini belirterek, “İHL'leri bitirme uğruna meslek eğitiminin canına okudular. 15 yaşına gelmiş bir çocuğa siz nasıl meslek eğitimi veya din eğitimi vereceksiniz” diye konuştu. Nogay, 28 Şubat sürecinin en büyük zararlarından birinin eğitim alanında yaşandığına değinerek, “Birilerinin ideolojik takıntıları yüzünden eğitim konusunda Afrika ülkeleri kategorisine sokulduk. Dünyada meslek eğitimi oranı artarken bizde tam tersi uygulamalar hayata geçirildi. Bu çarpık anlayışın etkilerini ve zararlarını ileriki yıllarda daha çok hissedeceğiz” şeklinde konuştu. METED Başkanı Sami Nogay, ileri Avrupa ülkelerinin tamamında temel eğitim kesintili olarak verildiğini belirtirken, “Ülkemizde 1998'den bu yana mesleki eğitimi çökerten 8 yıllık kesintisiz temel eğitim uygulanmaktadır. Hiç kimse temel eğitim 8 yıl olmasın demiyor, hatta 11 yıl olsun. Ama ileri Batı ülkeleri nasıl uyguluyorsa biz de öyle yapalım” diye konuştu. Nogay, “Ülkemizde 8 yıllık kesintisiz zorunlu eğitim uygulamasından sonra gençlerimizin mesleğe yönlendirilmesi 15 yaşından sonraya kaldığı için çıraklık eğitimine yeterli öğrenci bulunamamakta ve sanayide çalışacak eleman açığı her yıl artmaktadır” dedi. KESİNTİSİZİN UYGULANDIĞI ÜLKELER 8 yıllık kesintisiz zorunlu eğitim 298 ülke içinde sadece 20 ülkede uygulanıyor. UNESCO verilerine göre kesintisiz temel eğitim uygulayan bazı ülkeler: “EI Salvador, Seysel Adaları, Ruanda, Kenya, Bolize, Şili, Bolivya, Afganistan, Yemen, Arnavutluk, Polonya, Bulgaristan, Virjin Adaları, Dominik Cumhuriyeti, Solomon Adaları, Portoriko.” VAKİT
|
|
|
Sayfayı E-Mail olarak gönder |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
|
|